Το ταπεινό χριστουγεννιάτικο δώρο της Kate που έκανε τη βασίλισσα Ελισάβετ να την αγαπήσει

Κατερίνα Μπούσιου
Το ταπεινό χριστουγεννιάτικο δώρο της Kate που έκανε τη βασίλισσα Ελισάβετ να την αγαπήσει

Μια σπιτική μαρμελάδα ήταν το δώρο της πριγκίπισσας και αυτή ήταν η πρώτη απλή κίνηση που εκτίμησε σε εκείνη η βασίλισσα. Στη συνέχεια είχε αρκετούς λόγους για να την αγαπήσει και να τη θεωρεί ικανή να γίνει και εκείνη μια μέρα βασίλισσα.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως τα φετινά Χριστούγεννα η βασίλισσα Ελισάβετ, παρά την ξεκούραση που της έχουν επιβάλλει οι γιατροί, θα είναι η οικοδέσποινα του εορταστικού βασιλικού δείπνου, σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο κάστρο του Sandringham. Και από αυτό το τραπέζι δε λείπει το γλυκόξινο τσάτνει από κολοκύθια, που της είχε χαρίσει ως δώρο η πριγκίπισσα Κέιτ στα πρώτα της Xριστούγεννα στο Παλάτι. Η συνταγή κατοχυρώθηκε και δεν λείπει από τότε από το εορταστικό τραπέζι. Είναι μεν ταπεινό δώρο, αλλά θεωρήθηκε μέχρι σήμερα η πρώτη κίνηση που έκανε η Κέιτ για να κερδίσει την αγάπη της. Με τα χρόνια όντως η Κέιτ, έγινε για τη βασίλισσα και η πιο ικανή πριγκίπισσα, πέρα από κάθε προσδοκία για να φορέσει και εκείνη στο μέλλον το βασιλικό στέμμα. Α, ναι, σας έχουμε και τη συνταγή.



Το άγχος του πρώτου δώρου

'Οπως και η ίδια η πριγκίπισσα είχε εκμηστηρευτεί σε συνέντευξή της, τα Χριστούγεννα του 2011 το μεγαλύτερο άγχος της στο πρώτο της επίσημο εορταστικό δείπνο μετά το γάμο της με τον Γουίλιαμ, ήταν το δώρο που θα έκανε στη βασίλισσα Ελισάβετ. Τι δώρο μπορεί να κάνει κανείς σε μια βασίλισσα και αρχηγό του κράτους; Και όπως δήλωσε «αποφάσισα να της συμπεριφερθώ όπως θα έκανα στη δική μου γιαγιά. Με ένα δώρο φτιαγμένο από εμένα». Μαγείρεψε λοιπόν το γλυκόξινο τσάτνει που είναι οικογενειακή παράδοση στους Μίντλετονς, το έβαλε σε ένα μεγάλο βάζο και το πήγε στην βασίλισσα. Που όχι μόνο δεν την ειρωνεύτηκε, αλλά το έβαλε σε περίοπτη θέση το ίδιο βράδυ στο τραπέζι και έμαθαν να το φτιάχνουν και οι σέφ της βασιλικής αυλής.

keit queen

Οι ικανότητες της Κέιτ στη μαγειρική

Η λαίδη Mary Berry που φημίζεται για τα βιβλία μαγειρικής της, έχει συναντήσει πολλές φορές την πριγκίπισσα που δηλώνει φαν της και έχει δηλώσει μάλιστα πως η Kέιτ το...έχει με την μαγειρική ειδικά σε ότι αφορά τα γλυκά. Και το είχε διαπιστώσει όπως λέει από τον τρόπο που έφτιαξε μια μέρα για τα παιδιά της σοκολατένια μάφινς. Βέβαια η Κέιτ που προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της δεν έχει τόση αδυναμία στα γλυκά, αλλά στα πικάντικα φαγητά. Μάλιστα πριν από δύο χρόνια που βρέθηκε μαζί με τον Γουίλιαμ σε επίσημο ταξίδι, στην Ινδία και το Πακιστάν, είχε επιστρέψει με όλα τα βιβλία μαγειρικής των σεφ που ειδικεύονται στην Ινδική κουζίνα, δηλώνοντας πως τα spicy φαγητά είναι τα αγαπημένα της. Πάντως η συνταγή για το τσάτνει που είναι οικογενειακή, συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της αδελφής της Κέιτ, Πίπα Μίντλετον, Celebrate.

Tα υλικά για 8 μέτρια βάζα

-1 κιλό και 800 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια

-4 μέτρια ξερά κρεμμύδια επίσης κομμένα σε μικρά κομμάτια

-3 πράσινα μήλα κομμένα επίσης σε μικρά κομμάτια

-225 γρ. σταφίδες

-225 γρ. απύρηνοι χουρμάδες κομμένοι σε μικρά κομμάτια

-600 ml λευκό ξύδι

-900 γρ. μαύρη ζάχαρη

-1 κουτ. γλ. αλάτι

-2 κουτ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη

και μείγμα μπαχαρικών

Η εκτέλεση είναι απλή. Σωτάρουμε όλα τα υλικά μαζί (ρίχοντας στο τέλος τη ζάχαρη και σβήνοντας με το ξύδι από μήλο κατά προτίμηση) και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνοντας τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα.

Και όσο για τη χρήση της; Κυρίως τη σερβίρουμε για να συνοδέψει ορεκτικά και κατά προτίμηση σε συνδυασμό με ψωμί και τυριά της αρεσκείας μας. 'Ετσι κάνουν στο Παλάτι, έτσι να κάνετε και εσείς!