Η ρήξη Δάφνης Λαμπρόγιαννη και Σπύρου Παπαδόπουλου δείχνει τη νέα εποχή στο θέατρο μετά το #metoo

Κατερίνα Μπούσιου
Η ρήξη Δάφνης Λαμπρόγιαννη και Σπύρου Παπαδόπουλου δείχνει τη νέα εποχή στο θέατρο μετά το #metoo

Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η διαφωνία δεν είναι μία ακόμη επαγγελματική ασυμφωνία χαρακτήρων;

Από τον περασμένο χειμώνα, οι άνθρωποι του θεάτρου ξεκίνησαν να επιστρέφουν στην σκηνή, δειλά και λαβωμένοι από τα 2 χρόνια πανδημίας και από τις σκοτεινές μέρες του #metoo. Αλλά με διάθεση να δημιουργήσουν ξανά καλλιτεχνικά. Το έργο «Sexy laundry» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και την Δάφνη Λαμπρόγιαννη είχε προσδοκίες επιτυχίας. Τα απανωτά sold out έφεραν τελικά χαμόγελα στους συντελεστές. Και όλα αυτά μέχρι πριν δύο μέρες που επήλθε όχι μόνο η οριστική ρήξη αλλά η δημόσια παραδοχή από την πλευρά της ηθοποιού πως δέχτηκε ξέσπασμα οργής, ενώ μιλά για γενικότερο «κουκούλωμα» συμπεριφορών στο ελληνικό θέατρο. Μήπως όμως ζούμε αυτό, που όλοι κάποια στιγμή περίμεναν ότι αναπόφευκτα θα συμβεί;

Η τακτική του να μην συμβιβάζομαστε

Αρκετοί ηθοποιοί που είτε πρωτοστάτησαν, είτε συμπαραστάθηκαν στο κίνημα #metoo και φυσικά όσοι υπήρξαν άμεσα εμπλεκόμενοι, είχαν προβλέψει πως μία νέα μέρα θα ξημέρωνε στο θέατρο. Οι πιο αισιόδοξοι την έβλεπαν άσπρη και φωτεινή, αλλά οι παλαιότεροι και πιο σοφοί, επεσήμαναν τον κίνδυνο μήπως φτάσουμε στο άλλο άκρο. Για το τι είναι σωστό, τι ηθικό, τι συμβατό και τι ασυμβίβαστο ως επαγγελματική συμπεριφορά. Αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το τι προκάλεσε την ρήξη στις σχέσεις της Δάφνης Λαμπρόγιαννη και του Σπύρου Παπαδόπουλου, από όσα δημοσιοποιήθηκαν, καταλάβαμε πολύ καλά ότι κάτι άλλαξε στο θέατρο.

Γιατί μιλά η Λαμπρόγιαννη για κουκούλωμα

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος εκτός από ένας υπερταλαντούχος ηθοποιός και πετυχημένος θιασάρχης, είναι και ένας καλός συνάδελφος. Δεν το λέμε εμείς, το υποστηρίζει το συνάφι του. Αρκετοί ηθοποιοί έχουν εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις τους, ότι τους έχει βοηθήσει ηθικά και οικονομικά, ζητώντας τους μάλιστα αυτή η πράξη να μείνει κρυφή. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη μας εξέπληξε με την ανακοίνωσή της, γιατί και εκείνη είναι μία ηθοποιός low profile, αξιοπρεπής και με μεγάλη καριέρα. Όπως έγραψε: «Η συμμετοχή μου στην εν λόγω παράσταση ολοκληρώθηκε οριστικά μετά από ένα εντελώς αιφνίδιο και δυσανάλογο ξέσπασμα οργής προς το πρόσωπό μου, το οποίο συνέβη μετά την ολοκλήρωση της παράστασης της Παρασκευής 1 Απριλίου 2022. Προσπάθησα πρώτα να αναλογιστώ τις όποιες δικές μου ευθύνες. Προσπάθησα να το αξιολογήσω ως μία πολύ άσχημη στιγμή ενός ανθρώπου που μέχρι πριν λίγη ώρα έμοιαζε ότι δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε όσο ασυμβίβαστοι κι αν είναι οι χαρακτήρες μας»

Το ξέσπασμα οργής, ως έκφραση, θυμίζει πολύ το #metoo. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το λέει ξεκάθαρα και εκείνη στην συνέχεια της ανακοίνωσής της, δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής στο θέατρο:«Συναισθανόμενη μια ευθύνη απέναντι στους νεότερους ανθρώπους και τους πολίτες του κόσμου που έρχεται, στις γυναίκες κυρίως αλλά και στους άνδρες και παρακολουθώντας τη συζήτηση στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» την Κυριακή 3 Απριλίου η οποία ακολούθησε της μεταξύ μας ρήξης συνειδητοποίησα το εξής: Αυτού του τύπου οι προστριβές στον εργασιακό χώρο, δεν έχουν απλώς να κάνουν με μια ασυμβατότητα χαρακτήρων όπως προσπάθησα να το εκλάβω αρχικά. Είναι πολύ πιο σοβαρές και δεν πρέπει πια να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε να κουκουλώνονται».

Και θυμίζουμε τι είχε πει ο Σπύρος Παπαδόπουλος στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου: «Πλέον, οι άνθρωποι δικάζονται πρωτοδίκως στα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα και η δικαιοσύνη έρχεται επικουρικά. Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό το πράγμα. Έχουμε γίνει όλοι δικαστές. Δεν είναι λογικό. Αν ήταν ένας περιπτεράς για παράδειγμα, και μαθαίναμε ότι παρενοχλεί τα κοριτσάκια που πάνε να πάρουν εφημερίδες, το πολύ πολύ να λέγαμε καμιά κουβέντα στο καφενείο. Δε θα χάλαγε όλη η Ελλάδα».

Και στη συνέχεια συμπλήρωνε: «Όλο αυτό έγινε, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν επώνυμοι. Εγώ δε μπορώ να τα ονομάσω εγκλήματα. Αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Αν αύριο αθωωθούν αυτοί οι δυο άνθρωποι; Θα κλειστούν σε καμιά τρύπα αυτοί που βρίζανε τόσο καιρό; Όχι, θα λένε ότι εντάξει, κάναμε λάθος.

https://www.instagram.com/p/CRj45yYg3zP

Η δικαιοσύνη σε λίγο διάστημα θα αποφασίσει για τις πιο σοβαρές και με ποινικές διαστάσεις υποθέσεις του #metoo. Οι ένοχοι θα λάβουν την ποινή τους. Τα θύματα θα πάρουν δικαίωση. Οι υπόλοιποι όμως του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί περιμένουν και άλλα πράγματα. Κανόνες δεοντολογίας. Νέες εργασιακές συνθήκες και συμβάσεις. Γιατί αλλιώς θα έχουμε και άλλα τέτοια περιστατικά και απλά μετά από καιρό θα τα χαρακτηρίζουμε, προσωπικές διαφορές. Ή όπως λένε στα διαζύγια, θα συζητάμε περί ασυμφωνίας χαρακτήρων. Και όχι για ηθική.

Υ.Σ Ο Σπύρος Παπαδόπουλος δεν τοποθετήθηκε δημόσια για την ανακοίνωση. Οι συνεργάτες του ωστόσο μιλούν ανεπίσημα, όπως ανέφερε και ο Άρης Καβατζίκης στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» για μία καλή συνεργασία, όπου ο ίδιος σεβάστηκε όλες τις επιθυμίες. της συναδέλφου του. Και για να θυμίσουμε πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. Ο μεν Σπύρος Παπαδόπουλος είχε πει για εκείνη: «Δεν θα την έκανα αυτή την παράσταση αν δεν μου έλεγε «ναι» η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Είναι μια σπουδαία ηθοποιός και θεώρησα ότι ειδικά σε αυτό το πράγμα μπορούμε να συνυπάρξουμε». Για να συμπληρώσει εκείνη όταν βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη: «Είναι πάρα πολύ ντροπαλός. Έχουμε αρκετά κοινούς κώδικες με το πως μπορεί να είναι η υποκριτική. Οπότε, «συναντιέσαι» γρήγορα πάνω στη σκηνή. Παρόλο που δεν γνωριζόμαστε, είναι σα να γνωριζόμαστε πάρα πολύ». Τελικά δεν ήξεραν καθόλου ο ένας τον άλλον.