Έχεις γράμμα από τον John Lennon

Έχεις γράμμα από τον John Lennon

Η άγνωστη επιστολογραφία του σκαθαριού θα κυκλοφορήσει σε ένα βιβλίο που θα μπορούσε να έχει αυτόν ακριβώς τον τίτλο.

Περισσότερα από 250 γράμματα, κάρτες, σημειώματα και επιστολές του John Lennon με παραλήπτες φίλους, συγγενείς, ιδιοκτήτες καθαριστηρίων και όποιον άλλον μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους πρόκειται να εκδοθούν για πρώτη φορά από τον Hunter Davies, τον επίσημο βιογράφο των Beatles.

Ο συγγραφέας προσπάθησε, και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε, να συγκεντρώσει επιστολές που κανείς εκτός από τους παραλήπτες τους δεν έχει διαβάσει μέχρι στιγμής. Με την άδεια της Yoko Ono, φυσικά. «Δεν υπάρχουν δραματικές αποκαλύψεις» είπε ο συγγραφέας για το βιβλίο του που πρόκειται να εκδοθεί τον επόμενο χρόνο αλλά τα γράμματα αυτά μας συστήνουν την χιουμοριστική, ανθρώπινη, κρυφή πλευρά του Lennon.

«Τον βλέπουμε άλλοτε σαν βασανισμένη ψυχή και άλλοτε επιδειξιομανή, άλλοτε σε κατάθλιψη, σε διάφορα στάδια της ζωής του». Τα γράμματα, τα σημειώματα και οι επιστολές θα εκδοθούν όπως ακριβώς γράφτηκαν, στη γραφομηχανή ή χειρόγραφα, με τα σκιτσάκια που συνόδευαν ορισμένα από αυτά και το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2012 από τον εκδοτικό οίκο Little, Brown.

O Davies αναζήτησε τα γράμματα σε οίκους δημοπρασιών, ιδιώτες συλλέκτες, συγγενείς των «Σκαθαριών», εμπόρους αναμνηστικών.
«Η πρώτη του αντίδραση σε κάθε συναίσθημα είτε ήταν οργή είτε μίσος δεν ήταν να πάει στο πιάνο ή στην κιθάρα» λέει ο συγγραφέας «αλλά να πιάσει ένα στιλό και να το γράψει. Και έγραφε τόσο απολαυστικά γράμματα».

Ενδιαφέρον έχει, βεβαίως, η επιστολή με την οποία ο Lennon λίγο καιρό μετά την διάλυση των Beatles απαντούσε στις επικρίσεις του Paul McCartney και της Linda και θα εκδοθεί μαζί με τα υπόλοιπα κείμενά του.