Συγκινεί ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά με το μήνυμά του: «Λείπει και λείπει πολύ»

Πατούλια Κατερίνα
Συγκινεί ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά με το μήνυμά του: «Λείπει και λείπει πολύ»

«Ένας χρόνος χωρίς το χαμόγελο της, τη ζωντάνια της, τα πιστεύω της, το πάθος και το πείσμα της για τη ζωή και την πολιτική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Τσούνης. 

Στις 25 Οκτωβρίου 2021, η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά την αποχαιρέτησε για πάντα. Η σπουδαία πολιτικός έφυγε σε ηλικία 56 ετών και έναν μήνα προτού γιορτάσει τα 57α γενέθλιά της και βύθισε στο πένθος τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της.

Το μήνυμα του συζύγου της.

Ο Ανδρέας Τσούνης, 18 χρόνια προστάτης στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής για το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν της σπουδαίας πολιτικού και το μήνυμά του ήταν γεμάτο συγκίνηση:

«Σε λίγες μέρες, κλείνει ένας χρόνος.Ένας χρόνος από τότε που χάσαμε την Φώφη μας, στις 25 Οκτωβρίου του 2021.Ένας χρόνος χωρίς το χαμόγελο της, τη ζωντάνια της, τα πιστεύω της, το πάθος και το πείσμα της για τη ζωή και την πολιτική. Λείπει και λείπει πολύ. Από την οικογένεια της, το κόμμα της, την πολιτική, την Ελλάδα.Λείπει από όλους όσους, πιστεύουν σε μια πολιτική με ανθρωπιά.Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελεσθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 11:45 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Τσούνης.

Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, είχε καταφέρει και πέρσι τον Νοέμβριο, την ημέρα που η σύζυγός του θα συμπλήρωνε 57 χρόνια ζωής, να μας συγκινήσει όλους με το μήνυμά του για το πένθος που δεν θα σταματήσει ποτέ.

Η ανάρτηση του Ανδρέα Τσούνη με αφορμή τα γενέθλια της Φώφης Γεννηματά

«Θά πενθώ πάντα μ’ ακούς; γιά σένα,μόνος, στόν ΠαράδεισοΘά γυρίσει αλλού τίς χαρακιές
Τής παλάμης, η Μοίρα, σάν κλειδούχος
Μια στιγμή θά συγκατατεθεί ο Καιρός
Πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι
Θά παραστήσει ο ουρανός τα σωθικά μας
Καί θά χτυπήσει τόν κόσμο η αθωότητα
Μέ το δριμύ του μαύρου του θανάτου.
Στόν Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί
Απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στή θάλασσα
Μέ κρεβάτι μεγάλο καί πόρτα μικρή
Έχω ρίξει μες στ’ άπατα μιαν ηχώ
Νά κοιτάζομαι κάθε πρωί που ξυπνώ
Να σε βλέπω μισή να περπατάς στο νερό
και μισή να σε κλαίω μες στον παράδεισο.
Σήμερα θα έκλεινες τα 57».

To post του Ανδρέα Τσούνη μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά

«Είστε χιλιάδες αυτοί που σταθήκατε στο πλευρό μας. Που απαλύνατε τον πόνο μας για το χαμό της Φώφης. Με την παρουσία σας, τα μηνύματα σας, τα ζεστά σας λόγια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο. Εμείς, η οικογένεια της, αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το παν για να μην ξεχαστεί η Φώφη Γεννηματά που αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Η Φώφη, η σύζυγος, η μητέρα που μόνο αγάπη και στοργή είχε για μας.

Η Φώφη Γεννηματά που μπήκε στην πολιτική και έφυγε από την πολιτική με ανθρωπιά και χαμόγελο. Που νοιαζόταν για όλους. Που πίστευε σε μια πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο. Γι' αυτό ο χαμός της συγκίνησε τόσο όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό θα ζει πάντα στο μυαλό, στην ψυχή και στις καρδιές μας», έγραφε τότε στο μήνυμά του ο Ανδρέας Τσούνης.

Οι δύο γάμοι της Γεννηματά

Στα 22 της χρόνια, η Φώφη Γεννηματά, παντρεύτηκε τον Αλέκο Ντέκα ενώ το 2003, ακολούθησε ο γάμος με τον Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο ήταν παντρεμένη τα τελευταία 18 χρόνια.

Ο γάμος της με τον Ανδρέα Τσούνη έμελλε να είναι η πιο μεγάλη σχέση στη ζωή της και στην εκκλησία είχε φτάσει η Γεννηματά με την 6χρονη τότε κόρη της Αιμιλία στο πλευρό της.

Τα δύο έφηβα παιδιά της, Κατερίνα και Γιώργο, τα απέκτησε λίγο μετά τον γάμο της με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και η διάγνωση του καρκίνου του μαστού ήρθε όταν τα παιδιά της ήταν μόλις δύο ετών.

Για τη μάχη με τον καρκίνο και τα παιδιά της είχε πει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική. Αν έμενα στο γιατί σε μένα, δεν θα είχα 3 παιδιά και ίσως να μη ζούσα σήμερα.

Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις. Να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι».

Μας λύγισαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά - Τα λόγια με τα οποία την αποχαιρέτησαν (video)

Τραγικές φιγούρες στη Μητρόπολη στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά ήταν τα τρία παιδιά της και ο σύζυγός της από το 2003, Ανδρέας Τσούνης. Ο σύζυγος της πολιτικού λύγισε πάνω από το φέρετρό της, προκαλώντας συγκίνηση.

Κι ύστερα, ήρθε η ώρα του γιου της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Τσούνη, Γιώργου Τσούνη, να μιλήσει για τη μητέρα του και να της πει το τελευταίο αντίο.

«Αγαπημένη μας μητέρα, βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι άνθρωποι που σε αγαπάμε και λάτρευες με όλη σου την καρδιά. Όλες σου τις μάχες τις έδωσες πάντα παλικαρίσια, ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή, αντίκριζες τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου δείχνοντας πάντα τη δυναμικότητά σου και τη θέληση που είχες για τη ζωή, έγινες υπόδειγμα για πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής, με τη σχέση που είχες με τον πατέρα μας μας δίδαξες τι σημαίνει αγάπη και συντροφικότητα, ήσασταν μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μετά τον Γιώργο, ήρθε η ώρα της Κατερίνας και της μεγαλύτερης Αιμιλίας να πουν το τελευταίο αντίο στη μαμά τους Φώφη.

«Έφυγες νικήτρια, δεν το έβαλες ποτέ κάτω, παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία, προσπάθησες μέχρι την τελευταία στιγμή να μας καθησυχάσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας. Μας χάρισες στιγμές με πολλή αγάπη και τρυφερότητα που θα μείνουν πάντα στις μνήμες μας. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες αλλά και στις δυσκολίες μας. Πάντα όταν ήμουν στεναχωρημένη το καταλάβαινες και προσπαθούσες να μου φτιάξεις το κέφι. Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαστε πολύ περήφανοι για σένα, μας έμαθες να αγωνιζόμαστε, να μην τα παρατάμε ποτέ και να ζούμε την κάθε στιγμή, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω και δεν σε φόβιζε τίποτα. Θα μας λείψεις πολύ, θα μου λείψει το χάδι σου, η ζεστή σου αγκαλιά, η φωνή σου, το χαμόγελό σου και αυτή η ενέργεια που γέμιζε όλο το σπίτι με χαρά, θα μου λείψουν οι συζητήσεις που κάναμε τα βράδια, τα ταξίδια και οι ετοιμασίες που κάναμε όταν είχαμε κάποια γιορτή. Πάντα όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια, με ένα βλέμμα ξέραμε τι θέλει να πει η μία στην άλλη.