«Η μητέρα της 12χρονης, το σχολείο και η πρόνοια έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη»

«Η μητέρα της 12χρονης, το σχολείο και η πρόνοια έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη»

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας ξεκαθάρισε τις ευθύνες που έχει η μητέρα της 12χρονης σε ό,τι συνέβη στο παιδί της τονίζοντας όμως πως δεν είναι η μόνη που έχει ευθύνη. 

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μίλησε για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης και την προφυλάκιση της μητέρας της με την κατηγορία της μαστροπείας.

Βασικός ισχυρισμός της 37χρονης ενώπιον της ανακρίτριας, ήταν το γεγονός ότι η ίδια κατήγγειλε τον 53χρονο στις Αρχές στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. Παρόλα αυτά και μετά την κατάθεσή της, η μητέρα της 12χρονης πήρε τον δρόμο για τη φυλακή με την κατηγορία της μαστροπείας και με τα παιδιά της να ξεσπούν σε δάκρυα.

Η κατάθεση της μητέρας της 12χρονης.

«Σοκαρίστηκα πολύ. Τον άνθρωπο αυτόν τον ξέρουμε πολλά χρόνια. Διατηρεί mini market στον Κολωνό. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν οικογένειες με παιδιά, τα οποία κάνουν παρέα με τα δικά μας και καθόμαστε στην παιδική χαρά. Μάλιστα, ξέρουμε ότι ο άνθρωπος αυτός κερνούσε τα παιδάκια παγωτά και διάφορα άλλα. Φέτος τον Απρίλιο, αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησα να πηγαίνω στο μαγαζί του να καθαρίζω, καθώς δεν είχα άλλη δουλειά κι έπρεπε να συντηρήσω την οικογένειά μου και τα οκτώ παιδιά μου. Μετά από λίγο καιρό βρήκα δουλειά σε ένα μανάβικο και σταμάτησα να πηγαίνω στο μαγαζί του. Τότε αυτός μου πρότεινε να τον βοηθάει πού και πού στο καθάρισμα, για να βγάζει κι αυτή χαρτζιλίκι κι επειδή τον εμπιστευόμουν, το δέχτηκα. Γενικά ήξερα ότι σαν άνθρωπος βοηθούσε πολλούς συνανθρώπους του, βοηθούσε στην εκκλησία, έκανε δωρεές και τον θεωρούσα καλό. Η νύφη μου με κάλεσε έντρομη και μου ανέφερε ότι βρήκε στο κινητό τηλέφωνο της κόρης μου μηνύματα που είχε αποστείλει στον Ηλία Μίχο, τα οποία είχαν σεξουαλικό περιεχόμενο και ότι τού είχε αποστείλει γυμνές φωτογραφίες και βίντεο. Μόλις άκουσα όσα μου είπε η νύφη μου κυριολεκτικά τρελάθηκα. Τού έστειλα μήνυμα και τον ρώτησα αν έχει στείλει μηνύματα στην κόρη μου και ο ίδιος το αρνήθηκε. Βλέποντας τα χυδαία μηνύματα που ο ίδιος είχε αποστείλει στην ανήλικη κόρη μου, κυριολεκτικά πάγωσα και σοκαρίστηκα. Ήταν τόσο μεγάλο το σοκ και ο θυμός μου που την επόμενη μέρα του απέστειλα μηνύματα στο messenger και τον αποκαλούσα παιδεραστή.

Σε επικοινωνία που είχα με την κόρη μου τη ρώτησα τι είχε συμβεί και μου είπε ότι κάποια ημέρα που ήταν στο κατάστημα του Ηλία Μίχου κατέβηκε στο υπόγειο να βοηθήσει σε κάτι και εκείνος τη βίασε. Μου ανέφερε και ότι την εξανάγκασε να πάει και με άλλους άνδρες περίπου 10 στον αριθμό».

Η γνώμη του ψυχίατρου:

Μιλώντας στο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη, ο Δημήτρης Σούρας είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό το παιδί θέλει προσοχή, η δουλειά των ειδικών θα είναι δύσκολη, έχω πολλά ερωτηματικά και δεν έχω δει το παιδί από κοντά. Το σοκ, η ταλαιπωρία, ο βόθρος που έζησε, ο τρόπος που τα έζησε αλλά και το πώς τα περιγράφει, είναι ένα πράγματα που εμένα σαν ειδικό επί 36 χρόνια, με βάζει σε απορίες.

Το θέμα της μητέρας με προβληματίζει, η μητέρα πήγε φυλακή. Αυτή η μητέρα, είτε πήγαινε είτε δεν πήγαινε φυλακή, αυτή είναι η πραγματική αιτία της καταστροφής της 12χρονης. Αυτό είναι δεδομένο. Ένα κοριτσάκι 11 χρονών τότε, το ότι έφτασε σε αυτόν τον βόθρο, είναι αποτέλεσμα της οικογένειάς της. Και σε αυτή την οικογένεια με έναν πατέρα τοξικοεξαρτημένο, η ευθύνη βαρύνει τη μητέρα.

Η οικογένεια αυτή, η πολυπληθής οικογένεια που έπρεπε να τύχει της φροντίδας και αγκαλιάς πολλών δομών. Ένα μικρό επίδομα ή το κοινωνικό παντοπωλείο δεν ήταν αρκετό αλλά η κοινωνική πρόνοια δεν έκανε καλά τη δουλειά της.

Το σχολείο έκανε καλά τη δουλειά του; Το παιδί δεν πήγαινε σχολείο, πού πήρε πρωτοβουλία; Πήρε την Πρωτοβάθμια τηλέφωνο; Όλοι οι γείτονες και οι συγγενείς, μίλησαν για τους δημοσιογράφους; Πριν γιατί δεν μίλησε κανένας; Οι καταγγελίες γίνονται ανώνυμα πάντα και δεν έγιναν. Δεν βρίσκει κανείς τον μπελά του. Είναι δυνατό να μην βλέπει κανένας τίποτα; Μια μάνα με ένα παιδί. Έπαψε να λειτουργεί πια η ανθρώπινη σχέση. Είναι πολύ αργά να μιλάμε μετά. Η ευθύνη είναι συλλογική. Και η κοινωνλια φταίει και το κράτος φταίει αλλά πίσω από κάθε παιδί, ψάξε τον γονιό».