Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη σε ηλικία 78 ετών

Η γνωστή ηθοποιός είχε δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της όπως η σειρά «Τρεις Χάριτες» που λατρεύτηκε από το τηλεοπτικό κοινό.

Η «Ειρήνη Χαρίτου» δεν είναι πια κοντά μας. Φτωχότερος είναι εδώ και λίγες ώρες ο κόσμος του θεάτρου και της τηλεόρασης αφού η Μίνα Αδαμάκη άφησε την τελευταία της πνοή την 11η Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 78 ετών.

Η καταξιωμένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή ενώ νοσούσε από καρκίνο και η κατάσταση της υγείας της ήταν σοβαρή εδώ και καιρό. Άφησε πίσω της ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο, με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της και παραγωγές ταυτισμένες με τα «χρυσά χρόνια» του Ελεύθερου θεάτρου αλλά και την εδραίωση της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Όσοι είχαν την τύχη να την γνωρίσουν αναφέρουν πως ήταν ένα υπέροχο, ακομπλεξάριστο πλάσμα που πάντα είχε να πει ένα καλό λόγο για όλους τους συνανθρώπους της.

Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε σήμερα ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/Ck02f_JIbDW

«Με μεγάλη θλίψη σχεδόν ταυτόχρονα μάθαμε ότι έφυγαν από κοντά μας δύο σπουδαίοι αξιαγάπητοι συνάδελφοι μας… Η γλυκιά μας Μινα Αδαμάκη που τόσα πρόσφερε στο Θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η τόσο αγαπητή μας από την απίστευτη φιγούρα από την Τρεις Χάριτες και ο Κώστας Μπάσης, ο πρώτος Ερωτόκριτος του Ευαγγελάτου, ο ηθοποιός που κόσμησε το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος για πολλά χρόνια… Ανεξίτηλη θα μείνετε στην μνήμη μας αγαπημένοι μου.. Καλό ταξίδι», έγραψε ο Πρόεδρος του ΣΕΗ.

Τα πρώτα βήματα

Στις 17/07/1994 η Μίνα Αδαμάκη γεννήθηκε στον Βόλο. Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν (1966). Σε νεαρή ηλικία και κατά την περίοδο της δικτατορίας φεύγει με τον τότε σύντροφό της για την Αγγλία. «Έφυγα στο Λονδίνο με το αγόρι με το οποίο ήμουν σε σχέση τότε, όπου έκανα μαθήματα γλώσσας και courses θεάτρου. Ωστόσο, ενώ από την Ελλάδα της χούντας έφυγα γιατί με απωθούσε, μετά από δύο χρόνια μού ήταν αδύνατο να μείνω άλλο, ήταν πολύ δύσκολο να ενσωματωθείς. Έπιανα τον εαυτό μου να περπατάει μέσα στη μουντάδα και το καθημερινό ψιλοβρόχι, σιγοτραγουδώντας ‒ αργότερα αντιλήφθηκα ότι αυτό μου συνέβαινε κάθε φορά που έβγαινε ήλιος. Έτσι κατάλαβα ότι δεν είχα να πάρω κάτι άλλο από κει. Είχα δει πολλές παραστάσεις fringe theater και κάποιους μεγάλους ερμηνευτές του παραδοσιακού θεάτρου. Αυτό άνοιξε τους ορίζοντές μου. Επέστρεψα οριστικά το ’74, με το τέλος της χούντας. Ο πατέρας μου είχε πεθάνει πια. Στην κηδεία δεν μπόρεσα να παρευρεθώ», είχε πει η ηθοποιός σε συνέντευξή της στη LIFO και στον Χρήστο Παρίδη το 2021. Το θέατρο όμως το είχε ερωτευθεί από πολύ μικρή. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε, ως μαθήτρια ακόμα, με το Θέατρο Τέχνης, στο έργο «Η δολοφονία του Ζαν – Πωλ Μαρά». Η αείμνηστη ηθοποιός είχε ιδρύσει τον θίασο «Θεατρική Συντεχνία» και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελεύθερης Σκηνής.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε μέσα από την τηλεόραση και την πρώτη σειρά που έκανε το νεοσύστατο τότε «Μεγάλο Κανάλι». Το MEGA παρουσιάζει τις «Tρεις Χάριτες» και η «Ειρήνη» -όλα τα ονόματα ήταν εμπνευσμένα από τις «Τρεις Αδερφές» του Τσέχοφ- μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι και αγαπιέται για την καλλιτεχνική της έπαρση, για το χιούμορ και την ευαισθησία της. Είχε πει στο περιοδικό «Λοιπόν»:

«Δεν προέκυψε κάπως ιδιαίτερα ο ρόλος της 'Ειρήνης Χαρίτου'. Γνωριζόμασταν με τους σκηνοθέτες από το θέατρο και με πήραν για να μου προτείνουν τον ρόλο και δέχθηκα. Θεωρώ εξαιρετικά έξυπνο και ταλαντούχο το δίδυμο Μιχάλης Ρέππας- Θανάσης Παπαθανασίου. Τα θυμάμαι όλα από την περίοδο των γυρισμάτων με μία πολύ όμορφη γεύση. Διασκεδάζαμε πολύ, δουλεύαμε πολύ και η σειρά είχε μία ανταπόκριση, που κανείς δεν την περίμενε. Όπως έχω ξαναπεί βέβαια, δεν μου αρέσει και πολύ να με βλέπω τότε στην τηλεόραση, γιατί νομίζω ότι είναι κάποια άλλη κι όχι εγώ. Έχουν περάσει χρόνια. Ωραία χρόνια όμως. Μία γλυκιά και τρυφερή ανάμνηση».

Η προσωπική ζωή της Μίνας Αδαμάκη

«Οι έρωτες καθόρισαν τη ζωή μου», είχε τονίσει η Μίνα Αδαμάκη πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις της χωρίς όμως ποτέ να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά. Αφηνόταν στο συναίσθημα και οι ερωτικές της επιλογές συχνά επηρέαζαν και την καριέρα της. Είχε πει πως είχε πει «όχι που δεν θα έπρεπε» εξαιτίας ενός έρωτα.

Η αποκάλυψη για τις «Τρεις Χάριτες»

treisxarites.jpg

Για την μεγάλη επιτυχία της σειράς η ηθοποιός είχε αναφέρει: «Ήταν η εποχή της αθωότητας. Ήταν κάτι καινούργιο για όλους μας, ανανεωτικό πολύ. Είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας (Άννα Παναγιωτοπούλου και Νένα Μεντή), παρόλο που τα γυρίσματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Ήμασταν συνέχεια σε όλο το σίριαλ και οι τρεις και είχαμε πολλές αλλαγές σκηνών, όπου ήθελαν προετοιμασία, ήθελαν ντύσιμο άλλο κλπ.».

Το μεγάλο της παράπονο

Σε συνέντευξή της στην έντυπη LiFO η ηθοποιός είχε εξομολογηθεί: «Ο πατέρας μου δεν ήρθε να με δει ποτέ, αλλά ούτε του το ζήτησα. Καταλάβαινα ότι τον είχα τραυματίσει άσχημα, αν και, για να είμαι ειλικρινής, το συνειδητοποίησα πλήρως πολύ αργότερα. Και ευτυχώς, γιατί αυτό μπορούσε να με είχε γυρίσει πίσω».

Η Μίνα Αδαμάκη έζησε μία ζωή όπως την ήθελε, ανεξάρτητη, με ανατροπές, με πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία, μία ζωή γεμάτη φίλους, έρωτες και τέχνη! Από μικρό κορίτσι στο Βόλο που διάβαζε κλασική λογοτεχνία τα απογεύματα του καλοκαιριού μέχρι την τελευταία της θεατρική παράσταση ως «Μήδεια» του Μποστ (2019-2020), η ηθοποιός έδινε όλο της το είναι για να είναι καλή σε αυτό που κάνει. «Πάντα με ενδιέφερε το αποτέλεσμα, το συνολικό αποτέλεσμα, αυτό ήθελα να υπηρετώ σωστά», έλεγε. Και τα κατάφερνε.

Πηγή κεντρικής: ndp