Barbara Walters: Πέθανε στα 93 της η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος σε βραδινό δελτίο ειδήσεων στις ΗΠΑ

Μαρία Ροδίτη
Barbara Walters: Πέθανε στα 93 της η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος σε βραδινό δελτίο ειδήσεων στις ΗΠΑ

AP Photo/Evan Agostini, File

Η πρωτοπόρος γυναίκα και δημοσιογράφος, Barbara Walters, έφυγε ειρηνικά στο σπίτι της. Η «επιθετική» δημοσιογραφία, οι «μεγάλες» συνεντεύξεις και τα βραβεία.

Ακόμη μια μεγάλη απώλεια το 2022. Η Barbara Walters, η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος σε βραδινό δελτίο ειδήσεων των ΗΠΑ και με εξαιρετικές δεξιότητες στις συνεντεύξεις, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπός της στο CNNi.

«Η Barbara Walters πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της, περιτριγυρισμένη από αγαπημένα πρόσωπα. Έζησε τη ζωή της χωρίς τύψεις. Ήταν πρωτοπόρος όχι μόνο για τις γυναίκες δημοσιογράφους, αλλά και για όλες τις γυναίκες», δήλωσε στο CNNi η εκπρόσωπος της Walters, Cindi Berger.

«Θα έπρεπε να είναι παράνομο να λες κάποιον “χοντρό” στην τηλεόραση»: Ποια σταρ το είπε;

Το ξεκίνημα και η πορεία της Barbara Walters στη δημοσιογραφία

Η Walters ξεκίνησε την καριέρα της σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο το 1961 ως ρεπόρτερ, συγγραφέας και μέλος του πάνελ για την εκπομπή "Today" του NBC, προτού γίνει συμπαρουσιάστρια το 1974. Το 1976, η Walters εντάχθηκε στο ABC News ως η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια σε βραδινό δελτίο ειδήσεων στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το δίκτυο, παρουσίασε τα "The Barbara Walters Specials" και "10 Most Fascinating People" πριν γίνει συμπαρουσιάστρια και ανταποκρίτρια για το "20/20" του ABC News το 1984. Στην πορεία, πήρε συνέντευξη από κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ και από κάθε Πρώτη Κυρία, από τους Richard και Pat Nixon και μετά.

Για περισσότερες από 5 δεκαετίες, η Walters ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο της δημοσιογραφίας, που είτε μιλούσε με παγκόσμιους ηγέτες σε εκπομπές ειδήσεων, είτε βρισκόταν σε σπίτια διασημοτήτων για τις εκπομπές «Barbara Walters Specials» ή «The View», ένα καθημερινό talk show στο οποίο διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες συζητούσαν τα σημαντικότερα γεγονότα.

Οι εκπομπές και τα shows της, σε μερικά από τα οποία ήταν η ίδια παραγωγός, αποτέλεσαν τα καλύτερα στο είδος τους, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί εκείνοι που μπήκαν στη διαδικασία να μιμηθούν εκείνα και την ίδια. Για παράδειγμα, το «The View» - το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1997 - άνοιξε τον δρόμο για τα αμερικανικά talk shows «The Talk» και «The Chew», αλλά και για το «Loose Women» της Βρετανίας και το «Studio5» της Νορβηγίας.

Η Walters άφησε το «The View» το 2014, αλλά παρέμεινε συνεργάτης στο ABC News για 2 χρόνια. «Ήξερα ότι είχε έρθει η ώρα», είπε η Walters στον Chris Cuomo του CNNi εκείνη την εποχή. «Μου αρέσει όλος ο εορτασμός, αυτό είναι υπέροχο, αλλά μέσα μου, σκέφτηκα: ''Θέλω να φύγω όσο ακόμα κάνω καλή δουλειά’’. Έτσι θα το κάνω», είχε προσθέσει.

Βλέποντας όλες τις γυναίκες που την παρακολουθούσαν στην πορεία της καριέρας της και που εξελίχθηκαν στον κόσμο των media, η Barbara Walters είχε δηλώσει πως αυτές ήταν η κληρονομιά της. «Πώς αποχαιρετάς 50 χρόνια στην τηλεόραση;» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. «Πόσο περήφανη είμαι όταν βλέπω όλες αυτές τις νεαρές γυναίκες που εκφωνούν τις ειδήσεις! Αν βοήθησα έστω και λίγο για να γίνει αυτό, τότε αυτή είναι η κληρονομιά μου. Από τα βάθη της καρδιάς μου, σε όλους εσάς με τους οποίους έχω δουλέψει και που με παρακολουθήσατε και ήσασταν δίπλα μου, μπορώ να πω: ''Σας ευχαριστώ''», είχε προσθέσει.

Η Barbara Walters παντρεύτηκε 4 φορές, με το στέλεχος επιχειρήσεων Robert Katz, τον παραγωγό Lee Guber- με τον οποίο υιοθέτησαν μαζί την κόρη τους, Jackie, το 1968- και 2 φορές με τον μεγιστάνα του θεάματος, Merv Adelson.

Ποια ήταν η Barbara Walters

Η Barbara Walters γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1929 στη Βοστώνη. Ο πατέρας της, Lou, ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και θεατρικός διευθυντής, οπότε η νεαρή Barbara μεγάλωσε κοντά σε διασημότητες – ένας λόγος ακόμα που δεν εμφανίστηκε ποτέ σαστισμένη και με τρακ την ώρα των συνεντεύξεων.

Η κορυφαία δημοσιογράφος πήρε το πτυχίο της από το Sarah Lawrence College το 1953. Εμφανώς ανταγωνιστική και κάνοντας επιθετική δημοσιογραφία (για την οποία κατακρίθηκε πολλές φορές στην καριέρα της), η Walters επεδίωκε «μεγάλες» συνεντεύξεις, σε σημείο που πάντα υπήρχε η φήμη για μακροχρόνια αντιπαλότητά της με άλλη παρουσιάστρια του ABC News, όπως η Diane Sawyer, η οποία ήρθε στο κανάλι το 1989.

TV Critics-Barbara Walters

AP Photo/Steven Senne, File

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα είχα μια τέτοια ζωή», είχε δηλώσει το 2004 στη Chicago Tribune. «Έχω γνωρίσει τους πάντες στον κόσμο. Πιθανότατα έχω γνωρίσει περισσότερους αρχηγούς κρατών, περισσότερους σημαντικούς ανθρώπους ακόμη και από σχεδόν κάθε Πρόεδρο, επειδή εκείνοι είχαν μόνο 8 χρόνια», είχε συμπληρώσει.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Barbara Walters κέρδισε 12 βραβεία Emmy, τα 11 από αυτά όσο εργαζόταν στο ABC News.