Σοκ και δέος στο τελευταίο εξώφυλλο της Vogue Italia

Σοκ και δέος στο τελευταίο εξώφυλλο της Vogue Italia

Το εξώφυλλο της Vogue Ιταλίας για τον μήνα Σεπτέμβριο κατάφερε να διχάσει πολύ κόσμο αλλά, κυρίως, να τον σοκάρει.

Το κίνημα της Avant-Garde είναι ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και αμφιλεγόμενα κινήματα τέχνης και ανθρώπινης δραστηριότητας κάθε είδους, και ταυτίζεται με κάθε τι τολμηρό και ακραίο που προηγείται της εποχής του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι έρχεται συχνά αντιμέτωπο με τις παραδοσιακές ιδεολογίες και τις αρχές της εκάστοτε εποχής, θεωρούμενο ως ανορθόδοξο ή και εξτρεμιστικό.

Αφού λοιπόν το διευκρινίσαμε αυτό, ας προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα.

Το τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue θεωρείται το πιο σημαντικό τεύχος της χρονιάς, κι έτσι η Vogue Ιταλίας αποφάσισε να του δώσει ακόμα περισσότερη έμφαση, επιλέγοντας για το εξώφυλλό της και το κεντρικό της editorial μια φωτογράφιση άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νοοτροπία της avant-garde.

Στο εξώφυλλο, λοιπόν, ποζάρει το διάσημο μοντέλο Stella Tennant, με μια εμφάνιση που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα –άβολα, κατά κύριο λόγο. Η Tennant φορά έναν κορσέ που στενεύει τη μέση της σε αφύσικα και κάπως τρομακτικά δεδομένα, έντονο σκούρο μακιγιάζ goth λογικής, έχει τα μαλλιά της χτενισμένα σε ένα τρισδιάστατο στυλ και τη μύτη της στολίζει ένα τεράστιο ασημένιο σκουλαρίκι-κρίκος. Για να ολοκληρώσει την αλαφροΐσκιωτη εμφάνιση, η Tennant κρατά στο χέρι της ένα μεγάλο ψαλίδι, έτοιμο να κόψει κάτι.

Οι υπεύθυνοι πίσω από το concept της φωτογράφισης φρόντισαν να βάλουν με μεγάλα γράμματα τη λέξη Avant-Garde στο εξώφυλλο, ώστε να προϊδεάσουν τους αναγνώστες πως αυτό που πρόκειται να δουν μέσα στις σελίδες του περιοδικού δεν πρόκειται να είναι συνηθισμένο, ούτε «εύκολο». Το θέμα, βέβαια, είναι αν πέτυχαν και το «καλαίσθητο».

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο ήταν πολλές και εκατοντάδες σοκαρισμένοι αναγνώστες διαμαρτυρήθηκαν για το γκροτέσκο εξώφυλλο της Vogue και την όλη φωτογράφιση, λέγοντας πως πλασάρει ανήθικα και διαστρεβλωμένα πρότυπα στις γυναίκες και πως το photoshop που έχει πέσει πάνω στην Tennant είναι εξοργιστικό. Υπήρχαν βέβαια και αυτοί που κατανόησαν το concept και είδαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες σαν μια καλλιτεχνική άποψη και τίποτα παραπάνω.

Ωστόσο, πίσω από την ανατριχιαστικά σμιλευμένη μέση της Tennant, κρύβεται μια αληθινή ιστορία, η οποία δεν πέρασε ποτέ από photoshop.

Βασική έμπνευση για τη παραμόρφωση του μοντέλου, υπήρξε η Ethel Granger, η γυναίκα με την μικρότερη μέση στην ιστορία μέχρι σήμερα, της οποίας η μέση δεν ξεπερνούσε τα 33cm.

Η Granger ήταν ένα συνηθισμένο, αμόρφωτο, 23χρονο κορίτσι, η οποία φορούσε τα συνηθισμένα, φαρδιά φορέματα της δεκαετίας του '20, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον σύζυγό της William, ο οποίος είχε ψύχωση με τις γυναίκες με λεπτή μέση.

Μια μέρα η Ethel αποφάσισε να φορέσει έναν κορσέ, τον οποίο και έκτοτε δεν έβγαλε ποτέ από πάνω της. Ο William ενθουσιάστηκε τόσο με το πώς άλλαζε η μέση της γυναίκας του όταν φορούσε τον κορσέ, που την έπεισε να μην τον βγάζει ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι με τον καιρό, η μέση της Ethel μεταμορφώθηκε εξαιτίας της συνεχούς πίεσης, δίνοντάς της μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Guinness, καθώς και ένα ιδιαίτερο-σήμα κατατεθέν look, το οποίο συμπληρώθηκε με μια σειρά από piercings στο πρόσωπο.

Μπορεί να λατρέψατε το συγκεκριμένο editorial, μπορεί να το μισήσατε ή μπορεί και να είστε ακόμα σοκαρισμένοι από τις εικόνες. Αυτή όμως είναι και η μαγεία του avant-garde. Σας είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή, δεν είναι για όλους.