«Ένα αστέρι ακόμη στον ουρανό»: Το αντίο στον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή από κοινό και φιλάθλους

Κατερίνα Μπούσιου
«Ένα αστέρι ακόμη στον ουρανό»: Το αντίο στον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή από κοινό και φιλάθλους
INTIME NEWS

Ο τραγουδιστής του ύμνου του Παναθηναϊκού και ένας από τους εμβληματικότερους ηθοποιούς και τραγουδιστές του ελληνικού κινηματογράφου «έφυγε» από τη ζωή στα 89 του χρόνια. Τα σχόλια θαυμασμού για τον υπέροχο Γιάννη Βογιατζή στα social media και τα μικρά μυστικά της συναρπαστικής ζωής του και ο γάμος του που έχει σχέση με την Ελένη Μενεγάκη.

Ο Γιάννης Βογιατζής του «Θέλω κοντά σου να μείνω», του «Η πρώτη μας νύχτα» και τόσων άλλων επιτυχιών «έφυγε» σήμερα από τη ζωή στα 89 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία καλλιτεχική παρακαταθήκη, σφραγίζοντας μία χρυσή εποχή του θεάτρου, του κινηματογράφου και του τραγουδιού με τη θεία φωνή του.

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός και ξάδελφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή έμεινε στην ιστορία και ως ο τραγουδιστής που ερμήνευεσε τον ύμνο του Παναθηναϊκού και υπήρξε φίλος του τέως Κωνσταντίνου, την εποχή που ήταν ο επίσημος τραγουδιστής των Ανακτόρων. Συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους συνθέτες της εποχής και αποχώρησε στο απόγειο της δόξας του.

Μία κινηματογραφική ζωή γεμάτη ανατροπές

Ο Γιάννης Βογιατζής έγινε από τύχη τραγουδιστής, την εποχή που δούλευε ως εργάτης στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Για δύο τσιγάρα που του έταξε ένας φίλος του όπως είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του, έλαβε μέρος στις βραδιές ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη (από όπου ξεκίνησε και την καριέρα της η Νάνα Μούσχουρη) και τελικά αυτό του άνοιξε την πόρτα της επιτυχίας για να συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους συνθέτες της εποχής. Από τον Μίκη Θεοδωράκη στον Μάνο Χατζιδάκι.

Η ζωή του στη συνέχεια ήταν σχεδόν μυθιστορηματική γιατί η ιδιαίτερη φωνή του τον έκανε περιζήτητο αρχικά στις μουσικές σκηνές και αργότερα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Βραβεύτηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, τραγουδώντας μάλιστα το 1970 για πρώτη φορά το τραγούδι που είχε γράψει ο Τόλης Βοσκόπουλος (και ερμήνεψε και ο ίδιος στη συνέχεια), το «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά». Οι δύο τραγουδιστές υπήρξαν κολλητοί φίλοι, αλλά για αδιευκρίνιστο λόγο, η σχέση τους χάλασε.

Από το 1958 μέχρι το 1962 για να βγάζει κάποια έξτρα χρήματα, ο Γιάννης Βογιατζής έγινε ο επίσημος τραγουδιστής των Ανακτόρων για τις βραδιές της βασιλικής οικογένειας με τους καλεσμένους τους.

https://www.instagram.com/p/CReoMt-D-3v

Εκείνη την περίοδο συνδέθηκε φιλικά - παρά τα διαφορετικά του φρονήματα - και με τον τέως Κωνσταντίνο, τότε διάδοχο του θρόνου: «Με τον Κωνσταντίνο κατεβαίναμε στο μαγειρείο στο υπόγειο και τρώγαμε παρέα με τον μάγειρα. Και ήταν άτακτος. Του άρεσε τότε η Έρρικα Μπρόγιερ», όπως θα αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

https://www.instagram.com/p/CeuKCkuMht6

Στο απόγειο της μεγάλης του δόξας και αφού πια είχε κάνει με παρότρυνση του Αλέκου Σακελλάριου το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, ο Γιάννης Βογιατζής τραγούδησε τον ύμνο του Παναθηναϊκού σε σύνθεση του Γιώργου Μουζάκη.

Την πρώτη εκτέλεση είχε κάνει ο Λέο Λέανδρος, αλλά ο συνθέτης ζήτησε στην συνέχεια από τον ίδιο να πει τον ύμνο και έγινε η μεγαλύτερη και πιο διαχρονική του επιτυχία όπως έλεγε συχνά.

ÃÉÁÍÍÇÓ ÂÏÃÉÁÔÆÇÓ

Η οικογένεια του Παναθηναϊκού τον αποχαιρέτησε με σεβασμό και αγάπη: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Γιάννη Βογιατζή. Ο σπουδαίος τραγουδιστής, που ερμήνευσε μοναδικά τον ύμνο του Συλλόγου μας, γαλούχησε με τη φωνή του πολλές γενιές Παναθηναϊκών και θα συνεχίσει να μας συγκινεί για πάντα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

https://www.instagram.com/p/CsQeqzeImZp

Ο Γιάννης Βογιατζής είχε αποφασίσει να κάνει μία μεγάλη παύση στην καριέρα του την δεκαετία του '70 «Για να μη γίνω μαιντανός» και οριστικά εγκατέλειψε το τραγούδι το 2008 μετά από εγχείρηση που είχε κάνει στις φωνητικές του χορδές.

Με τη σύζυγό του με την οποία είχαν αποκτήσει δύο παιδιά εκτός από τον πολιτικό τους γάμο, είχαν κάνει και θρησκευτικό εξαιτίας της Ελένης Μενεγάκη όπως είχε εξομολογηθεί. Μαζί με την γυναίκα του ήταν καλεσμένοι στον δικό της γάμο με τον Γιάννη Λάτσιο και εκείνη την ημέρα αποφάσισαν και εκείνοι να παντρευτούν για δεύτερη φορά. Η αδυναμία του στην παρουσιάστρια, ήταν πάντα εμφανής και εκεί άλλωστε είχε δώσει προ από ένα μήνα και την τελευταία του συνέντευξη, από το κτήμα του στην Κερατέα στο οποίο ζούσε ως αγρότης τις τελευταίες δεκαετίες. Τότε είχε χαρακτηρίσει ως δώρο Θεού την Ελένη.

Τα social media έχουν πλημμυρίσει με μηνύματα αγάπης προς τον σπουδαίο ερμηνευτή και ηθοποιό.