Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Έφυγε» από τη ζωή η γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με την φιλανθρωπία

Γεωργία Βλαχοπούλου
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Έφυγε» από τη ζωή η γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με την φιλανθρωπία
Karvountzis

Η επίσημη ανακοίνωση για την ξαφνική απώλεια της σπουδαίας Ελληνίδας που, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το Βραβείο Nelson Mandela. Η πρόεδρος της «Ελπίδας» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο με τη διακριτικότητα και την ταπεινότητα με την οποία ταύτισε επίσης τη ζωή της.

Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» σήμερα Δευτέρα (24/7) από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε η οικογένειά της.

https://www.instagram.com/p/CvFq7PQqezV/

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το τελευταίο διάστημα η σπουδαία φιλάνθρωπος με το διακριτικό και ταπεινό προφίλ, νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο και όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση, η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα γίνουν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία αλλά και στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία και Αντιναύαρχο Ε.Α Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη με τον οποίο και απέκτησαν 5 παιδιά, τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

https://www.instagram.com/p/CtMQxJZK4hm/

Αν και είχε σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Denver στο Colorado, έγινε διεθνώς γνωστή για την τεράστια φιλανθρωπική της δράση.

201806141548340.0104_MARIANA_VARDINOGIANI_14062018.jpg

Η φιλανθρωπική της δράση

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τη φιλανθρωπία και τις κοινωνικές δράσεις. Από το 1999 ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούσαν τα παιδιά και την προστασία τους καθώς και σε αυτά που αφορούσαν την πολιτιστική κληρονομιά. Τιμήθηκε, μάλιστα πρόσφατα για την 25ετή δράση της στον οργανισμό, σε μια βραδιά που όπως έγραψε στα social media ήταν από τις πιο συγκινητικές της ζωής της.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τη δράση της πρώτα συμμετέχοντας ενεργά σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και συλλόγους μέσω των οποίων προσπάθησε να διαδώσει το μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη και αλληλεγγύη, ωστόσο κύριο μέλημά της ήταν τα παιδιά και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Για τον λόγο αυτό ίδρυσε και ήταν Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αλλά και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Παράλληλα, όμως είχε δραστηριοποιηθεί και ως Μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC) και του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών. Επίσης, ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄και Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia».

Έτσι, ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες, όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ αλλά και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Τα τιμητικά βραβεία που είχε λάβει

Για όλη της την δράση η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε λάβει κάποια πολύ σημαντικά τιμητικά βραβεία, όπως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, τίτλος που της απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της απονεμήθηκε το 2015. Παράλληλα, είχε λάβει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία και το Βραβείο Nelson Mandela το 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην απονομή του Βραβείου Nelson Mandela η ίδια βαθιά συγκινημένη είχε δηλώσει: «Αυτή η εξαιρετικά σημαντική διάκριση αποτελεί αναγνώριση του αγώνα μου κατά του παιδικού καρκίνου και του έργου του Ιδρύματός μου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Πραγματική τιμή για μένα, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, και τον ελληνικό λαό, που στήριξαν το έργο και τις ανθρωπιστικές μου προσπάθειες. Αυτό το βραβείο ανήκει στα χιλιάδες παιδιά που έγιναν η πηγή δύναμής μας σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια. Παιδιά από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Αφρική και όχι μόνο, είναι οι καθημερινοί μας ήρωες. Στα 35 χρόνια δράσης μου προσπάθησα πάντα να προσφέρω υπηρεσία στην ανθρωπότητα, να «κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων», όπως είπε ο Mandela στα σοφά του λόγια. Ο Nelson Mandela άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, άλλαξε την ανθρώπινη νοοτροπία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δύναμη της ψυχής του, τα οράματά του και οι αξίες του ας καθοδηγήσουν τα βήματά μας. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτού του μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το οφείλουμε όμως και στα παιδιά μας, στον πολιτισμό μας, στους συνανθρώπους μας και στην ίδια τη ζωή».