Steve Jobs 1955-2011: Οι 10 στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο

Steve Jobs 1955-2011: Οι 10 στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο

Ο Steve Jobs, ο ιδρυτής και το «μυαλό» πίσω από την Apple, πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 56 ετών.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά αυτού του πλανήτη άφησε σήμερα τα ξημερώματα τη τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 56 ετών. Ο Steve Jobs, η ψυχή του κολοσσού της Apple και ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, υπέκυψε τελικά στον καρκίνο του πάγκρεας, από τον οποίο έπασχε εδώ και αρκετά χρόνια.
Σχεδόν ένα μην πριν, τον Αύγουστο, ο Jobs είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος της Apple, παραδίδοντας τη θέση του στον Tim Cook και κάνοντας πολύ κόσμο να πει πως αυτό ήταν το τέλος μιας εποχής. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε πως ένα μήνα μετά, η εποχή αυτή θα έκλεινε με τον πιο άσχημο τρόπο.

Σε αυτό το site μπορεί να μην ασχολούμαστε τόσο με τη τεχνολογία, όταν όμως φεύγει από τη ζωή ένας άνθρωπος του οποίου το έργο κατάφερε να αλλάξει πραγματικά τον κόσμο, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμηθούμε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στο τεράστιο αυτό μυαλό που άλλαξε μια για πάντα τη σχέση μας με τους υπολογιστές και τη τεχνολογία.

Όπως , άλλωστε, διαβάσαμε κάπου και συμφωνούμε απόλυτα: «Υπήρξαν 3 θρυλικά μήλα: Ένα αποπλάνησε την Εύα, ένα ξύπνησε τον Newton και ο Steve Jobs δημιούργησε το τρίτο».

10. 5 Ιουνίου 1977: Κυκλοφορεί ο Apple II
Το καλοκαίρι του 1977 ο Steve Jobs με τον Steve Wozniak ξεκινούν να πουλάνε τον Apple II, τον πρώτο υπολογιστή μαζικής παραγωγής τους. Το μεγαλύτερο μέρος των κυκλωμάτων και του software είχε δημιουργηθεί από τον Wozniak, ενώ το κομμάτι του marketing αφέθηκε πάνω στον Steve. Το σύστημα είχε πλασαριστεί με το όνομα ενός φρούτου, ερχόταν σε πλαστική θήκη, τραβώντας τα βλέμματα επενδυτών και κοινού. Για πρώτη φορά ένας υπολογιστής μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οικιακή και προσωπική χρήση και δημιουργήθηκε ο όρος Personal Computer.

9. 2 Ιανουαρίου 1984: Η Apple διαφημίζεται στο Superbowl
Το να παρουσιαστεί ένα προϊόν στο Superbowl στην Αμερική αποτελούσε την μεγαλύτερη επένδυση, αφού το ενδιαφέρον και η τηλεθέαση ήταν στο αποκορύφωμα. Το 1984, ο Ridley Scott σκηνοθετεί ένα trailer για τους υπολογιστές Apple Macintosh, το οποίο και προβάλλεται κατά τη διάρκεια του 18ου τελικού, αναδεικνύοντάς την ενέργεια ως μία από τις πλέον θαρραλέες στην αγορά του IT marketing.

8. 11 Απριλίου 1985: Η συνεργασία με τον John Sculley
Η ανάγκη περαιτέρω προώθησης των προϊόντων της Apple φέρνει τον Steve Jobs κοντά στον John Sculley (υπεύθυνο marketing της PepsiCo), τον οποίο και προσεγγίζει για να σταθεί δίπλα του στη νέα αυτή πρόκληση. Η σχέση τους αρχίζει να σπάει σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να πάρουν το μέρος του Sculley, o Jobs να απομακρυνθεί από την εταιρεία και πέντε μήνες μετά να δηλώσει την παραίτησή του, που σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Apple.

7. 1985: Η δημιουργία της NeXT
Με τη βοήθεια του τεξανού δισεκατομμυριούχου Ross Perot, το νέο βήμα του Steve Jobs ήταν ένας υπολογιστής που ερχόταν σε κυβικό μεταλλικό κουτί. Η τιμή του ήταν αρκετά υψηλή και οι πωλήσεις του δεν ξεπέρασαν ούτε τις 50 χιλιάδες τεμάχια. Ο Jobs για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται ως loser, ότι έχει χάσει τις "μαγικές" του ικανότητες να εμπνέει τα πλήθη. Η νέα εταιρία που είχε δημιουργήσει, η NeXT, δεν έδειχνε να μπορεί να ανταγωνιστεί τους υπολοίπους και ως εκ τούτου το 1993 την αποσύρει από την αγορά του hardware και επενδύει στην ανάπτυξη software.

6. 24 Ιανουαρίου 2006: Η πώληση της Pixar
Λίγο μετά την αποχώρησή του από την Apple. ο Jobs αποφασίζει να προχωρήσει σε επενδύσεις. Δαπανώντας 5 εκατομμύρια δολάρια, παίρνει μια μεγάλη ομάδα προγραμματιστών που δούλευαν υπό τον George Lucas και την Industrial Light and Magic και δημιουργεί την Pixar, η οποία ασχολείται με τα CG (Computer Graphics). Στα τέλη Ιανουαρίου του 2006, o Jobs πούλησε την Pixar στη Walt Disney για 7.4 δισεκατομμύρια δολάρια με τη συμφωνία να περιλαμβάνει και θέση στο διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης εταιρίας και μεγάλο μερίδιο από τις μετοχές της. Μέχρι να την πουλήσει, η Pixar είχε γίνει άλλη μια εταιρία - θαύμα, μια εταιρία πρότυπο για την οικογενειακή ψυχαγωγία. Επανατοποθετώντας την έννοια "κινούμενα σχέδια" ο Jobs και η Pixar δημιουργούν μια σειρά ταινιών με αληθοφανείς χαρακτήρες και εξαιρετικό σενάριο με αναφορές στην καθημερινότητα, που χαρίζουν αβίαστα γέλιο και γίνονται τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων. Ο κινηματογράφος και το κοινό αγκαλιάζουν το "Toy Story", το "Nemo", το "Incredibles", το "Ratatouille", το "Cars", το "Wally", το "UP!".

5. 20 Δεκεμβρίου 1996: Η μεγάλη επιστροφή
Η απομάκρυνση του Steve Jobs από την Apple φέρνει την εταιρία σε φάση παρακμής και μείωσης του μεριδίου αγοράς. Η κατάσταση οδεύει μαθηματικά προς λουκέτο και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρία εξαγοράζει την NeXT, ορίζοντας τον Steve Jobs ως επικεφαλή.

4. 23 Οκτωβρίου 2001: Η γέννηση του iPod
H «πειρατεία» της μουσικής οδηγεί τις εταιρίες της βιομηχανίας σε μαρασμό και ο Steve Jobs αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στην εν λόγω αγορά παρουσιάζοντας το πρώτο iPod, ένα φορητό MP3 player με εσωτερική μνήμη 5GB που μπορούσε να αποθηκεύσει κοντά στα 1000 μουσικά κομμάτια. To 2003 λανσάρεται και το iTunes, όπου όλα τα μουσικά κομμάτια πωλούνταν προς 0.99 δολάρια, οι χρήστες κάνουν τις αγορές τους με ένα click και οι δισκογραφικές σημειώνουν επιτέλους κερδοφορία. Η κυριαρχία του iTunes έρχεται με την πάροδο των χρόνων και σήμερα αποτελεί μονόδρομο για οποιαδήποτε εταιρία θέλει να βγάλει χρήματα από την ψηφιακή πώληση.

3. 09 Ιανουαρίου 2007: Η άφιξη του iPhone
Στις αρχές του 2007, μέσα σε 45 λεπτά, ο Steve Jobs κατάφερε να πείσει ολόκληρο τον πλανήτη ότι η Apple ανακάλυψε εκ νέου το κινητό τηλέφωνο ως συσκευή, συνδυάζοντας λειτουργίες τηλεφωνίας, φορητής συσκευής με πρόσβαση στο internet και δυνατότητες mp3 player. Έξι μήνες μετά το iPhone βγαίνει στα καταστήματα και οι ουρές μπλοκάρουν ολόκληρους δρόμους ενώ ξεκινά να λειτουργεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τη δημιουργία εφαρμογών για το τηλέφωνο-θαύμα.

2. 15 Ιανουαρίου 2008: «Γεννιέται» το Macbook Air
Ο Jobs αποκαλύπτει το νέο δημιούργημα της Apple, το Macbook Air, έναν φορητό υπολογιστή τόσο λεπτό που μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα φάκελο. Ένα νέο φετίχ ξεκινά για τους λάτρεις της τεχνολογίας και η Apple βάζει μια ακόμα ριζοσπαστική καινοτομία στο βιογραφικό της.

1.27 Ιανουαρίου 2010: Το iPad είναι εδώ
«Είναι απλώς καταπληκτικό, πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε laptop, κλάσεις ανώτερο από οποιοδήποτε smartphone». Με αυτά τα λόγια ο Jobs παρουσιάζει την πρώτη ταμπλέτα, το iPad, και για άλλη μια φορά η τρέλα χτυπά τους φανατικούς ανά τον κόσμο που πλημμυρίζουν τα καταστήματα της Apple τη μέρα της κυκλοφορίας του, για να πιάσουν πρώτοι στα χέρια τους το θαυμαστό αυτό gadget.