Πέντε πράγματα που μάθαμε από τη Χριστίνα Κοντοβά για την υιοθεσία

Τζένη Ντεμιράι
Πέντε πράγματα που μάθαμε από τη Χριστίνα Κοντοβά για την υιοθεσία

Η Χριστίνα Κοντοβά έχει μιλήσει πολλές φορές για την Ada και τη ζωή μαζί της.

Η Χριστίνα Κοντοβά, πέρα από την ιδιότητά της ως σχεδιάστρια μόδας, έχει γίνει ευρέως γνωστή και για την υιοθεσία της κόρης της, Ada, για την οποία μιλά πολύ συχνά. Η εμπειρία της έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι φορές που έχει δώσει συνεντεύξεις αναλύοντας το ταξίδι της προς τη μητρότητα.

Μέσω των συνεντεύξεων της, πολλές φορές, μας έχει μάθει πολλά για την υιοθεσία. Ακούσαμε την τελευταία της συνέντευξη στο podcast the SPEAKERS και αυτά είναι όσα μας «δίδαξε» η Χριστίνα.

https://www.instagram.com/reel/CyRK0BKr72r/

#1 Η υιοθεσία ενός παιδιού δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι ανάδοχος ενός παιδιού

Στην αναδοχή στηρίζεις την κοινότητα στην οποία ζει ένα παιδί, η υποψία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλών ειδών προβλήματα. Το να έχεις τα γονεϊκά δικαιώματα ενός παιδιού είναι κάτι πολύ διαφορετικό που γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, τόνισε η γνωστή σχεδιάστρια.

#2 Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα που υιοθετούν παιδιά, απλώς δεν έχει την κατάλληλη προβολή αυτό το θέμα

Μιλώντας στο podcast the SPEAKERS, η Χριστίνα Κοντοβά δήλωσε «υπάρχουν πολλές γυναίκες πριν από μένα που το έχουν κάνει στην Ελλάδα, είναι πολλές. Δεν τις ξέρουμε γιατί δεν ακούγεται, γιατί κανένας δεν έχει ασχοληθεί γιατί ίσως είναι ένα ταμπού».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «εγώ αποφάσισα να το κοινοποιήσω για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί έλειψα πάρα πολύ καιρό, έζησα 13 μήνες στην Ουγκάντα. Κάπου στη μέση, λοιπόν, έπρεπε να πω γιατί δεν είμαι στη χώρα, που είμαι. Είχα εξαφανιστεί από τη δουλειά. Μετά αποφάσισα ότι είναι πολύ καλή ευκαιρία να σπάσουμε ένα ταμπού»».

#3 Η υιοθεσία δεν είναι καλή πράξη, είναι ευθύνη

Μιλώντας για όσους σκέφτονται την υιοθεσία η Χριστίνα Κοντοβά δήλωσε στο ίδιο podcast: «είναι άδικο που λαχταράς κάτι και δεν πας να το πάρεις. Για μένα η υιοθεσία δεν είναι καλή πράξη, είναι ευθύνη πάνω από όλα, έχουμε όλοι μας ευθύνη τα παιδιά να έχουν οικογένειες και είναι επίσης συνάντηση αναγκών. Η δίκη μου ανάγκη να έχω οικογένεια και ενός παιδιού να έχει οικογένεια. Συναντιούνται αυτές οι δύο ανάγκες και κερδίζουμε και οι δύο και κερδίζει κι όλος ο κόσμος γιατί όταν τα παιδιά έχουν οικογένειες μεγαλώνουν σωστά».

#4 Η υιοθεσία δεν είναι ανιδιοτελής

«Αυτοί που υιοθετούν θέλουν στο τέλος το παιδί να τους μοιάσει και στο τέλος, πράγματι το παιδί σου μοιάζει. Είναι η συνέχεια μας τα παιδιά. Εγώ πιστεύω ότι το παιδί μου μοιάζει, μου μοιάζει καταρχάς στη συμπεριφορά, μου μοιάζει στην ομιλία».

#5 «Ένας γονιός που υιοθετεί με έναν γονιό που κάνει βιολογικά παιδί περνούν τις ίδιες ανησυχίες»

Σε προηγούμενη συνέντευξή της, η σχεδιάστρια μόδας είχε δηλώσει: «Ένας γονιός που υιοθετεί με έναν γονιό που κάνει βιολογικά παιδί περνούν τις ίδιες ανησυχίες. Η διαδρομή της μητρότητας είναι δύσκολη ούτως ή άλλως», θέλοντας να συμβουλέψει τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν γονείς ακολουθώντας τη διαδικασία της υιοθεσίας.