Τα σκίτσα «γροθιά» στο στομάχι για την τραγωδία στα Τέμπη «ξύπνησαν» μνήμες κι από άλλες τραγωδίες

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τα σκίτσα «γροθιά» στο στομάχι για την τραγωδία στα Τέμπη «ξύπνησαν» μνήμες κι από άλλες τραγωδίες

«Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε» ήταν η φράση που κατέκλυσε τα social media 1 χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη. 

Μια μέρα που δεν περνάει, μια μέρα που δεν ξέρει κανείς τι να πει, μια μέρα που ποτέ πια δεν θα είναι μια απλή καθημερινή, θα είναι για πάντα η 28η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα. Ένας χρόνος πέρασε από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και άφησε τραύματα σωματικά και ψυχικά σε όσους κατάφεραν να γλιτώσουν από την «κόλαση» εκείνης της βραδιάς το 2023.

Greece Train Collision
A crane, firefighters and rescuers operate after a collision in Tempe near Larissa city, Greece, Wednesday, March 1, 2023. A train carrying hundreds of passengers has collided with an oncoming freight train in northern Greece, killing and injuring dozens passengers. (AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Άτομα ως επί το πλείστον νεαρά, φοιτητές που επέστρεφαν από το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας ήταν οι επιβάτες του τρένου αλλά και τα θύματα κι αυτό είναι που πονάει ακόμα περισσότερο.

Τέμπη: Ο 21χρονος Γεράσιμος είναι σε κώμα έναν χρόνο αλλά αυτό το εισιτήριο ΠΡΕΠΕΙ να έχει επιστροφή

«Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ»

Έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, η φράση που βρίσκεται στα στόματα όλων είναι πως «δεν πρέπει, δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς» τα θύματα αυτής της τραγωδίας και όλοι, μαζί με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, περιμένουν την απόδοση των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία όσων «συνέβαλαν» στο να συμβεί κάτι τόσο τραγικό.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις

Tα λόγια ακόμα κι έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη ήταν πολύ λίγα για να περιγράψουν τα συναισθήματα κι έτσι, έδωσαν τη θέση τους στις εικόνες. Τα social media γέμισαν λοιπόν, από σκίτσα, «γροθιά» στο στομάχι όλων μας.

«Στείλε όταν φτάσεις», «Έφτασες;», «Μαμά έφτασα» ήταν μερικές από τις φράσεις που βρίσκονταν πάνω στα σκίτσα για να μάς θυμίζουν πως ο καθένας μας θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση των ανθρώπων που ταξίδευαν με αυτό το τρένο για τη Θεσσαλονίκη και που δεν κατάφεραν τελικά ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το «Μαμά Έρχομαι» θα μας θυμίζει πάντα πως μέσα μας έχει ριζώσει αυτό το αγκάθι που λέγεται Τέμπη

#τέμπη_έγκλημα #MamaErxomai #Mάτι

Τα παραπάνω hashtags ήταν στις πρώτες θέσεις των trends στο Twitter με τα μηνύματα των χρηστών να είναι άκρως συγκινητικά με κανέναν να μην μπορεί να αντιληφθεί μέχρι και σήμερα πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο.

Η τραγωδία των Τεμπών ωστόσο, ξύπνησε μνήμες κι από άλλες εθνικές τραγωδίες, όπως τη φωτιά στο Μάτι και τους 104 νεκρούς, ακόμα και την πλημμύρα στην Μάνδρα με τους 24. Η απαίτηση όλων βέβαια, είναι να υπάρξει δικαίωση.