Η Θωμαΐς Απέργη μίλησε ξανά για την επιληψία θυμίζοντας ότι μάς οφείλουμε να ακούμε το σώμα μας

Τζένη Ντεμιράι
Η Θωμαΐς Απέργη μίλησε ξανά για την επιληψία θυμίζοντας ότι μάς οφείλουμε να ακούμε το σώμα μας

Μετά το διάλειμμα από τη μουσική και την υιοθέτηση μίας πιο ήρεμης ζωής, η Θωμαΐς Απέργη δηλώνει ότι έχει να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση επιληψίας περίπου τρία χρόνια.

Στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» μίλησε η Θωμαΐς Απέργη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην επιληψία με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών.

Η επιληψία και η συνειδητοποίηση των «σημαδιών» που έστελνε το σώμα της

Η 35χρονη τραγουδίστρια εξήγησε την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της, η οποία την ανάγκασε να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και τη βιομηχανία της μουσικής για περίπου τέσσερα χρόνια.

«Η επιληψία είχε φτάσει σε ένα σημείο που είχα αρκετές κρίσης μέσα σε μία ημέρα. Η μορφή επιληψίας που είχα εγώ είχε απώλεια συνείδησης. Σκεφτείτε ότι μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις είσαι σε μία κατάσταση πάρα πού δύσκολη και αυτό ήταν το καμπανάκι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Σίγουρα μέσα μου φοβόμουν, αλλά ποτέ δεν το άφησα να με καταβάλλει, έκανα αυτά που δεν έπρεπε να κάνω για να νιώσω ότι είμαι κι εγώ όσο λειτουργική είναι και οι συμφοιτητές μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Θωμαΐδα.

Μια σονάτα του Mozart βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατά της επιληψίας

Μετά το μουσικό της διάλειμμα και την υιοθέτηση μίας πιο ήρεμης ζωής, η Θωμαΐς Απέργη δηλώνει ότι έχει να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση επιληψίας περίπου τρία χρόνια, έχει πλέον σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή και αισθάνεται πιο δυνατή.

Έχοντας βρει τις ισορροπίες της, έχει επιστρέψει στη μουσική και μπορούν να την απολαμβάνουν κάθε Πέμπτη οι επισκέπτες του εστιατορίου Geco Athens στο ξενοδοχείο Gatsby Athens.

https://www.instagram.com/reel/C37HdV-gkj5/

Η εξομολόγηση της Θωμαΐδας Απέργη για την επιληψία το 2022

Πριν το «Mega Καλημέρα», είχαμε δει τελευταία φορά τη Θωμαΐδα Απέργη το καλοκαίρο του 2022 στη late night εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, The 2Night Show.

Εκεί, η Θωμαή Απέργη είχε μιλήσει για πρώτη φορά για το πρόβλημα υγείας της εξηγώντας γιατί η επιληψία την «άφησε» εκτός μουσικής για ένα διάστημα. Όπως είχε πει τότε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου «Έχει να κάνει με επιληψία. Το είχα από τα 18 μου, με το που πήγα να σπουδάσω προέκυψε. Όλη αυτή την περίοδο των χρόνων που με έμαθε το κοινό και κάνω αυτή τη δουλειά, το είχα αυτό το πρόβλημα. Κανείς δεν το ήξερε».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης η τραγουδίστρια της jazz αναφέρθηκε στο ταμπού με το οποίο συνδέεται η επιληψία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν γονείς παιδιά με επιληψία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Παιδάκια δεν τα στέλνουν στο σχολείο για αυτόν τον λόγο. Μου λένε γονείς που έχει τύχει να το συζητήσω ότι “Το παιδί μου είναι 6 χρονών, παθαίνει κρίσεις, ντρέπομαι να το στείλω, φοβάμαι να το στείλω, υπάρχουν παρανοήσεις για το τι μπορεί να είναι αυτό ή από τι μπορεί να προκαλείται. Υπάρχουν πολλοί εγκλητικοί παράγοντες, δεν είναι ένας. Άλλοι λένε γενετικό, άλλοι από χτύπημα, κάθε επιληψία διαφοροποιείται».

Η ανησυχητική σύνδεση της επιληψίας με τον θάνατο νηπίων

Η σχέση της επιληψίας με τα παιδιά δεν πρέπει να αμελείται, αφού, σύμφωνα με ερευνητές του NYU Langone Health, ο θάνατος μικρών παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να σχετίζεται με την συγκεκριμένη πάθηση του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το CBS, κάθε χρόνο στις Ηνωμένε Πολιτείες πάνω από 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους ενώ κοιμούνται. Οι 250 από αυτούς τους θανάτους αφορούν παιδιά ηλικίας από 1 έως 4 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology, πριν από περίπου τρεις μήνες, διαπιστώνουν ότι 5 στα 7 νήπια πέθαναν μετά από κινήσεις που μια ομάδα ειδικών έκρινε ότι ήταν μια σύντομη επιληπτική κρίση.

Οι επιληπτικές κρίσεις διήρκεσαν λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και συνέβησαν εντός 30 λεπτών πριν από το θάνατο κάθε παιδιού, αναφέρουν οι ερευνητές.

paidi-ypnos.jpg

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για το προλάβουν;

Ο επικεφαλής ιατρικός συντάκτης του CBS News, Dr. Jon LaPook, ο οποίος εργάζεται στο NYU Langone, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν φανερές ενδείξεις που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ως «σημάδι» τις περιπτώσεις που ο πυρετός των παιδιών τους συνοδεύεται από σπασμούς.

baby-1158889_1280.jpg

Πηγή κεντρικής εικόνας: @thomaiapergiofficial