Ένας πίνακας του Banksy για ένα μουστάκι του Borat

Ένας πίνακας του Banksy για ένα μουστάκι του Borat

Ο «διαβόητος» street-artist έκανε μια ανταλλαγή με τον Sacha Baron Cohen που, αν μη τι άλλο, θα αφήσει ιστορία στην ποπ κουλτούρα.

Είναι γνωστός ως «Ali G», «Borat», «Bruno», αλλά όλοι αυτοί δεν είναι παρά οι κινηματογραφικοί χαρακτήρες μέσω των οποίων ο ηθοποιός Sacha Baron Cohen σατιρίζει και καυτηριάζει την αμερικάνικη κοινωνία.

Ίσως δεν είναι τυχαίο λοιπόν που είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που ξέρουν την αληθινή ταυτότητα του street-artist Banksy, ενός άλλου καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί πλασματική ταυτότητα και σχολιάζει την κοινωνία μέσα από τα έργα του –γκράφιτι, εν προκειμένω. Και μάλιστα όχι μόνο την ξέρει αλλά τρέφει απεριόριστο θαυμασμό για την δουλειά του Banksy, όπως και ο ίδιος ο Banksy για τις ταινίες του Cohen.

Οι δύο καλλιτέχνες λοιπόν, έκλεισαν μια συμφωνία. Ο Cohen ήθελε να αποκτήσει έναν πίνακα του καλλιτέχνη των δρόμων, και πιο συγκεκριμένα τον «Thomas the Tank Engine». Αντί όμως να του δώσει τις 100.000 λίρες που κόστιζε ο πίνακας, του έδωσε το μουστάκι που φορούσε ως «Borat». Μια πηγή δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα «The Sun» πως η ανταλλαγή αυτή έγινε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη («it was a no-brainer», όπως είπε χαρακτηριστικά) αλλά και οι δύο καλλιτέχνες είναι ικανοποιημένοι με αυτά που πήραν.

Λέγεται μάλιστα πως ο Sasha Baron Cohen θα κρεμάσει τον πίνακα στο σπίτι του στο Los Angeles, ενώ ο Banksy θα βάλει το μουστάκι σε ένα ειδικό αεροστεγές κουτί ώστε να το κρατήσει ανέπαφο. Είναι τρελοί αυτοί οι καλλιτέχνες –και τους αγαπάμε γι' αυτό.