Vivienne Westwood: «Τα ρούχα των νέων δεν ήταν ποτέ πιο άσχημα»

Vivienne Westwood: «Τα ρούχα των νέων δεν ήταν ποτέ πιο άσχημα»

Η ιέρεια της μόδας και προσωπική μας θεότητα, έχει απελπιστεί από το στυλ της νεολαίας και τη «μόδα του σούπερ μάρκετ».

Όταν ακούς το όνομα Vivienne Westwood σκέφτεσαι αυτόματα «επανάσταση». Επανάσταση στα χρώματα, στις υφές, στα υφάσματα, στη δομή των ρούχων, επανάσταση στο στυλ, επανάσταση στους δρόμους. Η εκρηκτική περσόνα μιας από τις λίγες εναπομείνασες καλλιτέχνιδες της βιομηχανίας της μόδας σε παρασύρει στον φανταστικό κόσμο της και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να της υποκλιθείς. Δεν έχει κερδίσει τυχαία, άλλωστε, τον τίτλο ευγενείας της «Ντάμας» από την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Vivienne Westwood, όμως, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη τον τελευταίο καιρό. Μα καθόλου. Για την ακρίβεια, είναι βαθιά απογοητευμένη από την αίσθηση της μόδας που έχει η νέα γενιά, ή μάλλον, που δεν έχει.

Η φανατικά πορτοκαλομάλλα σχεδιάστρια μπορεί να έχει πατήσει πλέον τα 70, δεν φοβάται όμως να πει ανοιχτά τη γνώμη χωρίς να νοιάζεται για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει. Αυτό ήταν πάντα, άλλωστε, ένα από τα χαρακτηριστικά της.

«Οι άνθρωποι σήμερα δείχνουν πιο άσχημοι από ποτέ», είπε η Westwood σε μια συνέντευξη που έδωσε κατά τη διάρκεια του φετινού London Fashion Week. «Όλοι δείχνουν σαν κλώνοι και οι μόνοι άνθρωποι που αξίζει να παρατηρήσεις είναι της ηλικίας μου. Δεν προσέχω κανέναν εκτός κι αν δείχνει υπέροχος, και που και που βλέπω τέτοιους ανθρώπους και είναι συνήθως γύρω στα 70».

Η Αγγλίδα ιέρεια της μόδας φαίνεται πως τα είχε πολλά μαζεμένα στους νέους, και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε τόσο κονφορμιστές, κανένας δεν σκέφτεται. Όλοι μας ρουφάμε συνέχεια πράγματα, μας έχουν εκπαιδεύσει ώστε να είμαστε καταναλωτές και όλοι μας καταναλώνουμε πολύ περισσότερο απ' όσο πρέπει. Είμαι μια σχεδιάστρια μόδας και ο κόσμος σκέφτεται «τι ξέρει αυτή;». Αλλά μιλώ για όλες αυτές τις διαθέσιμες μαλ*****».

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας της κολεξιόν Red Label, και η Westwood δεν δίστασε να σχολιάσει πως οι σύγχρονες μέρες που ζούμε είναι η χειρότερη περίοδος που έχει περάσει το στυλ.

«Στο πέρασμα της ιστορίας, οι άνθρωποι ντύνονταν πολύ καλύτερα από όπως ντυνόμαστε εμείς τώρα. Αν έβλεπες την Βασίλισσα Ελισάβετ έμενες έκπληκτος, ερχόταν από άλλο πλανήτη. Ήταν τόσο ελκυστική με αυτά που φορούσε. Οι άνθρωποι δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο άσχημοι όσο είναι σήμερα, σε σχέση με τα ρούχα τους. Οι καταναλωτές σήμερα εμπιστεύονται την γρήγορη και αναλώσιμη μόδα και προτιμούν την ποσότητα από την ποιότητα», πρόσθεσε η Westwood.

Ακόμα κι αν κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν υπερβολικές τις δηλώσεις της, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ουσία αυτών που είπε. Εμείς, πάντως, σίγουρα όχι.