Cher: H βιονική star του Hollywood

Cher: H βιονική star του Hollywood

Όχι, ο τίτλος δεν αφορά το remake της cult σειράς των 80s που προβαλλόταν κάποτε στην ελληνική κρατική τηλεόραση, αλλά στην 64χρονη χολιγουντιανή σταρ που κατέχει τα πρωτεία στις πλαστικές, τις περούκες, όπως και στο ρεκόρ των No1 πωλήσεων δίσκων ανά δεκαετία, από τα 60s μέχρι σήμερα. Επίσης, πρωταγωνιστεί στο ατμοσφαιρικό μιούζικαλ «Burlesque» μαζί με την Christina Aguilera που βγαίνει τώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Άφθαρτη στο χρόνο

Η εμφάνισή της στα 2010 MTV Video Music Awards με το ίδιο αποκαλυπτικό outfit που φορούσε στο video clip του «Ιf I could turn back time» των 80s, ήταν η ορατή επιβράβευση απέναντι στο θαύμα της πλαστικής χειρουργικής που όταν συντελείται σωστά έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η νεότητα της Cher είχε διατηρηθεί αναλλοίωτη μετά από 21 χρόνια (σχεδόν αναλλοίωτη, καθώς υπάρχει και το ακόμα πιο λαμπρό case study που ονομάζεται Demi Moore).
To αμαρτωλό clip του «Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω» είχε γυριστεί τον Ιούλιο του 1989 στο φωταγωγημένο κατάστρωμα του θωρηκτού USS Μissouri του αμερικανικού ναυτικού με ένα τσούρμο από ναύτες «έτοιμους για όλα» που ούρλιαζαν περιχαρείς στην καυτή θέα της Cher -στιλιστικό προπομπό της κινηματογραφικής περσόνας του Borat με το έξαλλο φλουό, στρινγκ μαγιό- να επιδεικνύει στα καλόπαιδα του στόλου τούς καλοσχηματισμένους γλουτούς της.

Και δεν υπήρξε αντίρρηση από κανένα αμερικανικό tabloid, πως η τραγουδιστική επίκλησή της για πάγωμα του χωροχρόνου έπιασε τόπο, κερδίζοντας το μεφιστοφελικό στοίχημα με τη θεϊκή βοήθεια του χειρουργικού νυστεριού στη μύτη της, και τις ευεργεσίες της λιποαναρρόφησης, της βλεφαροπλαστικής, της ανόρθωσης στήθους, των εμφυτευμάτων στα ζυγωματικά της κ.ά.

Έτσι τη βραδιά των VMA's, αν και παλιά celebrity καραβάνα, η Cher έλαμπε άφθαρτη και σχεδόν γυμνή δίπλα στην ενζενί star με το κρεάτινο φόρεμα, τη Lady Gaga. Κρατoύσε μάλιστα με απορία και το μπριζολένιο τσαντάκι της δεύτερης, ένα ωμοφαγικό, φασιονίστικο καλούδι της νέας εποχής του μαζικού star system που της είχε πασάρει ο αυτοκόλλητος στιλίστας της Gaga και creative director του προχώ, γαλλικού οίκου Thierry Mugler, Nicola Formichetti.

«Cher για πάντα»

Αυτός ήταν ο τιμητικός τίτλος που της απένειμε το Vanity Fair, στο τεύχος του περασμένου Δεκεμβρίου σε μια αναλυτική, tribute συνέντευξη. Η Cher είναι η γερο-λύκαινα της αμερικανικής showbiz. Ζει σε μια απίστευτη βίλα στο εστέτ Malibu με μαροκινές και λοιπές έθνικ διακοσμητικές πινελιές από τη Μέση και την Άπω Ανατολή, όπως και πολλές αντίκες του 17ου αιώνα (οι οποίες έκαναν χαρούμενους τους δημοπράτες του Sotheby's που συγκέντρωσαν το 2006 για φιλανθρωπικό σκοπό, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια). Γείτονές της είναι ο Ειρηνικός ωκεανός, η Barbra Streisand, οι Βrangelina, η Britney Spears, αλλά και ο «δικός» μας (βλέπε καλοκαίρια στην Αντίπαρο) Tom Hanks.
Υποστήριξε τη Hilary Clinton στην εκλογική αναμέτρησή της με τον Barack Obama και το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο επικεντρώνεται στους βετεράνους των μετώπων του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Στις 12 Φεβρουαρίου, όπως η ίδια γράφει στο προσωπικό λογαριασμό της στο twitter, ολοκληρώνονται οι 200 παραστάσεις του show-υπερπαραγωγής με το όνομά της («Cher at the Colosseum») και οι οποίες ξεκίνησαν το 2008 στο "Κολοσσαίο", το συναυλιακό πολυχώρο του πιο διάσημου καζίνο του Las Vegas, του Ceasars Palace, εξαργυρώνοντας και το τελευταίο τσεκ από την συνολική αμοιβή των 60 εκατομμυρίων δολαρίων (για μια πενταετία ο συγκεκριμένος χώρος ήταν το καλλιτεχνικό σπίτι της Celine Dion).

Τα δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια είναι σύμφυτα με μια σταρ που βρίσκεται στο κουρμπέτι της αμερικανικής show biz σχεδόν μια πενηντακονταετία. Μια «γεμάτη» καριέρα που περιλαμβάνει ένα Νο1 δίσκο στα charts του Billboard ανά δεκαετία, ξεκινώντας το 1965 με το «I got you Babe», το οποίο τραγουδούσε μαζί με τον τότε σύζυγό της Sonny Bono. Υπολογίστε επίσης, ένα Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για το Moonstruck το 1987 («Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», ήταν ο ελληνικός τίτλος) και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Η πρώτη για το hit τηλεοπτικό show του CBS «The Sonny and Cher Comedy Hour» το 1973, η δεύτερη την ταινία Silkwood το 1983 («Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» στις ελληνικές αίθουσες) και η τρίτη φυσικά για το «Moonstruck». Τέλος, ένα βραβείο Emmy για την «Farewell» τουρνέ της το 2003, την πιο εμπορική περιοδεία από γυναίκα καλλιτέχνη όλων των εποχών, όπως και ένα βραβείο Grammy για το dance hit «Believe» το 2000. Το τελευταίο αποθέωσε τον κωδικοποιητή στη φωνή της Cher πουλώντας 20.000.000 αντίτυπα από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Στην τελική σούμα των βραβείων συμπληρώστε τη φετινή Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού για το «You Haven't Seen the Last of Me» που ερμηνεύει στο «Burlesque» και που φυσικά σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση στα charts.

Μια ζωή γεμάτη ανατροπές

Το κανονικό όνομά της είναι Cherilyn Sarkisian La Piere. Γεννήθηκε στο El Centro της California και στο αίμα της κυλάει αρμένικο και ινδιάνικο, Cherokee αίμα (εντυπωσιακό μείγμα, δε βρίσκετε;). Πέρασε τα παιδικά χρόνια της στο προάστιο Valley του Los Angeles με ένα όνειρο: να γίνει διάσημη. Ο τρόπος ζωής της ήταν ολοκληρωτικά χαοτικός. Ο πατέρας της (οδηγός λεωφορείου) εγκατέλειψε τη μητέρα της (wannabe ηθοποιός και μοντέλο) όταν εκείνη ήταν μωρό. Η μικρή Cher πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα σε καθολικό ορφανοτροφείο, ενώ η μητέρα της παντρεύτηκε συνολικά οκτώ φορές.
Η Cher παράτησε στα 16 το σχολείο και άρχισε τα μαθήματα υποκριτικής. Εκείνη την εποχή θα ερωτευτεί τον 25χρονο Warren Beatty, μέχρι που το 1964 θα γνωρίσει τον κατά έντεκα χρόνια μεγαλύτερό της Sony Bonno, στιχουργό, συνεργάτη και «πουλέν» του παραγωγού των Beatles, των Righteous Brothers, του Leonard Cohen (και άλλων μουσικών θρύλων) Phil Spector.

Το Μάρτιο του 1969 θα αποκτήσουν μια κόρη, τη Chastity Bono (η οποία τον Ιούνιο του 2009 θα υποβληθεί σε διορθωτική εγχείρηση αλλαγής φύλου, ενώ το δικαστήριο της Santa Monica επικυρώνει την αίτηση αλλαγής του ονόματός της σε Chaz Bono).

Μετά από έντεκα χρόνια, το 1975, ο γάμος της Cher με τον Sony Bonno θα διαλυθεί αφήνοντας την με την αίσθηση ότι εκείνος την αντιμετώπιζε περισσότερο σαν την «κότα με τα χρυσά αυγά και λιγότερο σαν τη γυναίκα του», όπως δήλωσε στην πρόσφατη μεγάλη συνέντευξή της στο Vanity Fair.
Στη συνέχεια, θα γνωρίσει τον πολυτάλαντο μουσικό και κινηματογραφικό παραγωγό David Geffen (ίσως ο κύριος διαμορφωτής των ειδώλων της σύγχρονης αμερικανικής ποπ κουλτούρας) ο οποίος θα την αποδεσμεύσει από την τοξική εξάρτησή της με τον πρώην σύζυγό της και θα την τοποθετήσει στην ορθόδρομη τροχιά μιας καθαρόαιμης σταρ που θα εδραιωθεί στο δίπολο σοβαρή ηθοποιός και ροκ ντίβα, ποζάροντας ακόμη και στο φακό του φωτογράφου-θρύλου της μόδας Richard Avedon.

Το 1976, ακολουθεί ο γάμος της με τον blues μουσικό Gregg Alman, όπου θα αποκτήσουν ένα γιο, τον Elijah Blue Allman.
Τρία χρόνια αργότερα θα χωρίσουν και η Cher θα περάσει στην καυτή περίοδο της γυναίκας-κούγκαρ κάνοντας σχέσεις με ένα σωρό νεώτερους άνδρες από τον Tom Cruise, μέχρι τον κιθαρίστα τον Βon Jovi, Richie Sambora.

Το τελευταίο update στην προσωπική ζωή της αφορά τη σχέση της με τον κωμικό και συγγραφέα Ron Zimmerman. Η Cher μιλώντας στην υψηλής τηλεθέασης εκπομπή «The Tonight Show» του Jay Leno, εξομολογήθηκε ότι γνωρίστηκαν στο Facebook, καθώς την ιντρίγκαρε το περίεργο προφίλ και η προσωπικότητά του. Άβυσσος η ψυχή των stars του Hollywood.

Η ταινία «Burlesque» σε σκηνοθεσία του Steve Antin βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.