Arianna Huffington: H γκουρού των e-media είναι Ελληνίδα

Arianna Huffington: H γκουρού των e-media είναι Ελληνίδα

Πουλώντας την ενημερωτική ιστοσελίδα της, την Ηuffington Post, για 315 εκατομμύρια δολάρια στο μιντιακό κολοσσό της Αmerica ΟnLine, η ελληνικής καταγωγής blogger είναι πλέον η βασίλισσα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Greek Power

Την τελευταία τριετία τo όνομα της Arianna Huffington φιγουράρει στις λίστες του Forbes (στη θέση 28 για το 2010), του Τime και της Guardian με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Οι φανατικοί θαυμαστές της θεωρούν ότι μετά το μυθικό Ίκαρο είναι η μόνη Ελληνίδα που πετάει τόσο γρήγορα και ανοδικά προς την κορυφή, αδιάβρωτη στις ηλιακές ακτίνες.

Οι σκεπτικιστές την κατηγορούν για τον πολιτικό χαμαιλεοντισμό της, αφού αποτίναξε το έντονο ρεπουμπλικανικό παρελθόν για χάρη πιο προοδευτικών θέσεων, ειδικά μετά το διαζύγιό της με τον πρώην γερουσιαστή, νυν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και κινηματογραφικό παραγωγό Michael Huffington. Τέλος, οι κακές γλώσσες υπονόησαν ένα ελαφρύ copy paste στις best seller βιογραφίες της Callas και του Picasso, αλλά και ολίγον σεξισμό στο βιβλίο της με τίτλο «The Female Woman».

Όμως, από όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις την ελληνική καταγωγής Arianna Huffington είναι, έτσι και αλλιώς, η πιο επιδραστική γυναίκα στην ιστορία των media με μια πολιτική πυγμή που θα ζήλευε ακόμη και η πάλαι ποτέ σιδηρά κυρία του βρετανικού κοινοβουλίου Μάργκαρετ Θάτσερ. Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι στο σύνθετο παζλ μιας πολύπλευρης γυναικείας προσωπικότητας με αναζητήσεις στον ινδουισμό, πλούσιο συγγραφικό έργο συμβουλευτικών εγχειριδίων αυτοβελτίωσης και αλλεπάλληλες εμφανίσεις στα prime time shows της Αμερικής όπως το παλιό «Larry King Live» ή το τωρινό «Piers Morgan Tonight», εκτός της προσωπικής τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής παρουσίας της.

Aπό την Κηφισιά στο Cambridge

Η Αριάννα Στασινοπούλου όπως είναι το ελληνικό όνομά της, γεννήθηκε το 1950. Παιδί χωρισμένων γονιών, θα περάσει τα αστικά παιδικά χρόνια της στην Κηφισιά μαζί με την αδερφή της Αγάπη, όπως και στο κέντρο της Αθήνας. Σε ηλικία 16 ετών θα βρεθεί στην Αγγλία μαζί με τη μητέρα της όπου θα μείνουν στην επιβλητική Manchester Square στο Λονδίνο και σε απόσταση αναπνοής από την Oxford Street, ενώ η Αριάννα ετοιμάζεται να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, για να σπουδάσει οικονομικά.

Η έντονη ελληνική προφορά στα αγγλικά της Αrianna Stassinopoulos πολλές φορές θα προκαλέσει το γέλιο των συμφοιτητών της, αλλά καθόλου δεν θα την εμποδίσει να γίνει η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του πανεπιστημίου που θα ανακηρυχτεί πρόεδρος του Cambridge Union, του πλέον ιστορικού φοιτητικού συλλόγου ρητόρων από το 1815. Με απλά λόγια, το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί εφόσον επιδιώκεις να ακολουθήσεις πολιτική καριέρα, αν αναλογιστείς ότι από το βήμα του έχουν αγορεύσει προσωπικότητες ειδικού πολιτικού βάρους, από τον Τσώρτσιλ μέχρι το Δαλάι Λάμα.

Μετά την αποφοίτησή της θα βρεθεί στο πλατό της εκπομπής «Face The Music» του ΒΒC, κάτι μεταξύ τηλεοπτικού show και quiz για την κλασική μουσική, όπου θα γνωρίσει τον -κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της- δημοσιογράφο των λονδρέζικων Times και συν-πανελίστα της, Βernard Levin.

Αν και η διάρκεια του show ήταν μόλις μισή ώρα, οι δυο τους θα αποτελέσουν ζευγάρι για τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι το Δεκέμβριο του 1980. Η άρνηση του Levin να παντρευτούν θα την οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου και στην πτήση από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη. Τo 2004, σε άρθρο της στο Arianna Online (το web προπομπό της Huffington Post) και μετά τον θάνατό του Levin από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα γράψει ότι ήταν «ο μεγάλος έρωτας της ζωής της». Ο Levin είχε παραμείνει εργένης και φιλελεύθερος στις πολιτικές πεποιθήσεις του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο γάμος της με τον πολιτικό Michael Huffington

Το 1986 θα παντρευτεί τον αμερικανό εκατομμυριούχο (ένεκα της οικογενειακής επιχείρησης πετρελαίου) και βαθύτατα ρεπουμπλικανό πολιτικό Michael Huffington με τον οποίο θα αποκτήσουν δύο κόρες. Όταν γνωρίστηκαν, ο Huffington ήταν βοηθός του υφυπουργού άμυνας των ΗΠΑ επί προεδρίας του Ronald Reagan.

Ο γάμος τους θα διαλυθεί το 1997, ενώ η Arianna θα πάρει τα παιδιά της και ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του και θα μετακομίσει από τη Santa Barbara στη Νέα Υόρκη. Την επόμενη χρονιά ο Michael Huffington θα δηλώσει δημόσια σε συνέντευξή του στο περιοδικό Esquire ότι είναι αμφισεξουαλικός. Τη μέρα που τυπικά θα έκλειναν την επέτειο των 20 χρόνων, αν φυσικά ήταν παντρεμένοι, ο Michael της έστειλε ένα μπουκέτο κίτρινα τριαντάφυλλα και μία κάρτα που έγραφε «Θα είμαστε πάντοτε οι γονείς δύο αξιολάτρευτων κοριτσιών». Τα δύο αξιολάτρευτα κορίτσια, η Christina και δύο χρόνια μικρότερη Isabella είναι σήμερα φοιτήτριες στο Yale.

Η αλλαγή του συζυγικού status της Αrianna είναι ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει την πιο σημαντική επένδυση της ζωής της, ειδικά μετά την αποτυχία της στην υποψηφιότητά της για την κατάκτηση της θέσης του κυβερνήτη της Καλιφόρνια το 2003 με αντίπαλο τον ρεπουμπλικανό Arnold Schwarzenegger. Mια σύγκρουση που χαρακτηρίστηκε ότι επικεντρώθηκε στο πολιτικό ξεκατίνιασμα, στα αλλεπάλληλα χτυπήματα κάτω από τη μέση και στο αφελές motto «Το Υβριδικό versus Το Hummer» από τις διαφορετικές διαστάσεις και την τεχνολογία του κινητήρα των αυτοκινήτων των δύο υποψηφίων (καταλαβαίνετε ποιος υποψήφιος είχε το Ηummer...).

Kαι εγένετο Huffington Post

Το 2005 μαζί με το πρώην στέλεχος της Time Warner, Kenneth Lerer και ένα εκατομμύριο δολάρια από την τσέπη της θα στήσουν το εναλλακτικό και φιλελεύθερο ενημερωτικό site Huffington Post. Φιλοξενώντας ένα συνονθύλευμα διαφορετικών, ανεξάρτητων απόψεων που δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό των υπόλοιπων παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, η ηλεκτρονική εφημερίδα της Arriane Huffington, μέρα με τη μέρα κέρδιζε μοναδικούς χρήστες και έβλεπε με δέος την επισκεψιμότητά της να αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς. Επίσης, μετά το λανσάρισμά του, το νεόκοπο site ανταπέδωσε στους ιδιοκτήτες του 11 εκατομμύρια δολάρια.

Το κλειδί της επιτυχίας της Huffington Post ήταν (και είναι) η δημιουργία μιας τεράστιας on-line και interactive κοινότητας με περισσότερους από εικοσιπέντε εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες κάθε μήνα και 30 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη (σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις των αμερικανών αναλυτών). Σε αυτό χιλιάδες guest bloggers, αλλά και celebrities από τη Μadonna μέχρι το Norman Mailer, τη Hilary Clinton και τον Barrack Obama, κατοχυρώναν με τα posts τους τη νέα ιντερνετική πλατφόρμα ενημέρωσης, όπου τα άρθρα της διαμοιράζονταν παντού με την ευλογία των χρηστών του Facebook και του Twitter.

Μια επιτυχία που συγκίνησε τους υπεύθυνους της Αmerica OnLine καθώς, στις 7 Φεβρουαρίου, την εξαγόρασαν έναντι του αστρονομικού ποσού των 315 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο νέο σχήμα του ομίλου «Huffington Post Media Group», η Arriane Huffington θα έχει τη θέση της πρόεδρου και της διευθύντριάς του με πρόσβαση και στο υπόλοιπο περιεχόμενο της ΑΟL (βλέπε τα δημοφιλή sites: PopEater, Engadget, Moviefone κ.λπ.). Ήδη στην Αμερική έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις κατά πόσο η συγκεκριμένη επιλογή θα "πολιτικοποιήσει" τον ουδέτερο σε τέτοια ζητήματα ιντερνετικό κολλοσό με τις ριζοσπαστικές ιδέες της νέας, δυναμικής διευθύντριας.

Πάντως, ο εθνικός κουτσομπόλης των ΗΠΑ, κύριος Perez Hilton, δεν έχασε λεπτό. Έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό της Arianna Hufington στο twitter, λέγοντας: «Συγχαρητήρια! Δεν είμαι για πούλημα, αλλά θα πουλιόμουν για τόσα πολλά! Ακόμη και για τα μισά από αυτά!». Ειλικρινά, υπάρχει κάποιος που δεν θα έμπαινε σε διαδικασία πώλησης με τέτοιο χρυσό deal;