Grammy 2011: Ποιο είναι το συγκρότημα που κέρδισε το σημαντικότερο βραβείο στα Grammys;

Grammy 2011: Ποιο είναι το συγκρότημα που κέρδισε το σημαντικότερο βραβείο στα Grammys;

Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες άτομα. Τώρα ήρθε η ώρα να αγαπηθούν από όλο τον κόσμο. Γνωρίστε τους Arcade Fire.

Η χτεσινοβραδινή 53η τελετή των μουσικών βραβείων Grammy κράτησε πολύ κόσμο ξύπνιο μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους μιας και η ζωντανή αναμετάδοση ήταν γύρω στις 3 το πρωί και κράτησε μέχρι τις 7. Οι σκληροπυρηνικοί φαν της μουσικής όμως δεν κιότεψαν και ανταμείφθηκαν γι' αυτό. Λίγο με το κόκκινο χαλί, λίγο με τα καραγκιοζιλίκια της Lady Gaga, λίγο με τις live εμφανίσεις τεράστιων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή απ' όλες όμως, ήταν το τέλος της βραδιάς και η απονομή του σημαντικότερου Grammy, αυτού για τον «Καλύτερο Δίσκο της Χρονιάς». Και ο παραλήπτης δεν ήταν άλλος από αυτόν που εύχονταν όλοι –ή, έστω, ευχόμασταν μια χούφτα χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο. Οι Arcade Fire.

Πολλοί μπορεί να μην τους γνωρίζετε -εδώ η ίδια η Barbra Streisand όταν άνοιξε τον φάκελο για να ανακοινώσει τον νικητή δεν ήξερε τι ήταν αυτό που διάβαζε και μπερδεύοντας τα λόγια της είπε: «And the Grammy goes to.. The Sub..; The Suburbs (;)». Και είναι λογικό, όταν ανάμεσα στην Lady Gaga, την Katy Perry και τον Eminem, που ήταν συνυποψήφιοι στην κατηγορία, βρίσκεται μια ομάδα παιδιών από τον Καναδά που μέχρι τώρα ήταν γνωστοί μόνο σε πιο «εναλλακτικά» κοινά, μακριά από την νοοτροπία των celebrities μουσικών και της mainstream κουλτούρας –την οποία, καλώς ή κακώς, αντιπροσωπεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους τα βραβεία Grammy.

Tο «The Suburbs» που δεν γνώριζε η Barbra, είναι το τρίτο album της καναδέζικης μπάντας, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010, ακολουθώντας το εκπληκτικό «Neon Bible» του 2007 και το ντεμπούτο τους album του 2004, κατά πολλούς ένα από τα καλύτερα album της δεκαετίας, αν όχι και περισσότερο, το «Funeral». Γενικά μπορείς να τους κατατάξεις στην ευρύτερη κατηγορία της «indie rock» μουσικής, όλων αυτών των μουσικών δηλαδή με τα περίεργα ρούχα, τα hip κουρέματα και τις «περίεργες» συνθέσεις που ακούνε μόνο οι «άπλυτοι» που πηγαίνουν στα φεστιβάλ και κοπανιούνται σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν είναι αστείο, αυτή είναι η ευρύτερη άποψη για την indie μουσική σκηνή, κυρίως για όσους δεν την ασπάζονται.

Οι Arcade Fire όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ένα συγκρότημα που συνδυάζει κιθάρες με εκκλησιαστικά όργανα, ντραμς με βιολιά, τσέλο με ξυλόφωνα, άρπα με γαλλικό κόρνο, παιδική αθωότητα, άγρια εφηβεία και δύσκολη ενηλικίωση, ιντερλούδια μελαγχολίας και εξάρσεις ευτυχίας, όλα μαζεμένα σε μπουκέτα τραγουδιών που σε παρασύρουν όσες φορές και να τα ακούσεις και, ενίοτε, σου παραδίδουν μαθήματα ζωής.

Αν λοιπόν μέχρι τώρα δεν είχατε ακούσει τίποτα σχετικά με τους Καναδούς ονειροπόλους μουσικούς, μετά από 7 χρόνια πορείας στην μουσική, μερικές διάσημες συνεργασίες, χιλιάδες φανατικούς ανά τον κόσμο και, από σήμερα το πρωί, ένα Grammy για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς -σημάδι πως το mainstream διευρύνει τους ορίζοντές του και σε άλλα, διαφορετικά (για να μην πούμε πιο ποιοτικά και μας παρεξηγήσετε) ακούσματα- δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον για να μην τους γνωρίσετε.

Κυρίες και κύριοι, οι Arcade Fire.