Σαιεντολογία: Θρησκευτική Φιλοσοφία ή καλοστημένη Απάτη;

Σαιεντολογία: Θρησκευτική Φιλοσοφία ή καλοστημένη Απάτη;

Ποιά είναι η φιλοσοφία, τα διδάγματα, οι αρχές και τα μυστικά αυτής της "θρησκείας"

"Αυτό το σύμπαν είναι ένα άγριο σύμπαν, είναι ένα φρικτό και θανατηφόρο σύμπαν.

Μόνον οι ισχυροί θα επιβιώσουν, μόνον οι αδίστακτοι μπορούν να το κατακτήσουν..."

L. Ron Hubbard


Τις τελευταίες ημέρες, τόσο λόγω του πολυσυζητημένου διαζυγίου του διάσημου ζευγαριού των ηθοποιών Tom Cruise και Katie Holmes, όσο και από τον αναπάντεχα επιθετικό σχολιασμό του μεγιστάνα των media Rupert Murdoch στο twitter με την φράση: "«Δείτε πώς εξελίσσεται η ιστορία της Κέιτι Χολμς και της Σαϊεντολογίας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάτι ανατριχιαστικό, ίσως και σατανικό», η Σαινετολογία (ξανα)βγήκε στην επιφάνεια.

Ποια είναι όμως η "περίφημη" αυτή "Εκκλησία της Σαιεντολογίας". Πρόκειται για κάποιο θρησκευτική οργάνωση; Αίρεση; Θρησκεία; Ή απλώς μια καλοστημένη απάτη του έξυπνου και ευφάνταστου δημιουργού της;
Καθώς έχουν γραφτεί βιβλία επί τους θέματος, εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε, παρά θα σκιαγραφήσουμε ορισμένα, βασικά χαρακτηρηστικά αυτής της οργάνωσης.

Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τον Αμερικανό Lafayette Ron Hubbard (1911-1986). Ο κοκκινομάλης συγγραφέας ιστοριών επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους και τέρατα, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, ο οποίος φέρεται να είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο: "Θα ήθελα να ξεκινήσω μια θρησκεία. Εκεί είναι τα πολλά λεφτά". Και από ότι φαίνεται το πέτυχε.

Μετά από την επιτυχία του βιβλίου του "Διανοητική" το 1950, μια μέθοδο αυτοβελτίωσης ουσιαστικά, ο L. R. Hubbard ιδρύει, το 1954 την Scientology, στηρίζοντας τον πυρήνα της "φιλοσοφίας" της θρησκείας του σε ψευδοεπιστημονικές, ψυχοθεραπευτικές συμβουλές, συνεπικουρούμενες από υπερβατικά και μυθολογικά στοιχεία, που άγγιζαν τα όρια του μεταφυσικού.

Βάση, πυρήνας της όλης οργάνωσης είναι οι λέξεις Scientology και Dianetik. Scientology είναι ο όρος που προσδιορίζει μια "επιστήμη", "φιλοσοφία", "θρησκεία". Προέρχεται από το λατινικό scio, δηλαδή γνωρίζω και το ελληνικό "λόγος". Στο βιβλίο τού L.R.Hubbard, "Τό εγχειρίδιο για τον επίτιμο κληρικό", αναφέρεται ο όρος Scientology σαν "εφηρμοσμένη θρησκευτική φιλοσοφία ή διδασκαλία γιά το πνευματικό ον καί η προώθηση τού πνευματικού όντος στις σχέσεις του με τον εαυτό του, μέ το σύμπαν και με τα λοιπά όντα" Πρόκειται δηλαδή για μιά "Θρησκεία" ή "φιλοσοφία" αυτοεξέλιξης του ανθρώπου.

Ο "υπεράνθρωπος" βρίσκεται κατά τήν Scientology μέσα στον άνθρωπο και μπορεί νά "ελευθερωθεί" μέ τήν τεχνική τής κίνησης, τή λεγόμενη Dianetik. Στο "Εγχειρίδιο γιά τον επίτιμο κληρικό" αναφέρεται για τήν Dianetik: "Είναι η τεχνολογία τής απελευθέρωσης τού πνευματικού όντος", "η διδασκαλία γιά το πνευματικό ον στίς σχέσεις του μέ το σώμα καί ή προώθηση τού όντος σ' αυτές τίς σχέσεις".


Η κίνηση χρησιμοποιεί καί τούς όρους Thetan καί Clear. Θήταν, από το ελληνικό γράμμα Θήτα, σημαίνει κατά τον Hubbard "τήν πηγή τής ζωής καί τήν ίδια τή ζωή", αλλά καί τή "ζώσα μονάδα". Clear είναι "ένας Θήταν που μπορεί νά είναι αιτία ενσυνείδητα καί κατά βούληση υπεράνω διανοητικής μάζας, ενέργειας, χώρου καί χρόνου, όσον αφορά το πρώτο Δυναμικό (επιβίωση του εγώ)" . Με δυο λόγια, μέσα στις (θεωρητικές) επιδιώξεις της οργάνωσης, στόχος είναι η "κατασκευή" του Υπερανθρώπου.

Στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα , καθώς εμπλέκονται μέχρι και...εξωγήινοι, αλλά και το μεσιανικό παραλήρημα του L.R.Hubbard, ο οποίος είχε δηλώσει πως για να φτάσει εδώ: "χρειάστηκε το ένα τρίτο τής ζωής του καί είναι ένας δρόμος που οδηγεί έξω από τή μιζέρια, τη δυστυχία και το σκοτάδι. Γι' αυτό, άν δείτε ανθρώπους που προσπαθούν νά τραβήξουν άλλους "έξω από τήν οδό", μην αφήνετε τήν ομάδα σας κάτω. Με ό,τιδήποτε μέσο κρατήστε τους "στην οδό" και θα ελευθερωθούν αν δεν το κάνετε δεν θα μείνουν"

Και με ποιούς τρόπους είναι θεμιτό να κρατήσουν τους "πιστούς" στους κόλπους τους; Γιά τον "άγιο" σκοπό η ομάδα αυτή δέν θά δίσταζε νά χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο. Ο ίδιος της ο ιδρυτής άλλωστε λέει: "Το νά είσαι ικανός νά ελέγχεις έναν άνθρωπο, σέ κάνει ικανό νά ελέγχεις πολλούς, καί κανείς δέν θά μπορούσε νά είναι ένας επαγγελματίας σαηεντολοyος σέ κανένα από τά επίπεδα, εκτός εάν μπορεί νά ελέγχει ένα άλλο άτομο".

Και από τα πρώτα άτομα που ενδιαφέρονται να προσηλυτίσουν είναι διασημότητες. Ο ίδιος ο Hubbard δημιούργησε το "Project Celebrity", μέσα από το οποίο πρόσφερε μέχρι και αμοιβές στους σαιεντολόγους που στρατολογούσαν, στοχευμένα, διασημότητες.
Σε ένα εσωτερικό τους έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα αναφέρεται χαρακτηριστικά: "η προσέλκυση αστέρων οι οποίοι βρίσκονται ή πλησιάζουν το απόγειο της καριέρας τους, διευκολύνει την εξάπλωση της Σαιεντολογίας".

Οι Tom Cruise και John Travolta είναι ίσως οι διασημότεροι εξ'αυτών, όμως είναι σίγουρο πως με τον θόρυβο που θα δημιουργηθεί αυτό τον καιρό με το διαζύγιο του πρώτου, και άλλα όνόματα, αλλά και στοιχεία για αυτή την (όχι και τόσο) "Εκκλησία", θα βγουν στην επιφάνεια.


Διαβάστε ακόμη το: Σαϊεντολογία: η Θρησκεία των Διασημοτήτων