Είδαμε πρώτοι το Dark Knight Rises και μοιραζόμαστε την εμπειρία μας

Είδαμε πρώτοι το Dark Knight Rises και μοιραζόμαστε την εμπειρία μας

Μπορεί στην Ελλάδα το Dark Knight Rises να βγαίνει στις αίθουσες στο τέλος Αυγούστου, αλλά εμείς είδαμε την ταινία στο εξωτερικό και γράφουμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες μας όσα πρέπει να ξέρουν για μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών.

Ο Batman δεν ήταν ποτέ ο αγαπημένος super ήρωας. Δεν μου άρεσε που δεν είχε υπερδυνάμεις. Στην αρχή των 90s ο Tim Burton ήταν ο πρώτος που έφερε τον ήρωα της DC στη μεγάλη οθόνη με τις ταινίες, Batman και Batman Returns και με έκανε να τον αγαπήσω. Και τα δύο film έγραψαν ιστορία στο sci-fi κινηματογράφο και δημιούργησαν iconic χαρακτήρες όπως o Jack Nicholson ως Joker και η Michelle Pfeiffer ως Catwoman. Η εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία των ταινιών οδήγησε στη δημιουργία μιας τετραλογίας με το Joel Schumacher να υπογράφει τη σκηνοθεσία των δύο τελευταίων ταινιών, Batman Forever και Batman & Robin, που ήταν αρκούντως απολαυστικές, αλλά υπερβολικά κλισέ και αδιάφορες σε σχέση το μύθο που δημιούργησαν τα πρωτύτερα σκηνοθετικά πονήματα του Burton. Και αφού νομίζαμε ότι είχαμε τα πάντα από το Σκοτεινό Ιππότη, ο Christopher Nolan το 2005 επέστρεψε με το Batman Begins μηδενίζοντας το κοντέρ και ξαναγράφοντας το μύθο του Batman μέσα από τη δική του οπτική.

Το Batman Begins ήταν η επική αρχή μιας τριλογίας - ψυχογράφημα για τους χαρακτήρες του Batman. Ενώ νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, ο Nolan κατάφερε με τη σκοτεινή και αρκετά ανθρώπινη απόδοση των ηρώων του comic να κάνει την ιστορία του Batman ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα και φαινομενικά πρωτόγνωρη. Η δεύτερη συνέχεια της τριλογίας του, το Dark Knight λόγω του θανάτου του Heath Ledger που ενσάρκωνε το Joker και του συγκλονιστικού, γεμάτου ανατροπές storyline καθήλωσε το κοινό και έφερε την ταινία στις λίστες με τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών, αναδεικνύοντάς την ως ένα αριστουργηματικό film που κέρδισε την προσοχή όλων, όχι για τις αριστοτεχνικά γυρισμένες σκηνές δράσης, αλλά για τη βαθιά, αναλυτική του ματιά στη ψυχολογία του ήρωα και villain, τα όρια τους και τις ηθικές αξίες του. Και κάπως έτσι ο Nolan έχτισε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων που περίμεναν το τέλος της τριλογίας του πάνω στο μύθο Batman πιο πολύ και από τον/την άντρα/γυναίκα της ζωής τους.

Αφού, λοιπόν, έκανα μαραθώνιο με τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας πήγα στην αίθουσα έτοιμος για να μαγευτώ ή να απογοητευτώ από το επικό τέλος που θα έγραφε το Dark Knight Rises. Η ταινία, όπως και το trailer, ξεκινά με μία ανησυχητική ηρεμία και έκδηλη θλίψη στην πόλη του Gotham που θυμίζει τη νηνεμία πριν την καταιγίδα. Σύντομα όμως αναπτύσσονται δραματικά και παράλληλα τα διαφορετικά storyline όλων το πρωταγωνιστικών χαρακτήρων και ακόμα και αν σε κάποιους προκαλέσουν μια μικρή σύγχυση λόγω της πληθώρας τους, το ανατρεπτικό τέλος της ταινίας (δεν κάνουμε spoiler, αλλά κανείς δεν μπορεί να το φανταστεί) θα αποζημιώσει κάθε θεατή απόλυτα. To Dark Knight Rises δεν είναι απλά άλλη μία μία super hero ταινία με υποδειγματική σκηνοθεσία, εξαιρετικό σενάριο, κινηματογράφηση που κόβει την ανάσα, προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια τεχνικά χαρακτηριστικά από τα εφέ μέχρι τα κοστούμια και all star cast που δίνει ρεσιτάλ ερμηνειών. Είναι μία ταινία που εστιάζει στον χαρακτήρα πίσω από τη μάσκα του Batman, του Bane, της Catwoman και δίνει άλλη αξία σε ένα action film γεμάτο συναισθηματικά κρεσέντα που θα ζήλευε ακόμα και το πιο βαθυστόχαστο (λέμε τώρα) δραματικό film. Και η μαγεία του Nolan ως σκηνοθέτη είναι ότι καταφέρνει να σερβίρει τη σοβαρότητα της ταινίας χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας, κάτι που στην παρούσα στιγμή σημαίνει πως σε κάθε λεπτό του Dark Knight Rises συνειδητοποιείς πως πρόκεται για ένα απολαυστικό και συναρπαστικό film όπως θα ήθελαν οι πλέον hardcore, comic geek φανατικοί του Batman, αλλά και για μία σπουδαία ταινία που σε κρατά στα γόνατα καθόλη τη διάρκεια της, τόσο εξαιτίας της δράσης της, αλλά και των συναισθηματικά φορτισμένων ερμηνειών των πρωταγωνιστών που δεν πέφτουν στην παγίδα της υπερβολής όσο πρόσφορο και να είναι το έδαφος.

Για να σας απαντήσουμε σύντομα, και χωρίς να κάνουμε spoiler, κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε να σας πούμε πως ναι, η Anne Hathaway είναι υπέροχη στο ρόλο της Catwoman και σε πολλά σημεία, όσο βλάσφημο και αν ακούγεται, ο ρόλος της ξεπερνά το μύθο της Michelle Pfeiffer, ο Gary Oldman μαγεύει με τη σχεδόν σεξπιρική ερμηνεία του επιθεωρητή Gordon, ενώ ο Christian Bale παρότι δεν με συγκινεί καθόλου σε κανένα επίπεδο, είναι τόσο καλός ως Batman που κερδίζει άξια μία θέση στην καρδιά μου δίπλα στους αγαπημένους μου super ήρωες.

Εν κατακλείδι θα σας προτείνω χωρίς φόβο, να εξασφαλίσετε όσο νωρίτερα γίνεται εισιτήρια για την πρεμιέρα του Dark Knight Rises στην Αθήνα γιατί η ταινία συγκινεί, συναρπάζει και καθηλώνει ακόμα και τον πλέον δύσκολο θεατή και όποιος πει ότι δεν του άρεσε το φιλμ, μάλλον δεν έχει κανένα απολύτως λόγο για να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κινηματογραφική αίθουσα. Και παρότι η πρεμιέρα της ταινίας στην Αμερική αμαυρώθηκε από το τραγικό συμβάν της δολοφονίας 14 ανθρώπων στο Colorado από ένα μανιακό, αυτό δεν είναι λόγος να κρατήσει κανένα θεατή μακριά από τις κινηματογραφικές αίθουσες, αν θέλει να δει μια πραγματικά επική τριλογία να φτάνει στο τέλος της.


Διαβάστε ακόμα:

Ποιες celebrities πήραν άριστα στο κόκκινο χαλί;

Αντιγράψτε το look: τα glossy χείλη της Anne Hathaway

Marion & Anne: συντηρητικές στην πρεμιέρα της νέας τους ταινίας