Queen.gr αποκλειστικό: ταξιδέψαμε στο Saint-Tropez και ζήσαμε 3 μέρες σαν αληθινοί Tropeziens (φωτος)

Queen.gr αποκλειστικό: ταξιδέψαμε στο Saint-Tropez και ζήσαμε 3 μέρες σαν αληθινοί Tropeziens (φωτος)

Διαβάστε όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε όταν επισκεφτείτε τη γαλλική ριβιέρα.

saint-tropez-f1023
Chanels-Sain-Tropez-Pop-Up_1_copy
IMG_6177
IMG_6179
IMG_6181
IMG_6182
IMG_6134
IMG_6138
IMG_6142
IMG_6130
IMG_5993
IMG_5990
IMG_6098
IMG_6275
IMG_6010
IMG_6258
IMG_6026
IMG_6145
IMG_5961
5067860059_858d764d64_z
IMG_6107
IMG_6088

«Στο Σαν Τρόπε φεγγάρια και νύχτες τρελές», τραγουδούσε η Καίτη Γαρμπή μερικά χρόνια πριν εξάπτοντας τη φαντασία μας σχετικά με τον must λαμπερό προορισμό. Δε γνωρίζουμε εάν την άκουσε ποτέ η Brigitte Bardot, πάντως η διάσημη καλλονή με τις ταινίες της βοήθησε στην εξέλιξη του μικρού ψαροχωριού στον απόλυτο προορισμό των απανταχού jet setters θέτοντας τη δεκαετία του 50 ως το σημείο αναφοράς για την ακμή του καλοκαιρινού θερέτρου.

Βέβαια, οι θρύλοι για τον κόλπο του Σαν-Τροπέ ανάγονται πολλούς αιώνες πίσω. Ένας από αυτούς λέει ότι το όνομα προέκυψε από ένα χριστιανό μάρτυρα, τον Άγιο Τορπέ, που αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του αποκεφαλίστηκε και πέταξαν το πτώμα του σε μια βάρκα. Η βάρκα αυτή παρασύρθηκε από τα ρεύματα και προσάραξε στο σημείο που είναι σήμερα ο κόλπος και η πόλη.

Το μέρος που εξύμνισε με τις ταινίες του ο Louis de Funès είναι χτισμένο στα καταγάλανα νερά αυτού του κόλπου της Νότιας Γαλλίας και αποτελεί μία εκσυγχρονισμένη εκδοχή μίας τυπικής μεσαιωνικής πόλης. Για όσους κυνηγούν την κοσμική ζωή και τα ξέφρενα πάρτι, ο προορισμός αυτός μετρά πολυτελή σκάφη, αμέτρητες μπουτίκ διάσημων οίκων, ακριβά σπορ αμάξια, πριβέ εκδηλώσεις σε πολυτελείς βίλες και celebrity κάθε λογής που καταφτάνουν για να φωτογραφηθούν στα γραφικά σοκάκια από όλα τα μέρη του κόσμου.


Εάν καταφέρει κανείς να ξεπεράσει την πρώτη εικόνα, το ψεύτικο γκλίτερ και τα εκτυφλωτικά φώτα που συνοδεύουν αυτό το lifestyle, τότε θα δει πως το Saint Tropez μπορεί να γίνει ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός χωρίς πολλά φρου φρου, αλλά με πολύ ουσία. Εμείς ταξιδέψαμε μέχρι τη γαλλική ριβιέρα, ψαχουλέψαμε τη «Μαρμπέγια της Γαλλίας», όπως συχνά την αποκαλούν, και σας φτιάξαμε έναν οδηγό πόλης διαφορετικό από όλους τους άλλους.

Όσο και να μην το πιστεύετε στο Saint Tropez δεν υπάρχει internet. Μπορεί να είστε με το laptop σας και να γυρνάτε σα σβούρα μέσα στα σοκάκια προκειμένου να βρείτε λίγα λεπτά διαδικτυακού χρόνου (όπως και το πάθαμε) αλλά wifi δε θα βρείτε καθόλου εύκολα. Εμείς βρήκαμε στο καφέ Clemenceau στην κεντρική πλατεία Place de Lices. Το δίκτυο λέγεται Le Cle και ο κωδικός είναι clemenceau.


Εκεί δίπλα είναι και το καλύτερο boulangerie, ένα είδος φούρνου δηλαδή με κρύα σάντουιτς, μπόλικες γαλλικές σπεσιαλιτέ και φυσικά τάρτες tropeziennes. Το La Tarte Tropezienne έχει διάφορα καταστήματα και θα το αναγνωρίσετε από την ουρά έξω από το μαγαζί. Κάντε υπομονή γιατί οι λιχουδιές θα σας ανταμείψουν.



Εάν πάλι είστε οπαδός της καραμέλας, τότε το Les bonbons du pirate είναι αυτό που ψάχνετε. Jellos, marshmallows και κάθε λογής ζαχαρωτό θα το βρείτε μέσα στα βαρέλια αυτού του μαγαζιού που βρίσκεται στο λιμάνι.



Μερικά μέτρα πιο κει θα δείτε το Le glacier du vieux port. Εκεί οι γρανίτες έχουν την τιμητική τους και μάλιστα βγαίνουν σε ιδίατερα πρωτότυπες γεύσεις. Μέντα, φρούτα του πάθους, coca cola και ό, τι γεύση μπορείτε να φανταστείτε θα τα βρείτε εδώ.

Έχετε ακούσει ποτέ για μέλι με άρωμα πορτοκάλι; Ε λοιπόν, στην υπαίθρια αγορά της Place de lices που γίνεται κάθε Σάββατο υπάρχουν μικροπωλητές και βιοτέχνες που εκθέτουν τα εμπορεύματά τους και θα σας ενθουσιάσουν. Δερμάτινα είδη, καλλυντικά, χειροποίητα σαπούνια, αρωματικά και μέλι με γεύση κίτρο είναι μόνο μερικά από τα καλούδια του εν λόγω market, ενώ για όσους πεινάνε, το κοτόπουλο στη σούβλα με πατάτες είναι μερικά μέτρα πιο κει.


Το άθλημα των tropeziens ή καλύτερα το αγαπημένο τους χόμπι είναι η ρήψη μεταλλικών βόλων, ή αλλιώς το ‪Pétanque‬. Στην κεντρική πλατεία θα δείτε από το πρωί παρέες, αλλά και οικογένεις να μαζεύονται και να παίζουν προσηλωμένοι αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι.


Το κεφάλαιο παραλία στο Saint Tropez είναι όπως ακριβώς το φαντάζεστε. Μεγάλα κύματα, καταπράσινοι φοίνικες και πολλά μαυρισμένα κορμιά. Στο Nioulargo για παράδειγμα που επισκεφτήκαμε ίσως να είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές για ξαπλώστρα, πετσέτα και service στην παραλία, εσείς όμως μπορείτε να απολαύσετε λουκουμάδες από τον πλανόδιο κύριο απλώνοντας την πετσέτα σας στην αμμουδιά. Φήμες πως μπορεί να τύχετε σε εκδήλωση με καλλίγραμες χορεύτριες να λικνίζονται με το ρυθμό της βραζιλιάνικης μουσικής επιβεβαιώνονται.



Οι Γάλλοι έχουν μία σχέση πάθους με τα κατοικίδιά τους. Δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτά και φροντίζουν να τα στολίζουν με ρούχα, κοσμήματα και μαντήλια κρατώντας τα πάντα από το σικάτο τους λουράκι. Εάν φέρετε κι εσείς μαζί σας κάποιο ζωάκι μη διανοηθείτε να το αφήσετε ελεύθερο, ειδικά στην παραλία, απαγορεύεται.


Μπορεί οι μεγάλοι οίκοι να ορίζουν τις τάσεις της μόδας, εμείς όμως θα σας προτείναμε να κάνετε μία βόλτα στα παραδοσιακά σοκάκια και να επισκεφτείτε το Sandales Tropeziennes του Atelier Rondini. Το παραδοσιακό αυτό μαγαζί φτιάχνει σανδάλια από το 1927, ενώ πελάτισσές του ήταν η Colette, η Coco Chanel και η Marlene Dietrich.


Εάν θέλετε να κάνετε την υπέρβαση και να ξοδέψετε λίγα παραπάνω για το φαγητό σας, τότε δύο είναι οι επιλογές. Το Auberge des Maures (4 Rue Dr Boutin), είναι ένα παλιό σπίτι χτισμένο από πέτρα και αποτελεί το παλαιότερο εστιατόριο του Saint Tropez, μετρώντας ήδη 80 χρόνια. Ο Charlie Chaplin και ο Picasso ήταν μεγάλοι φαν, οπότε ίσως θα έπρεπε να το δοκιμάσετε.


Από την άλλη, το εστιατόριο του Alain Ducasse, Spoon, μέσα στο ξενοδοχείο Byblos είναι ο ναός του gourmet. Το μενού αλλάζει και προσφέρει κουζίνα διαφόρων εθνικοτήτων, οπότε θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.


Τέλος, η παραγωγή του κρασιού αποτελεί σημαντική παράδοση για τους γάλλους. Στο Saint Tropez και ειδικά στους επαρχιακούς δρόμους παρατηρεί κανείς πως βρίσκονται αμέτρητοι αμπελώνες και βιοτεχνίες παραγωγής κρασιού, πολλές από αυτές μάλιστα με τη δική τους ιστορία. Προτιμήστε το Cave des Tournels που έχει σαρώσει όλα τα βραβεία γεύσης και αποτελεί ένα πραγματικό φήνο γαλλικό κρασί.

Διαβάστε επίσης:

Queen.gr αποκλειστικό: Ταξιδέψαμε μέχρι το Saint- Tropez και φωτογραφίσαμε τις χειμερινές βιτρίνες όλων των μεγάλων οίκων μόδας

Το ζήσαμε: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Alegria