Naomi Campbell: H μαύρη καλλονή

Naomi Campbell: H μαύρη καλλονή

Στη μηχανή αναζήτησης της Google βγάζει το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα των 11 εκατομμυρίων αποτελεσμάτων. Το πιο εμβληματικό μοντέλο της ιερής κάστας των super models που μεσουράνησαν στα 90s, εξακολουθεί να είναι στον κυκλώνα της επικαιρότητας με τον καλό ή τον κακό τρόπο. Μια πτυχή του καλού εαυτού της είναι το φιλανθρωπικό έργο της. Όσο για τον κακό της χαρακτήρα, μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε τις απολυμένες, πρώην βοηθούς της που την έσυραν στα δικαστήρια.

Η γέννηση ενός σούπερ μοντέλου

Ο Robert de Niro κάποτε της είχε ζητήσει να αποφύγει να γίνει διάσημη απλώς για να είναι διάσημη. Δεν ξέρουμε αν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη συμβουλή τού πολλάκις οσκαρικού ηθοποιού. Κι αυτό γιατί η Naomi κατέκτησε τη διασημότητα με το δικό της ιδιόρρυθμο τρόπο.
Με περισσότερα από 500 εξώφυλλα σε όλα τα περιοδικά που καθορίζουν το ρηξικέλευθο προϊόν που ονομάζεται μόδα και μια τρομακτική καριέρα στις πασαρέλες με τη συνοδεία εκατομμυρίων κλικ στο κορμί της από τους καλύτερους φωτογράφους του κόσμου, η Νaomi έκτισε βήμα προς βήμα το δικό της μύθο.

Η ιστορία της ξεκινά πριν από 25 χρόνια όταν η κυνηγός μοντέλων (και μοντέλο η ίδια) Βeth Boldt θα τη φωτογραφίσει ούσα εκστασιασμένη από την εξωτική ομορφιά της. Η δεκαπεντάχρονη τότε Naomi χάζευε μαζί με τις συμμαθήτριές της τις ακριβές βιτρίνες του Covent Garden, φορώντας τη σχολική στολή της. Η αρχή είχε γίνει. Στην τρυφερή ηλικία των δεκαέξι ετών θα κάνει check in στην executive πτήση του υπερηχητικού Concorde από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη ντυμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια με τα ρούχα του Azzedine Alaia που θα τη λατρέψει. Το ίδιο ντελίριο θαυμασμού θα νιώσει και ο Yves Saint Laurent, ο οποίος θα απειλήσει τους υπεύθυνους της γαλλικής Vogue με διαφημιστικό εμπάργκο στην περίπτωση που το πουλέν του δε γινόταν εξώφυλλο. Έτσι εν έτει 1988 και για πρώτη φορά, εμφανίζεται στην ιστορία της παρισινής βίβλου της μόδας μαύρο μοντέλο. Το μαγικό κλικ της μηχανής είχε κάνει ο κορυφαίος φωτογράφος Patrick Demarchelier.

Τις ίδιες πρωτιές, σαν ντόμινο, θα εξασφαλίσει και στη βρετανική, την κινεζική και την ιαπωνική Vogue, όπως και στο περιοδικό Time.
Η μοίρα θα την οδηγήσει στις ΗΠΑ να συγκατοικήσει με τη Christy Turlington σε ένα διαμέρισμα στο Soho, ενώ στη συνέχεια θα γνωρίσει και την τρίτη της «Αγία Τριάδας» (aka «Τhe Trinity») των σούπερ μοντέλων, Linda Evangelista. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Interview θα εξομολογηθεί πως εκείνη την εποχή τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για τα μοντέλα που είχαν το ίδιο χρώμα δέρματος με εκείνη, καθώς πολλοί σχεδιαστές δεν χρησιμοποιούσαν μαύρες κοπέλες στις πασαρέλες. Η Turlington, η Evangelista και η Νaomi λειτουργούσαν σαν μια γροθιά: «Άμα δε πάρετε τη Νaomi, τότε δεν παίρνετε εμάς». Και η Naomi είναι ευγνώμων για τη στάση που κράτησαν απέναντί της οι καλλίπυγες συναδέλφισσές της, δίνοντάς της μια γερή κλωτσιά στην αρχή της καριέρας της.

Εκτός από τις πασαρέλες, το έπος Naomi θα συμπεριλάβει στην πορεία των χρόνων που ακολουθούν αρώματα με την προσωπική υπογραφή της, πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στο «Ταμείο Παιδιών» του Nelson Mandela (σ.σ. τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα και αποκαλεί γεμάτη τρυφερότητα «παππού» της), events με τους επιστήθιους φίλους της Stefano Gabbana και Domenico Dolce και, κατά πάσα πιθανότητα, συμμετοχή στο φετινό πάνελ των κριτών του βρετανικού X Factor. Αφήσαμε για το τέλος την εμβληματική συμμετοχή της, μεταξύ πολλών άλλων, στο video clip του «Freedom» του George Michael (σ.σ. το επικό βίντεο έχει σκηνοθετήσει ο David Fincher, ο δημιουργός του «Social Network» που τιμήθηκε πριν από λίγες μέρες με τρία βραβεία Όσκαρ).

Moσχοβίτισσα και δημοσιογράφος

Η Νaomi ζει τα τελευταία χρόνια και στη Μόσχα. Σύντροφος του ρώσου ολιγάρχη-μεγιστάνα ακινήτων, Vladislav Dorodin (κάτι σαν ρώσος Donald Trumb), δεν συζητάει ποτέ για την προσωπική ζωή της, προκαλώντας τη μήνι των παπαράτσι που τους ακολουθούν με τους τηλεφακούς τους είτε στη Γαλλική Ριβιέρα όπου αυτό το καλοκαίρι γιόρτασαν τα 40α γενέθλιά της μαζί με τον Leonardo DiCaprio και τον Quincy Jones είτε στο εξωτικό Πουκέτ που υποδέχτηκαν μαζί στην αμμουδιά το 2011. Αναμφίβολα οι επαφές του κροίσου βοήθησαν στη συνέντευξη που πήρε προσφάτως από τον πρώην πρόεδρο-νυν υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Vladimir Putin, για λογαριασμό του τεύχους Μαρτίου του βρετανικού περιοδικού GQ το οποίο συν τοις άλλοις την φιλοξενεί γυμνή στο εξώφυλλό του.

Στη συνέντευξη του Putin, η Naomi ως επίδοξο δημοσιογραφικό υβρίδιο θηλυκού Larry King και τσαούσας Oprah θαυμάζει την εξαιρετική φυσική κατάστασή του πολιτικού, μαθαίνει το πλήρες πρόγραμμά του στο γυμναστήριο, στοχάζονται στην εμμονή των ρώσων στο στυλ κολύμβησης «πεταλούδα», συζητούν μαζί για τη διάσωση των τίγρεων και στο τέλος τού δωρίζει ένα προβοκατόρικο ημερολόγιο με ημίγυμνες φοιτήτριες δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Naomi καταπιάνεται με τις συνεντεύξεις. Στο παρελθόν δεν δίστασε να ρωτήσει τον αιρετικό, σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας, Hugo Chávez, αν γνωρίζει τις «Spice Girls», όπως και για το ποιον αρχηγό κράτους θεωρεί πιο καλοντυμένο... (σ.σ. η απάντηση του Chávez στην τελευταία ερώτηση ήταν φυσικά ο Fidel Castro για την άψογα σιδερωμένη στολή, τις καλογυαλισμένες μπότες και το περιποιημένο μούσι του. Τα συμπεράσματα δικά σας).

Τα ταμπλόιντ, τα "ματωμένα" διαμάντια και τα δικαστήρια

Αν και δεν διαθέτει δημοσιογραφική φλόγα, η Naomi γνωρίζει από πρώτο χέρι το παιχνίδι της δημοσιότητας και το ρόλο της σε αυτό. Έτσι δεν διστάζει καθόλου να ομολογήσει σε μια ατυχή κρίση ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας: «Δεν διαβάζω τον τύπο... πουλάω τον τύπο» (σ.σ. δήλωσή της στο επετειακό αλά Νaomi GQ στο οποίο κουβεντιάζει και με τον Putin όπως αναφέραμε προηγουμένως).

Πάντως, το 2004 έγινε έξαλλη με τον Piers Morgan που δημοσίευσε φωτογραφίες από τη μυστική είσοδό της σε συνεδρία των «Ανώνυμων Ναρκομανών» στο Λονδίνο (κατά τα άλλα δεν διαβάζει τις εφημερίδες). Η αντίδρασή της ήταν να σύρει στα δικαστήρια τη Daily Mirror και τον Piers ως εκδότη της ταμπλόιντ εφημερίδας, παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο τη ρεβάνς σε ένα σερί κατηγοριών εκ μέρους των εκάστοτε βοηθών της για κακομεταχείριση και λοιπές βιαιοπραγίες (δεν δίστασε να πετάξει στο κεφάλι μίας από αυτές το κινητό τηλέφωνό της).

Ίσως αυτό να είναι το ελαφρύ αντίβαρο της πολύκροτης υπόθεσης στην οποία βρέθηκε μπλεγμένη το 1997, ως αποδέκτης μερικών «ματωμένων» διαμαντιών. Ένα διακριτικό δώρο για την ομορφιά της από τον αιμοσταγή δικτάτορα της Λιβερίας Charles Taylor έπειτα από φιλικό δείπνο στην κατοικία του Nelson Mandela. Ο Taylor οδηγήθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου για τις φρικαλεότητες του εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε, ενώ η Νaomi κλήθηκε να καταθέσει.

Ωστόσο, η αρνητική κριτική που συγκέντρωσε πάνω της εξαιτίας της «άγνοιάς» της ως προς την πραγματική προέλευση των τριών «βρώμικων» πετραδιών, πυροδότησαν ένα γαϊτανάκι καχυποψιών που όμως δεν την πτοούν καθόλου. Εκείνη διαφημίζει τα υπερπολυτελή συγκροτήματα κατοικιών του καλού της στη ρωσική τηλεόραση, περιμένοντας ενδεχομένως το διαζύγιό του από την εν διαστάσει σύζυγό του που ζει με την δωδεκάχρονη κόρη τους στη βρετανική πρωτεύουσα. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού της δημοσιότητας και του γενικότερου ράδιο αρβύλα που τη θέλουν νύφη εντός του 2011.