Ημέρα της Γυναίκας: Αυτές είναι οι γυναίκες-πρότυπα που μας ενέπνευσαν μέσα στη χρονιά!

Γωγώ Φούντα
Ημέρα της Γυναίκας: Αυτές είναι οι γυναίκες-πρότυπα που μας ενέπνευσαν μέσα στη χρονιά!

Γυναίκες διάσημες, ταλαντούχες αλλά κυρίως θαρραλέες και μαχήτριες!

Η 8η μέρα του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Και είναι γεγονός, ότι σε πολλές κοινωνίες πια, ίσως είναι ανούσιο να γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα μιας και πλέον οι γυναίκες χαίρουν ίσων δικαιωμάτων με τους άντρες και την βλέπουν απλά ως μία αφορμή για γλέντι με τις φίλες τους. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες κοινωνίες που δυστυχώς ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως κάτι κατώτερο στερώντας της δικαιώματα τα οποία γενικότερα θεωρούνται αυτονόητα.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι γυναίκες, οι οποίες είτε με το θάρρος τους, είτε με το ταλέντο τους, είτε και με τη σπουδαία προσωπικότητά τους, αποτελούν παραδείγματα για όλες εμάς και αρκετές φορές ακόμα και έμπνευση. Γυναίκες από το χώρο του αθλητισμού, της επιστήμης, του κινηματογράφου ή της μουσικής που έχουν μία συγκλονιστική ιστορία και δράση και οι οποίες σίγουρα έχουν κάτι να πουν.

Ίσως για πολλούς, η γυναίκα της χρονιάς να είναι η 14χρονη Malala Yousafzai από το Πακιστάν η οποία συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, διεκδικώντας το δικαίωμά της στην μόρφωση. Η 14χρονη, η οποία ζει, όπως και οι συμπολίτες της, υπό το καθεστώς των Taliban μίλησε δημόσια και παρακινώντας συνομήλικα κορίτσια να μορφωθούν. Το αποτέλεσμα ήταν στο δρόμο της για το σχολείο να δεχτεί μία σφαίρα στο κεφάλι από μέλος της οργάνωσης κάνοντάς την αυτόματα ηρωίδα και σύμβολο των γυναικείων δικαιωμάτων. Η Malala κατάφερε, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία να είναι και πάλι υγιής λέγοντας πως δεν μετάνιωσε στιγμή για όσα είπε και διεκδίκησε.

Η περίπτωση του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot είναι ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα. Οι τρεις κοπέλες από την Ρωσία, οι Maria Alekhina, Nadezhda Tolokonnikova και Ekaterina Samucevich συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2012 από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία του χουλιγκανισμού, ενώ καταδικάστηκαν σε 7 χρόνια κάθειρξη επειδή έλαβαν μέρος σε punk-prayer, δηλαδή σε συγκέντρωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της πολιτικής Πούτιν, η οποία έλαβε χώρα σε ορθόδοξη Εκκλησία! Η υπόθεση ξεσήκωσε την κοινωνία της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε στο πλευρό των τριών γυναικών τυπώνοντας ακόμα και μπλουζάκια με το λογότυπο «Free Pussy Riot».

Ακόμα μία πιτσιρίκα που αποτελεί έμπνευση και πρότυπο για πολλές άλλες γυναίκες, και δη νεαρές, είναι η 16χρονη έγχρωμη αθλήτρια Gabby Douglas. Η Douglas λοιπόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατάφερε και σε ατομικό επίπεδο αλλά και ως μέλος της ομάδας ενόργανης των ΗΠΑ να κερδίσει χρυσά μετάλλια, κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία έγχρωμη αθλήτρια ως τότε. Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αντί να σταθεί στο κατόρθωμα της νεαρής αθλήτριας, ασχολήθηκε έντονα με την εμφάνισή της και κυρίως με τα ιδιαίτερα μαλλιά της, κατακρίνοντάς τα φυσικά! «Μόλις έγραψα ιστορία και ο κόσμος ασχολείται με τα μαλλιά μου; Το ζήτημα είναι πολύ πιο σημαντικό από... τρίχες», ήταν τα λόγια της αθλήτριας όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ακόμα μία ολυμπιονίκης, και μάλιστα Ελληνίδα, η Ειρήνη Αϊνδιλή, η οποία δόξασε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney με την Εθνική Ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο,αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς παραδέχτηκε ανοιχτά ότι για πολλά χρόνια έπασχε από βουλιμία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αν δεν σταματούσε ο γιατρός της είχε δώσει μόνο τρεις μήνες ζωής. Η Ειρήνη βρήκε το θάρρος και το κουράγιο, πάλεψε την ασθένειά της και σήμερα είναι υγιής έπειτα από πολύ αγώνα και κόπο.

Μία star η οποία ήρθε και πάλι πρόσφατα στο προσκήνιο και δυστυχώς όχι για καλό λόγο, είναι η διάσημη τραγουδίστρια Anastacia. Η 44χρονη star το 2003 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και έπειτα από θεραπεία κατάφερε να τον νικήσει, χωρίς να το βάλει κάτω ή να σταματήσει την ζωή και την καθημερινότητά της. Πριν λίγο καιρό ωστόσο, η μοίρα της έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι, καθώς ο καρκίνος επανεμφανίστηκε αναγκάζοντάς την να ακυρώσει την περιοδεία της, προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου σε θεραπεία. Ευχόμαστε να τα καταφέρει και αυτή τη φορά καθώς αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα για πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Πρότυπα και έμπνευση βέβαια, δεν αποτέλεσαν μόνο γυναίκες που αντιμετώπισαν δυσάρεστες καταστάσεις και βγήκαν νικήτριες ή παλεύουν ακόμα με θάρρος, αλλά και γυναίκες που τόλμησαν, έκαναν τη διαφορά και φυσικά μάγεψαν με το ταλέντο τους. Η διάσημη ηθοποιός Jodie Foster λοιπόν, στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών τον Ιανουάριο, ξάφνιασε τους πάντες όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο της Cecile B.DeMille για την ταινία «Lifetime Achievement», καθώς έβγαλε τον πιο ειλικρινή λόγο της ζωής της. Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός, σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της απονομής, παραδέχτηκε ότι είναι gay, κάτι που μέχρι τότε γνώριζαν μόνο οι δικοί της άνθρωποι, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Κι αν η Foster δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αφήνει την υποκριτική για να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία, ένα νέο αστέρι ανατέλλει στο Hollywood και δεν είναι άλλη από την Jennifer Lawrence! H 22χρονη Lawrence λοιπόν, εκτός του ότι είναι ταλαντούχα, το μαρτυρά και το Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε λίγες μέρες πριν, είναι μία από τις πιο γλυκές και ακομπλεξάριστες παρουσίες της παγκόσμιας showbiz! Δεν διστάζει να γελάσει με την τούμπα της, να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι λιμοκτονεί και να αστειευτεί με μη κολακευτικές φωτογραφίες του σώματός της! Η Jennifer ήρθε για να μείνει κι εμείς την λατρεύουμε γιατί πολύ απλά είναι κουλ και χαίρεται τη ζωή και κυρίως... το σώμα της!

Ακόμα μία star, υπεραταλαντούχα και μόλις 24 ετών είναι η βρετανίδα Adele. Η διάσημη τραγουδίστρια, αφού πήρε και το Oscar για το τραγούδι της Skyfall, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι είναι η πιο πετυχημένη καλλιτέχνιδα της χρονιάς, αφού δεν υπάρχει βραβείο που να μην έχει κατακτήσει, ενώ ο δίσκος της 21 φιγουράρει πρώτος στη λίστα με τους πιο εμπορικούς. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή, εκτός φυσικά από το αναμφισβήτητο ταλέντο της, είναι το γεγονός ότι αρνείται να αποχωριστεί τα περιττά κιλά της, σε πείσμα όλων αυτών που την κατηγορούν, αποδεικνύοντας έτσι, ότι όταν το ταλέντο περισσεύει, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ασήμαντα!

Τέλος, κρατήσαμε μία ακόμη λαμπερή και διάσημη κυρία, η οποία δεν είναι άλλη από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Michelle Obama. Η κυρία Obama λοιπόν, μας έκανε να ξεχάσουμε τη στριφνή και αγέλαστη Hillary Clinton, και μας έδειξε, ότι ακόμη και η Πρώτη Κυρία μπορεί να είναι γλυκιά, κοινωνική, να τσαλακώνει, όσο της επιτρέπεται, τον εαυτό της και φυσικά να είναι ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons αυτού του πλανήτη! Θυμόμαστε όλοι τι έγινε όταν αποφάσισε να κόψει αφέλειες...

Διαβάστε ακόμη:

Όλες οι πληροφορίες για το νέο σπίτι της Δέσποινας Βανδή

Αναγνωρίζετε ποιος hot αστέρας του Hollywood είναι αυτός ο... τριχωτός νεαρός;

Leonardo Dicaprio- Jack Nicholson: σα δύο σταγόνες νερό