Gia Mari Carangi: Το πρώτο supermodel που έγινε το πρώτο διάσημο θύμα του ιού HIV

Gia Mari Carangi: Το πρώτο supermodel που έγινε το πρώτο διάσημο θύμα του ιού HIV

Η τραγική ιστορία της μελαχρινής καλλονής που πάλεψε με το AIDS

Γεννημένη τον Ιανουάριο του 1960, στη Philadelphia, η Gia Mari Carangi ήταν ένα πανέμορφο, μελαχρινό μοντέλο, που έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80. Τα ιδιαίτερα, έθνικ χαρακτηριστικά της (είχε ιταλική, ουαλική και ιρλανδική καταγωγή) την έκαναν να ξεχωρίσει αμέσως, ενώ υπήρξε και το πρώτο supermodel. Η Gia, υπήρξε το πρώτο μοντέλο που τόλμησε να δοκιμάσαι πρωτότυπες, διαφορετικές πόζες, έντονες εκφράσεις στο πρόσωπο και χειρονομίες. Άνοιξε τον δρόμο σε μία πιο χαλαρή εκδοχή του modeling που το σηματοδοτεί, μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, η Cindy Crawford που, ελάχιστο καιρό μετά άρχισε να κάνει τις πρώτες της εμφανίσεις στα εξώφυλλα των περιοδικών, χαρακτηρίστικε από μερίδα του Τύπου ως η «baby Gia».

Στην ηλικία των 17 ετών η Carangi μετακόμισε από την Philadelphia στη Νέα Υόρκη και, πολύ σύντομα, ξεκίνησε την καριέρα της. Υπήρξε αγαπημένο μοντέλο φωτογράφων όπως οι Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Richard Avedon και Chris von Wangenheim, ενώ, μέχρι το τέλος του 1978, ήταν ήδη αναγνωρίσιμη και περιζήτητη. Συνεργάστηκε με brands όπως τα Body Basics, Christian Dior, Cutex, Diane von Fürstenberg, Giorgio Armani, Lancetti, Levi's, Maybelline, Perry Ellis, Versace, Vidal Sassoon και Yves Saint Laurent, εν΄λω φωτογραφήθηκε για τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων διεθνών περιοδικών.

Δυστυχώς, η λαμπρή πορεία της έμελλε να έχει τραγικό τέλος, αφού η μελαχρινή καλλονή σύντομα, έγινε χρήστης ναρκωτικών, από τα οποία και εξαρτήθηκε. Η Gia υπήρξε θαμώνας του θρυλικού Studio 54, στο οποίο μυήθηκε στον κόσμο της κοκαΐνης. Σύντομα, άρχισε να κάνει χρήση ηρωίνης και, από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ο κατήφορος. Μετά τον θάνατο της ατζέντη της, Wilhelmina Cooper, η εξάρτησή της έγινε ανεξέλεγκτη, και η Gia ξεκίνησε να μην εμφανίζεται σε φωτογραφίσεις, ή να φεύγει στην μέση της δουλειάς, να γίνεται εριστική, αλλά και να την παίρνει ο ύπνος μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Μέχρι το Φθινόπωρο του 1981, η Carangi ελάχιστα θύμιζε το supermodel των φωτογραφίσεων και shows.

Μετά από πιέσεις της οικογένειάς της η Gia μπαίνει σε κλινική αποτοξίνωσης στο νοσοκομείο Eagleville της πατρίδας της και, μετά από έξι μήνες, φαίνεται υγιής και έτοιμη να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ξεκινάει μαθήματα κινηματογράφου και φωτογραφίες αλλά, τρεις μήνες αργότερα, εξαφανίζεται ξανά, πηγαίνει στο Ατλάντικ Σίτυ, όπου ξαναρχίζει την χρήση ηρωίνης. Εκδίδεται για να βρει λεφτά που θα της εξασφαλίσουν την δόση της και, πολλές φορές, βιάζεται. Σύντομα, αρρωσταίνει από πνευμονία και η μητέρα της σπεύδει να την βάλει, ξανά, στο νοσοκομείο, αυτή την φορά στην Pennsylvania. Η όμορφη 26χρονη μαθαίνει ότι έχει προσβληθεί από έναν νέο ιό, που ονομάζεται HIV, και για τον οποίο ελάχιστα είναι, ακόμα, γνωστά. Η ασθενής είναι σε πολύ αυστηρή καραντίνα και, στις 18 Νοεμβρίου του 1986, αφήνει την τελευταία της πνοή. Στην κηδεία της, που έγινε μερικές μέρες αργότερα, κανένας άνθρωπος από τον χώρο της μόδας δεν παραστάθηκε. Η Carangi θεωρείται το πρώτο, διάσημο θύμα του AIDS.

Διαβάστε ακόμα:
Μύθοι και αλήθειες γύρω από το AIDS
Η Κόκκινη Τούφα ενάντια στο AIDS!
Οι πιο συγκλονιστικές διαφημίσεις για το AIDS