40 χρόνια πριν η Diana παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο: 10 facts για τον γάμο του αιώνα!

Νάνσυ Μητσοστέργιου
40 χρόνια πριν η Diana παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο: 10 facts για τον γάμο του αιώνα!

Ο πριγκιπικός γάμος που χαρακτηρίστηκε ως ο «γάμος του αιώνα».

Ονομάστηκε «γάμος του αιώνα», ανακηρύχθηκε εθνική αργία και εμφανίστηκε στην τέταρτη σεζόν του The Crown. Ήταν η μέρα που η 20χρονη Λαίδη Diana Spencer έγινε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, παντρεύτηκε τον διάδοχο, πρίγκιπα Κάρολο (32 ετών τότε), και η μικρή οθόνη πρόβαλε έναν από τους πιο διάσημους βασιλικούς γάμους στην ιστορία («το τελευταίο μεγάλο κρατικό γεγονός του 20ού αιώνα»).

Σήμερα, 29 Ιουλίου 2021, συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον λεγόμενο «γάμο του αιώνα». Παρόλο που 750 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν το γεγονός εκείνη την εποχή, λίγοι γνωρίζουν πράγματα γύρω από αυτόν τον γάμο. Παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζουμε πώς τελείωσε ο γάμος αυτός, δεν μπορούμε παρά να κοιτάξουμε πίσω και να θυμηθούμε 10 πράγματα που ενδεχομένως δεν γνώριζες για τον γάμο τους.

charles diana

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν η πρώτη νύφη χωρίς βασιλικό τίτλο τα τελευταία 300 χρόνια

Όταν ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην Diana, έγραψε την ιστορία ως ο πρώτος Βρετανός κληρονόμος που έχει νύφη χωρίς βασιλικό τίτλο σε πάνω από 300 χρόνια. Η Diana ωστόσο δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη: οι γονείς της ήταν ο Υποκόμης και η Υποκόμισσα του Althorp.

Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τον γάμο τους

Ο γάμος του ζευγαριού δεν ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεόραση. Πριν από τον πρίγκιπα Κάρολο και τη Νταϊάνα, η αδελφή της βασίλισσας, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, Antony Armstong-Jones, σε μια τελετή που παρακολούθησαν περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι.



Η ιστορία πίσω από το φιλί του Καρόλου και της Diana στο μπαλκόνι

Ο Κάρολος ήταν τόσο νευρικός κατά τη διάρκεια της τελετής που ξέχασε να φιλήσει τη Νταϊάνα μετά τους όρκους του. Για να το καλύψει, το ζευγάρι μοιράστηκε ένα ρομαντικό φιλί στο μπαλκόνι του Buckingham μπροστά από ένα ενθουσιασμένο πλήθος. Μετά από αυτό, ο πρίγκιπας Andrew και η Sarah Ferguson φιλήθηκαν επίσης στο μπαλκόνι μετά το γάμο τους το 1986, και ο πρίγκιπας William και με την Kate Middleton μοιράστηκαν δύο φιλιά στο μπαλκόνι όταν παντρεύτηκαν το 2011.

AP21064498070486

Η ουρά της Diana ήταν η μακρύτερη από οποιοδήποτε βασιλικό νυφικό

Η ουρά είχε μήκος 7 μέτρα και συνδυάστηκε με ένα τούλινο πέπλο μήκους περίπου 139 μέτρων. Ήταν δραματικό και υπερβολικό και ενέπνευσε πολλά νυφικά της δεκαετίας του 1980. Η σχεδιάστρια Elizabeth Emanuel δήλωσε στη βρετανική Vogue ότι το φόρεμα ήταν σκόπιμα τόσο δραματικό και σχεδιάστηκε για να κάνει τη Νταϊάνα «να μοιάζει με πριγκίπισσα των παραμυθιών».

Οι σχεδιαστές νυφικών έκρυψαν ένα χρυσό πέταλο στο φόρεμα για καλή τύχη

Σε προηγούμενη συνέντευξη στο Hello! οι Emmanuels, το ντουέτο που σχεδίασε το εμβληματικό φόρεμα, αποκάλυψε ότι είχαν κολλήσει κρυφά ένα πέταλο χρυσού 18 καρατίων με λευκά διαμάντια στην ετικέτα του φορέματος.

«Της το είπαμε μόνο την ημέρα του γάμου», δήλωσε ο David Emmanuel στη συνέντευξη. «Δεν ήξερε για το πέταλο για καλή τύχη, ήταν πολύ συγκινημένη. Ήταν παραδοσιακή».

Η αποκάλυψή του νυφικού της ήταν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά στη βιομηχανία της μόδας

Μόλις μετά το γάμο μάθαμε ότι το νυφικό της Νταϊάνα ήταν ένα από τα «πιο προσεκτικά φυλαγμένα μυστικά στην ιστορία της μόδας». Το Press Courier είχε αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες του φορέματος κρατήθηκαν κρυφές από κάθε μέσο που χρησιμοποιήθηκαν «σφραγισμένοι φάκελοι» για να συζητήσουν για το φόρεμα και δεν μπορούσαν να ανοίξουν μέχρι «τη στιγμή που η Νταϊάνα μπήκε στο Clarence House.

Οι σχεδιαστές ανησυχούσαν τόσο για τις διαρροές που σχεδίασαν τρία διαφορετικά φορέματα για να δημιουργήσουν σύγχυση.

Η ομάδα της Νταϊάνα έραβε το νυφικό με εκείνη μέσα σε αυτό

Σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις, μάθαμε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας έπασχε από βουλιμία, γεγονός που την έκανε να χάσει σημαντικό βάρος πριν από την ημέρα του γάμου της.

«Την πρώτη φορά που μετρήθηκα για το νυφικό μου, ήμουν 74εκ. γύρω από τη μέση. Την ημέρα που παντρεύτηκα, ήμουν 59,6 εκ. Είχα συρρικνωθεί σε τίποτα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο. Είχα συρρικνωθεί στο τίποτα», είχε πει.

Για να χωρέσει το φόρεμά της τη μεγάλη μέρα, η ομάδα της έπρεπε να το ράψει με εκείνη μέσα στο φόρεμα.

diana nyfiko

Οι όρκοι τους θεωρήθηκαν ασυνήθιστοι από τα βασιλικά πρότυπα

Η Νταϊάνα ζήτησε να παραλείψει τη λέξη «υπακούω» από τους όρκους της και έλαβε την πλήρη υποστήριξη του Κάρολου. Η κίνηση έγινε πρωτοσέλιδο, με τους New York Times να αναφέρουν: «Η Λαίδη Νταϊάνα δεν θα δεσμευτεί να υπακούσει στον Κάρολο». Η αλλαγή αυξανόταν σε δημοτικότητα για γάμους εκείνη την εποχή, αλλά ήταν ένα πρωτοφανές βήμα για ένα βασιλικό ζευγάρι.

Ο γάμος ήταν ο πρώτος βασιλικός γάμος που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου από το 1501

Ο γάμος του ζευγαριού έσπασε μια βασιλική παράδοση, αφού δεν έγινε στο αβαείο του Wenstmister. Ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να αλλάξουν τον χώρο βασίστηκε στο μέγεθος. Ο καθεδρικός ναός μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.500 άτομα, ενώ το Westminster είχε μόνο χώρο για περίπου 2.200 άτομα.

Ένα κομμάτι της γαμήλιας τούρτας πουλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 1.000 δολάρια το 2014

Τριάντα τρία χρόνια μετά τον γάμο του αιώνα, μια φέτα από ένα από τα 27 κέικ του γάμου πωλήθηκε σε δημοπρασία για περίπου 1.375 δολάρια. Το κέικ βρισκόταν στο αρχικό λευκό και ασημί κουτί με την ημερομηνία του γάμου και στολισμένο με τα φτερά του Πρίγκιπα της Ουαλίας και ένα μονόγραμμα «CD» (aka Charles-Diana).