Η μεγάλη γκάφα βραζιλιάνικης εφημερίδας για την βασίλισσα Ελισάβετ

Κατερίνα Μπούσιου
Η μεγάλη γκάφα βραζιλιάνικης εφημερίδας για την βασίλισσα Ελισάβετ
Britain's Queen Elizabeth II smiles during a reception with representatives from local community groups to celebrate the start of the Platinum Jubilee, at Sandringham House, her Norfolk residence, in Sandringham, England, Saturday, Feb. 5, 2022 after. (Joe Giddens/Pool Photo via AP) PA

Η δημόσια συγγνώμη και το πρωτοφανές περιστατικό που παραλίγο να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο. 

Αρκετά χρόνια πριν, υπήρχε μία φράση την οποία πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, όταν γίνονταν ένα λάθος. Ο δαίμων του τυπογραφείου όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, «χτύπησε» μεγάλη εφημερίδα της Βραζιλίας και αφορούσε ένα ολόκληρο άρθρο για την βασίλισσα Ελισάβετ το οποίο παραλίγο να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο επικήδειος στην βασίλισσα Ελισάβετ

Από λάθος στα ηλεκτρονικά αρχεία του site της εφημερίδας, «Folha de Sao Paolo», δημοσιεύτηκε ένας ολόκληρος επικήδειος, αποχαιρετισμός στην βασίλισσα Ελισάβετ και έτσι οι έκπληκτοι αναγνώστες της πληροφορήθηκαν μία είδηση που δεν είχαν δει πουθενά αλλού. Η γκάφα ολκής, έγινε αντιληπτή λίγα λεπτά αργότερα και η ανάρτηση αυτή σβήστηκε λίγα λεπτά αργότερα. Κάποιοι ωστόσο είχαν προλάβει να την διαβάσουν. Ο εκδοτικός όμιλος ωστόσο έβγαλε αμέσως ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη:«Είναι καθιερωμένη πρακτική στη δημοσιογραφία η προετοιμασία ιστοριών για πιθανές καταστάσεις, όπως οι θάνατοι παγκόσμιων ηγετών, διασημοτήτων και δημοσίων προσώπων. Η Folha λυπάται για το λάθος. Το κείμενο έχει αφαιρεθεί», κατέληγαν τα στελέχη της.

elizabeth7.JPG

Επακολούθησε ωστόσο ένα απίστευτο τρολάρισμα διεθνών προδιαγραφών στο Twitter, γιατί εκτός από τους Βραζιλιάνους που έγραφαν πως «δεν πέθανε η βασίλισσα αλλά η δημοσιογραφία», γρήγορα η είδηση του λάθους έγινε αντιληπτή και από την βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέροντας πως πρόκειται για γελοιότητες. Παραλίγο και να είχαμε διπλωματικό επεισόδιο.

queenelizabethbrazilian.JPG

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα κινητικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες και την περιπέτεια που πέρασε με τον κορωνοϊό, χαίρει άκρας υγείας, παρόλο που εν μέρει μοιράζεται τα βασιλικά της καθήκοντα με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μόλις προχθές, έκανε μία βιντεοκλήση με υγειονομικούς παράγοντες για να τους ευχαριστήσει για τον μεγάλο τους αγώνα, τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία, δίνοντας το παρών και βάζοντας τέλος στις φήμες.

Photo credits Associated Press

Δείτε στην gallery που ακολουθεί, τα μηνύματα στο Twitter.