Ευγενία Σταματοπούλου: Τίποτα δεν πρόκειται να τη σταματήσει

Ευγενία Σταματοπούλου: Τίποτα δεν πρόκειται να τη σταματήσει

Ενάντια στο «λίγο» μας, παλεύει να σώσει τον πιο σημαντικό Βωμό της χώρας.

Η Ευγενία Σταματοπούλου εργάζεται σε μία ιδιωτική εταιρεία της Αθήνας, στο τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού. Ζει τη φυσιολογική ζωή μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης γυναίκας που κατοικεί στην Αθήνα, μόνο που κάποια στιγμή της ζωής της αποφάσισε να ενεργοποιηθεί. Ως προς τι; Οτιδήποτε την εμπνέει και την κινητοποιεί να μην μένει στο «λίγο» μας. Δεν βιώνει κάποια δραμματική ιστορία, ούτε αποτελεί τη σούπερ-γυναίκα που όλες προσπαθύμε να γίνουμε. Σκοπεύει όμως να κάνει τη διαφορά, τη μικρή αυτή διαφορά που χρειάζεται για να αγαπήσουμε και πάλι τον ευατό μας σα λαός.

Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών και του Ελέους
Αυτή την περίοδο συμμετέχει δυναμικά στη μοναδική οργανωμένη κίνηση ενεργών πολιτών για την ανάδειξη του Βωμού των Δώδεκα Θεών και του Ελέους, ο οποίος βρίσκεται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, στο ύψος της Αδριανού. Από εκεί ακριβώς περνούν οι ράγες του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου που ενώνουν το Μοναστηράκι με το Θησείο. Πουθενά όμως δεν θα δείτε το Ναό.

«Ο συγκεκριμένος Ναός ήταν θαμμένος κάτω από τη γη και από πάνω του περνούσαν οι γραμμές του τραίνου. Στα πλαίσια των επισκευών που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις γραμμές, βγήκε στην επιφάνεια για τρίτη φορά. Η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ήταν το 1891 επί Χαριλάου Τρικούπη, τότε που πρωτοκατασκευαζόταν ο σιδηρόδρομος, ενώ η δεύτερη ήταν το 1934 όταν έγιναν έργα επισκευής στις γραμμές. Τώρα είναι η τρίτη φορά που βγαίνει στην επιφάνεια και για άλλη μια φορά αποφασίζεται να καταχωθεί». Γιατί; Γιατί σ' αυτή τη χώρα ποτέ δεν δόθηκε καμία σημασία στη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

«Εμείς, ως ομάδα ενεργών πολιτών που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα αντιδράσαμε, καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και ζητήσαμε να βγει ο Ναός στην επιφάνεια. Βεβαίως, πέρα από τη δική μας ομάδα υπάρχουν και άλλοι που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το θέμα. Εμείς απλά λειτουργήσαμε πιο δυναμικά αν θέλεις. Οι πρώτοι 15 που κάναμε τα ασφαλιστικά μέτρα ήμασταν εμείς, όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι που στηρίζουν την προσπάθεια με διάφορους τρόπους όπως φρουρώντας το Βωμό μέρα νύχτα, δίνοντας χρήματα ή προσφέρονας τις υπηρεσίες τους».

Με μεθοδικές κινήσεις, πίστη και προσήλωση
Στόχος της Ευγενίας και της ομάδας γενικότερα είναι να επιτευχθεί η ανάδειξη του αρχαίου Βωμού και απ' ό,τι φαίνεται έχει μελετήσει πολύ για να μπορεί να υπερασπιστεί τις ενέργειές της. «Το συγκεκριμένο σημείο είναι το σημείο Α όλης της αρχαιοελληνικής ιερής γεωμετρίας και αποτελείται από το Βωμό. Ανάλογα σημεία Α υπάρχουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, μόνο που εκεί φυλάσσονται και δεν είναι καταχωμένα στη γη όπως εδώ. Πρόκειται γα τον Ομφαλό αυτής της γεωμετρίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πίνδαρο. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Λίθος του Σωκράτη, το σημείο από όπου δίδασκε, ενώ κάτω από το τοίχος δίπλα από τις ράγες βρίσκεται το σημείο από όπου ήταν προβεβλημένη η νομοθεσία του Σόλωνα, το κέντρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται γα Βωμό Αναίμακτο, Βωμό του Ελέους δηλαδή, όπου όλοι οι ικέτες που κατέφευγαν εκεί ήταν προστατευμένοι. Όπως καταλαβαίνεις ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της Αρχαίας Αγοράς που όμως δεν αξιοποιείται. Η δική μου άποψη είναι ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι υπερβολικά σημαντική για να την καταχώνουμε με κάποια πολύ μακρινή προοπτική ότι ίσως κάποτε να μπορέσουμε να τη φέρουμε στην επιφάνεια».

Με πάθος και αγάπη για το παρελθόν και η σχέση του με το παρόν αναρωτιέται «Πότε αυτό το κράτος θα είναι έτοιμο να τιμήσει τα μνημεία του τέλος πάντων; Πρόκειται για έναν Ιερό Βωμό με πληθώρα αναφορών στο σύγχρονο άνθρωπο που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον ανάλογο σεβασμό».

Η ομάδα έχει καταθέσει ως πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού αρκετές εναλλακτικές λύσεις ούτως ώστε οι χρήστες του ΗΣΑΠ να μην ταλαιπωρηθούν από την ανάδειξη του Ναού. Παρ' όλα αυτά, είναι και θέμα προτεραιοτήτων. Τί ειναι πιο σημαντικό; Η βόλεψή μας ή η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; «Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση ενός τέτοιου σημείου θα ήταν πραγματικό χρυσωρυχείο. Φαντάσου ότι η Αρχαία Αγορά κλείνει στις τρεις η ώρα το μεσημέρι, σε μία χώρα όπου οι το καλοκαίρι νυχτώνει στις εννιά το βράδυ. Έρχονται οι τουρίστες από όλο τον κόσμο και φεύγουν απογοητευμένοι, ενώ αν προσθέταμε τα εισιτήρια εισόδου που κοστίζουν 4€, θα είχαμε άμεση απόσβεση το μισθό του φύλακα και επιπλέον κέρδος. Απλά μαθηματικά είναι και λίγη προβολή. Τί άλλο έχει άλλωστε να επιδείξει αυτή η χώρα εκτός από ένα όμορφο φυσικό τοπίο και τον αρχαίο πολιτισμό της;»

Αν αποδεχτούμε ότι υπάρχουν ενεργειακά σημεία επάνω στον πλανήτη...
τότε αυτό είναι με διαφορά το σημαντικότερο στην Ελλάδα, πράγμα που το καθιστά από μόνο του ανεκτίμητης αξίας. Σε αυτή τη λογική, η ομάδα έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να κηρυχθεί ο χώρος Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από της UNESCO και να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων. Έχει μοιράσει έντυπο ενημερωτικό υλικό στον κόσμο και ξεχωριστό υλικό στους καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τη δράση τους.

Στις 2/8 θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και μέχρι τότε η ομάδα έχει κερδίσει την προσωρινή διαταγή για παύση των έργων. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδό του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΗΣΑΠ που πρέπει να προβούν σε ενέργειες για την επανεμφάνιση του μνημείου. Αντ' αυτού, επειδή από τον ΗΣΑΠ έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να προχωρήσουν τα έργα ώστε όταν θα φτάσει η 2/8 να είναι πολύ αργά, φρουρούν διαρκώς το σημείο, ειδικά από τη μία μέχρι τις πέντε το πρωί. Σε όλο αυτό, Ο Δήμαρχος είναι απών, ενώ κανένας πολιτιστικός φορέας δεν έχει κάνει την εμφάνισή του με οποιοδήποτε τρόπο. Για να μη μιλήσουμε για τα ΜΜΕ που δεν έχουν κάνει απολύτως καμία αναφορά στο θέμα.

Η δράση της Ευγενίας
«Προσωπικά, το όνομά μου είναι ανάμεσα σε εκείνων που έχουν κάνει τα ασφαλιστικά μέτρα και ασχολούμαι πολύ στενά με το νομικό κομμάτι σε συνεργασία με το δικηγόρο. Έχω μελετήσει όλα τα δικόγραφα για να μπορώ να στηρίξω με επιχειρηματολογία την άποψή μας, καθώς με ενδιαφέρει η σωστή εκπροσώπησή μας εκεί, στο δικαστήριο. Επιπλέον, προωθώ το αίτημά μας διαδικτυακά, στο petition. Το συγκεκριμένο φτιάχτηκε από τους Αμερικάνους καθηγητές μιας Ελληνίδας αρχαιολόγου που αντιστάθηκε στο θέμα της κατάχωσης και επικοινώνησε μαζί τους. Αυτοί θεώρησαν πως πρέπει να αναδειχθεί και διαμόρφωσαν το διαδικτυακό αίτημα – όχι Έλληνες».

«Τί πιστεύεις ότι θα γίνει τελικά;» τη ρώτησα στο τέλος. Περίμενα να μου πει κάτι απαισιόδοξο, όπως υπαγορεύει το κλίμα ματαιότητας που επικρατεί γενικά στη χώρα μας. Όμως μου είπε «Είμαι πεπεισμένη ότι θα κερδίσουμε και ότι ο Βωμός θα έρθει στο φως». Ακολούθησαν μερικές κουβέντες που για μένα ήταν πραγματική απόλαυση και πηγή έμπνευσης:

«Η δράση μου είναι ενάντια σε αυτή την έκπτωση των αξιών που βλέπω παντού γύρω μου, στο 'λίγο' που επικρατεί, στην παθητικότητα, στην άγνοια, στην έλλειψη δράσης. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία για την προβολή του Βωμού, αυτό που κινητοποιείται ουσιαστικά μέσα μας είναι οι αξίες, οι μνήμες και ο πολιτισμός. Να μπορούμε να έχουμε άποψη γι' αυτά που μας συμβαίνουν, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θέλουμε να ζούμε, για το σεβασμό στο παρελθόν μας, για την αναγνώρισή του, την αποδοχή και τη διάδοσή του. Η κατάχωση του βωμού είναι ενάντια σε όλα αυτά και κάποτε εμείς οι πολίτες θα πρέπει να σηκωθούμε επιτέλους και να πούμε ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα σε ένα 'λίγο' προβάλλοντας διαρκώς διακαιολογίες. Αξίζουμε κάτι καλύτερο και το διεκδικούμε: το παρελθόν μας, ό,τι αυτό συμβολίζει, την αναγνώριση ότι αυτός ο τόπος υπήρξε ένδοξος και αυτό οφείλουμε να το αποδεχόμαστε, να το σεβόμαστε και να το προβάλλουμε...».