Hamad bin Khalifa Al Thani: ο εμίρης που θα σώσει τους κακομοίρηδες

Hamad bin Khalifa Al Thani: ο εμίρης που θα σώσει τους κακομοίρηδες

Τρεις γυναίκες, εικοσιτέσσερα παιδιά, ένα (πολύ) πλούσιο κράτος και πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις. Αυτά και μερικά ακόμα είναι τα υπάρχοντα του νέου «χορηγού» της Ελλάδας.

Η οικογένεια Thani κυβερνά το Κατάρ εδώ και περισσότερο από ενάμιση αιώνα. Το πρώην ψαροχώρι και ένα από τα πτωχότερα κράτη του Κόλπου, είναι πλέον μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου χάρη στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει -και η εκμετάλλευση των οποίων ξεκίνησε την δεκαετία του 40. Στο τιμόνι της βρίσκεται από το 1995 ο Hamad bin Khalifa Al Thani. Και τα έχει καταφέρει περίφημα να την διατηρήσει ως μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, με τον ηγέτη της να στρογγυλοκάθεται στην 7η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Όταν ήταν μικρός ο μέλλοντας ηγέτης ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και έπειτα βρέθηκε στην στρατιωτική ακαδημία Sandhurst του Λονδίνου από την οποία αποφοίτησε το 1971 και χρίστηκε αμέσως επικεφαλής του πρώτου κινητού τάγματος που έκτοτε μετονομάστηκε σε «Hamad Mobile Batallion» προς τιμή του. Ο πρώην σεΐχης και νυν εμίρης του Κατάρ γεννήθηκε το 1952 και διετέλεσε υπουργός Άμυνας από το 1977 έως το 1995 που πήρε την εξουσία. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council μέσω του οποίου καθορίζεται η οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.

Το 1995 ο σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani αντικατέστησε τον πατέρα του, με τη βοήθεια της οικογένειάς του, και έγινε εμίρης στη θέση του εμίρη, με πραξικόπημα, υιοθετώντας μια διακυβέρνηση πολύ πιο φιλελεύθερη. Οι εκλογές του 1999 ήταν οι πρώτες στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου και οι τρεις γυναίκες του αλλά και όλες οι υπόλοιπες ομόφυλές τους, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα ακόμα και να θέσουν υποψηφιότητα για πολιτικές θέσεις αν το επιθυμούσαν. Η ελευθερία λόγου όχι μόνο επεκτάθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera ο οποίος καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους στον αραβικό κόσμο αλλά και κρατικές επιδοτήσεις δόθηκαν στον σταθμό για την ανάπτυξή του. Φήμες λένε πως ο Hamad είναι, επίσης, και ο πραγματικός ιδιοκτήτης του σταθμού μα ο ίδιος το αρνείται. Αθλητής και βραβευμένος δύτης ο ίδιος έχει φροντίσει και για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα του η οποία και κατάφερε να αποκτήσει Ολυμπιακά μετάλλια και να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Πανασιατικοί Αγώνες. Ο Hamad είναι ιδιοκτήτης του πέμπτου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο. Η θαλαμηγός Al Mirqab είναι 133 μέτρα, κι έχει πέντε σουίτες, πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, τζακούζι και όλα όσα οφείλει να έχει ένα γιοτ που σέβεται το μέγεθος και την χλιδή του. Ο προοδευτικός εμίρης είναι, επίσης, φιλότεχνος και συλλέκτης. Εκτός από τη συλλογή έργων τέχνης του διαθέτει και μια πλούσια συλλογή παιδιών που απαρτίζεται από 24 συνολικά απογόνους, 11 γιους και 13 κόρες από τις τρεις συζύγους του. Ένας από τους γιους του είναι ο 31χρονος σεΐχης Tamim bin Hamad Khalifa Al Thani, ο οποίος από το 2003 ορίστηκε ως ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ και, άρα, είναι ένας πολύφερνος γαμπρός, το δίχως άλλο.

Η Qatar Investment Authority ελέγχει το κεφάλαιο Paramount Services Holding Limited, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο με ποσά προς διαχείριση που υπολογίζονται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Κατάρ έχει εξαγοράσει το Λονδρέζικο πολυκατάστημα Harrods για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και διαθέτει μεγάλο μερίδιο μετοχών στην Volkswagen, στην Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και προσπάθησε να αγοράσει τη Manchester United αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Νοίκιασε, όμως, τη φανέλα της Barcelona για διαφήμιση και κατέθεσε πρόταση για το Μουντιάλ του 2022 γιατί, όπως είπαμε, ο ηγέτης είναι φίλαθλος και αθλητής.

To ενδιαφέρον του για την Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το λιμάνι του Αστακού και το Ελληνικό και το σχέδιο που, μέχρι στιγμής, έχει ευοδωθεί είναι αυτό της εξαγοράς μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που πλέον συγχωνεύεται με την Eurobank.