Η Λίζα Δουκακάρου σχολιάζει την ειδησεογραφία, την κρίση και τις πλαστικές επεμβάσεις

Η Λίζα Δουκακάρου σχολιάζει την ειδησεογραφία, την κρίση και τις πλαστικές επεμβάσεις

Η Λίζα Δουκακάρου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά πρόσωπα, μας μιλά για την καθημερινότητά της αλλά και για την σημερινή πραγματικότητα.

 

Καμιά φορά αγαπάμε να αποδομούμε γνωστά τσιτάτα. Αν η ανατομία είναι πεπρωμένο όπως είπε ο Φρόιντ, τότε η Λίζα Δουκακάρου θα μπορούσε ωραιότατα να διαπρέψει ως αεροσυνοδός. Κι όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα πίσω από ένα ωραίο πρόσωπο. Υπάρχουν σπουδές, χιλιάδες ώρες ρεπορτάζ, 20 χρόνια εμπειρίας, 16 ώρες δουλειά την ημέρα.

Κάθε φορά που βλέπουμε ειδήσεις σφίγγεται η καρδιά μας. Το ίδιο συμβαίνει με σένα;
Όλοι ξέρουμε ότι το 80% των ειδήσεων και των ρεπορτάζ δεν έχει να κάνει με ευχάριστα γεγονότα. Δεν θα έλεγα ότι κάθε είδηση και δελτίο με βάζει σε συγκεκριμένη ψυχολογία, εκτός αν υπερβαίνει τα προσωπικά μου όρια. Κάποιες ειδήσεις μπορεί να με στεναχωρούν, να με εξοργίζουν και να με θυμώνουν, αλλά όχι καθημερινά γιατί μετά από τόσα χρόνια στια δελτία ειδήσεων έχω αποκτήσει αντισώματα.

Σε κάτι άρθρα διάβασα πώς, για να μην πάθεις κατάθλιψη από την κρίση πρέπει να αποφύγεις να βλέπεις δελτία ειδήσεων. Συμφωνείς;
Όχι δεν συμφωνώ. Το καταλαβαίνω και το κατανοώ, άλλα δεν συμφωνώ. Ακόμη και αν έκανα οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα θα ήταν πρωταρχικής σημασίας για μένα να ενημερώνομαι. Όσο δυσάρεστο και αν ήταν το κλίμα θα ήθελα να ξέρω τι γίνεται, θα διάβαζα άρθρα ή ειδικευμένα βιβλία. Το να απέχεις δεν σε διευκολύνει, γιατί αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στους φίλους σου, στην οικογένειά σου, στους συναδέλφους σου και μπορεί και σε μας τους ίδιους. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουπί και να βρεθείς σε άλλο πλανήτη. Ωραία είναι η φυγή για να πάρουμε μια ανάσα, αλλά δεν μπορεί να είναι στάση ζωής.

Ένιωσες ποτέ να αγανακτάς όταν λες μια είδηση. Θέλησες ποτέ να αντιδράσεις και να πεις κάτι;
Χιλιάδες φορές και όχι μόνο εγώ αλλά και ο κόσμος που κρίνει και αντιλαμβάνεται. Έτσι αισθάνομαι και εγώ όταν ακούω κάποιον να μιλά και να υπεκφεύγει να απαντήσει ή να λέει άλλα αντί άλλων σε ένα σοβαρό θέμα. Δεν επιτρέπεται όμως να αντιδράσεις αν είσαι στη θέση μου. Καλείσαι να διαχειριστείς μια είδηση και να την δώσεις στο κοινό, το οποίο έχει νοημοσύνη και γνώση για να απορρίψει ή μη την είδηση. Η δική μου δουλειά είναι το δελτίο και όχι ο σχολιασμός.

Αν έπρεπε να βαφτίσεις κάποιον "μαϊντανό" των τηλεοπτικών παραθύρων ποιος θα ήταν;
Δεν θα το έκανα. Αποφεύγω τις ταμπέλες στους ανθρώπους γιατί κατά καιρούς οποιοσδήποτε ανάλογα με τη συγκυρία, την ειδησεογραφία και το προσωπικό του κέρδος φυσικά, μπορεί να υπερεκτεθεί για ένα χρονικό διάστημα.

Εσύ με ποιον χαίρεσαι να διαφωνείς στα δελτία;
Χαίρομαι τους ανθρώπους που δεν έχουν εμμονές, που είναι εύκαμπτοι στην συζήτηση και μπορούν να κάνουν διάλογο χαλαρά. Επίσης χαίρομαι αυτούς που ακούνε και δεν βιάζονται να πουν τα δικά τους.

Σε έχει κουράσει το νυχτερινό δελτίο; Ζήτησες ποτέ να αλλάξεις ώρα;
Το δελτίο δεν με κουράζει γιατί διαπραγματεύεται πολλά θέματα, έχει μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων και κάθε φορά προστίθεται και μια καινούργια γνώση. Από την πλευρά του ωραρίου και ναι και όχι. Πάντα ήμουν νυχτερινός τύπος. Όταν είχα πρωινές εκπομπές και δεν ήταν μαγνητοσκοπημένες, υπέφερα. Αυτό που με τσακίζει είναι να μην έχω σταθερό ωράριο. Όταν είσαι σταθερός σε συνηθίζει και ο κόσμος, έχεις ένα κοινό και αυτό είναι καλό.

Τι ώρα φεύγεις το πρωί απ΄ το σπίτι σου και τι ώρα γυρίζεις
Φεύγω γύρω στις 12 και μισή το μεσημέρι και επιστρέφω στις 4 το πρωί.

Και τι κάνεις με τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις;
Στριμώχνω στα ρεπό μου διάφορες εκκρεμότητες του σπιτιού ή δουλειές, διαφορετικά τα Σαββατοκύριακα που συνήθως δεν δουλεύω προσπαθώ να τα προλάβω όλα.

Ο άντρας σου δεν διαμαρτύρεται;
Πάντα έτσι ήμουν. Είμαστε παντρεμένοι από το 1992 και τότε ήμουν και στο πανεπιστήμιο, δούλευα και στην ΕΡΤ και σε άλλες δουλειές. Έχουμε βρει τους ρυθμούς μας και με βάση αυτό είμαστε μια χαρά;

Έχεις παιδιά;
Όχι.

Αισθάνθηκες ποτέ την ανάγκη κάτι άλλο εκτός από δελτία ειδήσεων;
Συνεχώς μου το ρωτάνε αυτό, αλλά πάντα στο παρελθόν εκτός από το δελτίο είχα και εκπομπή. Και στον ΑΝΤ1 και στο Star και στο ραδιόφωνο. Εγώ αγαπάω το δελτίο και ότι άλλο μου δώσουν θα το θεωρήσω προέκταση της ενημέρωσης.

Βγάζεις περισσότερα χρήματα τώρα, από ότι 5 χρόνια πριν ή όχι;
Πλάκα μου κάνεις. Πως είναι δυνατόν, υπάρχουν περικοπές, οι μισθοί συμπυκνώνονται. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που βγάζαμε πολλά χρήματα, αν και οι αμοιβές των δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχέση με τις αμοιβές που παίρνουν οι άνθρωποι της ψυχαγωγίας.

Σκέφτηκες ποτέ να σταματήσεις να είσαι ξανθιά;
Και τι να γίνω;

Όλοι περνάμε φάσεις αλλαγών και ειδικά οι γυναίκες.
Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι ακραίο στα μαλλιά μου είναι και το σχήμα του προσώπου μου τέτοιο που δεν επιτρέπει και πολλά πολλά. Το χρώμα είναι κοντά στο φυσικό μου. Το βάφω δύο τόνους πιο ανοιχτό από ότι είμαι. Θυμάμαι στον ΑΝΤ1 τα είχα κάνει καστανά σκούρα και τρόμαξα. Δεν με αναγνώριζα, δεν ήμουν εγώ.

Για μια γυναίκα που βγαίνει στην τηλεόραση ο χρόνος που περνά είναι θανάσιμος εχθρός ή όχι;
Τον χρόνο τον θεωρείς εχθρό σου ή τον αγνοείς ασχέτου επαγγέλματος. Στο ειδησεογραφικό κομμάτι δεν καλείσαι να αποδείξεις ότι είσαι όμορφη. Πρέπει να είσαι συμπαθής να περνάς θετικά στον κόσμο και να μην δημιουργείς αρνητική αύρα, να είσαι αξιοπρεπής εμφανισιακά και συμπαθής. Όμορφη ας μην σε πούνε, δεν πειράζει.

Έχεις μπει στον πειρασμό να κάνεις κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό σου;
Δεν ξέρω. Πάντως δεν το θεωρώ ταμπού. Δεν έχω θέμα με το να φτιάξει κάποιος κάτι προς το καλύτερο. Όταν θα αισθανθώ θα το κάνω. Πολλές φορές μπαίνω στον πειρασμό και λέω θα κάνω κάτι, αλλά τελικά δεν είναι τόσο έντονος ο πειρασμός ώστε να τον υλοποιήσω. Πόσες φορές λέμε θα το κάνω αυτό και μένουμε μόνο στα λόγια. Εγώ εδώ και 19 χρόνια λέω αυτό το καλοκαίρι θα αρχίσω να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Ακόμη δεν πάει ούτε μια μέρα.

Ποιος από τους τρεις σου λείπει λιγότερο από την τηλεόραση. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Ευαγγελάτος ή ο Αιμίλιος Λάτσος;
Δεν είναι το θέμα να μου λείπει κάποιος λιγότερο ή περισσότερο, είμαι φανατικά υπέρ στο να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια και εφημερίδες και όλοι οι συνάδελφοι να έχουν δουλειά. Δεν γίνεται να χαίρεται κανείς όταν κάτι δεν πάει καλά, άσχετα με τις προσωπικές προτιμήσεις Το θεωρώ απαράδεκτο.

Πλήρωσες πολλά φέτος στην εφορία;
Δεν θέλεις να ξέρεις. Αισθάνομαι ότι έχω βάλει και κάποιον άλλον συνιδιοκτήτη στο σπίτι μου. Όσοι δουλεύουν χρόνια και δημιουργούν κάτι, αισθάνονται θυμό και αγανάκτηση για την όλη κατάσταση. Εγώ δούλεψα για να αποκτήσω ό,τι απέκτησα και αισθάνομαι πως ό,τι έχω είναι μισό, μισό με το κράτος. Από τα 19 μου φορολογούμαι κανονικότατα.