Ο Αλέξανδρος Ρήγας στο Queen.gr: "Ζούσα και εγώ σε μια εικονική πραγματικότητα που ξόδευα παραπάνω απ όσα άντεχα"

Ο Αλέξανδρος Ρήγας στο Queen.gr: "Ζούσα και εγώ σε μια εικονική πραγματικότητα που ξόδευα παραπάνω απ όσα άντεχα"

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης από έναν σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης.

Οι πραγματικά ταλαντούχοι άνθρωποι είναι ανασφαλείς, ανικανοποίητοι και συνήθως ζουν σε άλλο χωροχρόνο από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Τίποτε δεν τους φαίνεται πραγματικά καλό, γκρινιάζουν εύκολα και παρά την επιτυχία του έργου τους εκείνοι συχνά ντρέπονται για το αποτέλεσμα. Ισχύει είπαμε για όλους τους ταλαντούχους αλλά αν έπρεπε να περιγράψω τον Αλέξανδρο Ρήγα δεν θα έβρισκα καλύτερα λόγια.

Τι έχει αλλάξει στην προσωπική σου ζωή τα τελευταία δύο χρόνια;
Δεν αισθάνομαι ιδιαίτερες αλλαγές στην προσωπική μου ζωή, αν εξαιρέσεις την γενικού τύπου κατάθλιψη που νιώθουμε σαν κοινωνία, σαν οντότητες και σαν Έθνος. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο του οποίου φυσικά είμαι μέρος και εγώ και είναι μια αλλαγή ορατή απ όλους μας και σε όλους μας.

Έχεις ακόμη την πολυτέλεια να λες όχι σε δουλειές;
Αυτή την πολυτέλεια την κρατούσα από την πρώτη μέρα που βγήκα και κυνηγούσα με πάθος τη δουλειά. Έχω προσαρμοστεί στην καθημερινότητα και αυτή τη στιγμή, το τονίζω αυτή τη στιγμή, κάνω δουλειές που θέλω και επιλέγω.

Έχεις βγάλει πολλά λεφτά από αυτή τη δουλειά;
Ακούγονται πολλές υπερβολές και υπάρχουν πολλοί μύθοι για τα χρήματα της συγκεκριμένης δουλειάς. Είχε πολλά χρήματα για κάποιους την χρυσή εποχή και ανάμεσά τους ήμουν και εγώ, αλλά αν με ρωτάς αν το εκμεταλλεύτηκα για να κάνω καβάτζες, όχι δεν έκανα. Ζούσα και εγώ σε μια εικονική πραγματικότητα που ξόδευα παραπάνω από όσα άντεχα. Δεν παραπονιέμαι ούτε γκρινιάζω, εκείνες τις δύο δεκαετίες τα πράγματα ήταν ανθηρά και για την τηλεόραση και για το θέατρο και ήμουν καλοπληρωμένος

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται να γράψεις ελληνοτουρκικό σίριαλ;
Ακούγεται κάπως περίεργο όπως το λες. Είναι μια ιδέα και ήδη ξεκίνησα κάποιες επαφές με παραγωγούς Τούρκους και Έλληνες, έκανα ένα ταξίδι στην Πόλη και θα ξανακάνω σύντομα. Είναι μια ιστορία που αφορά και Έλληνες και Τούρκους, σε ιδιαίτερα ταραγμένες εποχές με διωγμούς και μέσα από τον καμβά ενός μπουλουκιού που ταξιδεύει. Υπάρχει και μια ερωτική ιστορία μαζί με τις υπόλοιπες ιστορίες, 13 επεισοδίων. Το καστ θα είναι μοιρασμένο, το σίριαλ το θέλουν και οι δύο πλευρές, θα μπω στην διαδικασία να το προετοιμάσω και αν είναι καλό θα κάτσει.

Τι συνέβη με το μιούζικαλ που θα διασκευάζατε για την δέσποινα Βανδή. Μπήκε στο ψυγείο ή όχι;
Καταρχάς είναι λάθος το γεγονός ότι παντού μιλούν για διασκευή. Δεν ισχύει αυτό. Το μιούζικαλ που ετοιμάζουμε και πιθανότητα θα κάνουμε είναι ορίτζιναλ και είναι δικό μας. Είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στα 60'ς.

Και πότε πιστεύεις ότι θα το δούμε;
Φαντάζομαι την επόμενη σεζόν στο Παλλάς.

Σχετικά με αυτό που συνέβη το καλοκαίρι στα Γιαννιτσά, όταν σας απαγόρευσαν να παίξετε το "Κορίτσια με τα Μαύρα", πιστεύεις ότι στη κωμωδία όλα επιτρέπονται;
Στο όλα επιτρέπονται , υπάρχουν όρια που πρέπει να βάζει στον εαυτό του κανείς. Αν έπρεπε να φωτογραφίσουμε την πραγματικότητα θα ήταν οδυνηρή. Ήμασταν light, έτσι και αλλιώς και όποιοι ενοχλήθηκαν δικό τους πρόβλημα. Εμείς απλά σατιρίσαμε ανθρώπους και όχι θεσμούς και σύμβολα πίστης. Ανθρώπινες αδυναμίες καυτηριάσαμε κάποιων που φόρεσαν ράσο. Αυτό που θίξαμε ήταν κάποιοι εκπρόσωποι του μοναχισμού και της εκκλησίας, αλλά όταν μια κοινωνία θεωροί ότι οι εκπρόσωποι είναι και αντιπρόσωποι είναι δικό τους πρόβλημα.

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το σίριαλ το αμάρτημα της μητρός μου;
Ναι σήμερα είναι η πρώτη μέρα γυρισμάτων και ελπίζουμε να βγούμε στον αέρα την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη.

Πώς είναι να κάνεις τηλεόραση στα χρόνια της κρίσης;
Ακόμη δεν το κατάλαβα, δεν βλέπω διαφορετικές συνθήκες, εκτός από το γεγονός ότι τα οικονομικά όλων από το συνεργείο, μέχρι τους πρωταγωνιστές, είναι πολύ πιο κάτω απ ότι ήταν δύο χρόνια πριν. Είναι λίγο σαν το κρυφό σχολειό, με την έννοια ότι είναι τόσα λίγα τα σίριαλ που ετοιμάζονται φέτος, που είναι θέμα. Αισθάνομαι ένα μούδιασμα αλλά μπορεί να είναι επειδή είμαι δύο χρόνια έκτος τηλεόρασης

Φέτος η τηλεόραση είναι φτηνή σε budget η φτηνή γενικά;
Θα ήμουν άδικος να απαντήσω γιατί είδα πολύ λίγο τηλεόραση φέτος και είναι ίσως λίγο βαρύ το δεύτερο που είπες γιατί δεν θεωρούσα ποτέ ότι τα budget κάνουν καλές δουλειές. Στις χρυσές εποχές υπήρχαν σίριαλ πολύ οικονομικά που όμως έγραψαν ιστορία. Οι "απαράδεχτοι" και "οι τρείς χάριτες" έγινα με τρία τελάρα για φόντο, αλλά με σπουδαίο σενάριο και κορυφαίες ερμηνείες. Το budget δεν κάνει μια καλή σειρά.

Μένεις ακόμη στο κέντρο; Δε φοβάσαι;
Μένω στο κέντρο, ακόμη στην Κυψέλη, εκεί στα σύνορα με τα Πατήσια στην Αγίου Μελετίου. Μ΄ αρέσει η φασαρία, η πολυχρωμία και ακόμη και ο φόβος σε κρατάει σε διέγερση. Δεν θέλω να φύγω από το κέντρο.

Αν είχες την δυνατότητα ποια παλιά σου δουλειά σου θα την άλλαζες δραματικά και δεν θα άφηνες τίποτε ίδιο;
Υπάρχει μια δουλειά που θα τα άλλαζα όλα, αλλά δεν θα σου πω ποιά.

Εκτός από τα τσιγάρα σου, τι άλλο δεν αποχωρίζεσαι όταν έχεις γράψιμο;
Ας πούμε την σκέψη ότι θα με περιμένει κάτι καλό μόλις τελειώσει.