H iconic Ελληνίδα σχεδιάστρια, Λουκία μιλά στο Queen.gr λίγο πριν το Madwalk

H iconic Ελληνίδα σχεδιάστρια, Λουκία μιλά στο Queen.gr λίγο πριν το Madwalk

Ρομαντική, ασυμβίβαστη, με χαρακτηριστική αισθητική η Λουκία πρωταγωνιστεί στην ελληνική μόδα εδώ και πολλά χρόνια και έχει σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή με τα σχέδια της που ακόμα και σήμερα καθηλώνουν και αναδεικνύονται πιο iconic από αντίστοιχα οίκων του εξωτερικού. Η διάσημη σχεδιάστρια, μερικές μέρες πριν το Madwalk μιλά στο Queen.gr για το στυλ, τη μουσική, τη μόδα και τα 90s μοντέλα.

Η μόδα και η μουσική έχουν μία ιστορική σχέση. Ποια fashion icon της μουσικής βιομηχανίας έχουν εμπνεύσει τα σχέδια σας;
Εκτός από τη Bjork, η οποία αποτέλεσε αναφορά σε μια ολόκληρη συλλογή μου (Dancing with Bjork, Φ/Χ 2004), η μουσική διατρέχει τα ρούχα μου. Η ροκιά της Debbie Harry, το κάλλος της Nico, η εσωστρεφής αναίδεια της Amy Winehouse και το νέο φαινόμενο Lana del Rey, καθεμιά προσθέτει το δικό της κομμάτι στο moodboard, έστω κι αν οι αναφορές δεν είναι προφανείς.

Ο ρομαντισμός και η λυρικότητα είναι δύο στοιχεία που πάντα διακρίνουμε στις συλλογές σας άσχετα από τα fashion trends. Σε όλα τα χρόνια της δημιουργίας σας πόσο σας απασχόλησαν τα trends και πόσο εύκολο ήταν να διατηρήσετε την αισθητική σας ανεξάρτητα από αυτά;
Διαπιστώνω πως συμπίπτουν οι επιλογές μου με τις τάσεις. Ενημερώνομαι χωρίς να δεσμεύομαι. Κάθε συλλογή μου έχει ενότητα, από την οποία προκύπτει μια τάση, χωρίς να έχω στο νου μου ότι του χρόνου θα είναι μόδα το animal print (που αντιπαθώ) ή οι όγκοι. Η ταχύτητα της εποχής δεν χωρά τάσεις. Ο ρομαντισμός των ρούχων περπατά αγκαζέ με το γκοθ και το ροκ στοιχείο κι κάπως έτσι εξελίσσω τη δουλειά μου από σεζόν σε σεζόν.

Ποιος καλλιτέχνης θα τραγουδά όσο παρουσιάζετε τη συλλογή σας στην πασαρέλα; Για ποιο λόγο επιλέξατε τη συγκεκριμένη μουσική συνεργασία;
Η συνεργασία θα ανακοινωθεί από τη διοργάνωση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το δέχτηκα με χαρά. Είναι πολύ ιδιαίτερη σύμπραξη.

Στην κλασική ερώτηση «μόδα ή στυλ;» ποια είναι η δική σας τοποθέτηση. Τι είναι τελικά ποιο σημαντικό;
Θα το έχετε παρατηρήσει πως υπάρχουν κυρίες που φέρουν τη μόδα στην εμφάνισή τους κι όμως κάτι «κλωτσάει». Είναι προφανές ότι το στυλ υπερέχει και θα κερδίσει, ειδικά σε περιόδους κρίσης, που και οι σχεδιαστές είναι φειδωλοί στις προτάσεις τους (δεν αναφέρομαι στα αξεσουάρ) και οι άνθρωποι που αγαπούν τη μόδα έχουν περιορισμένο budget για ξόδεμα.

Πως αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο MadWalk;
Η πρόταση ήρθε στα μέσα Δεκεμβρίου και δεν το σκέφτηκα στιγμή. Εμπιστεύομαι το κριτήριο των ανθρώπων που το διοργανώνουν, μου αρέσει και το κανάλι. Στο σύνολο της καριέρας μου, δεν έλεγα ποτέ όχι σε προκλήσεις που αφορούν ετερόκλητα κοινά ή αφετηρίες.

Ποια είναι η πιο καλοντυμένη γυναίκα που υπάρχει στην Ελλάδα και ποια θα θέλατε να ντύσετε με τις δημιουργίες σας;
Τη Nicole Kidman διότι , σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες, δεν έχω παράπονο: κατά καιρούς έχω ντύσει μερικές από τις πιο κομψές Ελληνίδες. Θα σταθώ στο εγχείρημα της Τζένης Μπαλατσινού και των Ηλία Μιχαλόλια-Χάρη Γκοτζαμανίδη, για την συνέπεια στην εικόνα της παρουσιάστριας κατά τα live του DOI. Χωρίς υπερβολές, με στόχο να αναδείξουν την καλλονή της κι όχι να στραπατσάρουν τη θηλυκότητα της, κατάφεραν να αναδείξουν ένα νέο πρότυπο.

Ποια είναι τα κομμάτια κλειδιά που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στη ντουλάπα της για να είναι κομψή;
Σκέφτομαι πως, εκτός από τα κλασικά, όπως ένα μαύρο μικρό φόρεμα ή ένα ζευγάρι ψηλές γόβες, η πιο σημαντική παράμετρος παραμένει η ποιότητα των ρούχων, το καλό φινίρισμα. Συνεπώς είναι καλύτερο να αγοράζεις ένα και καλό, παρά να παρασύρεσαι σε συνθετικά υφάσματα και κακά πατρόν.

Ο Oscar Wilde έχει πει πως ένας άνθρωπος πρέπει να είναι ένα έργο τέχνης ή να φορά ένα. Γιατί είναι τελικά τόσο σημαντικό να είναι οι άνθρωποι καλοντυμένοι;
Διότι αντανακλά τον χαρακτήρα, το ήθος, τη διάθεσή σου να είσαι ή να μην είσαι ενταγμένος στον κοινωνικό ιστό. Ο καθένας ντύνεται για να αρέσει στον ίδιο, για να του φτιάξει το κέφι, για να περάσει ένα μήνυμα. Θα μου πείτε: τι σημαίνει καλοντυμένος; Μέγα θέμα! Ο καθένας το ορίζει σύμφωνα με την προσωπικότητά του.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε από όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείστε στη μόδα;
Στο βιβλίο «Λουκία Ζωή Μόδα Τέχνη» της Μίας Κόλλια καταγράφονται όλες οι αναμνήσεις μου. Αισθάνομαι ευλογημένη διότι η ενδεχόμενη θλίψη του τέλους κάτι που θεωρώ μεγάλο και εξαιρετικό, φέρνει πάντα κάτι που ξεπερνά το προηγούμενο. Όταν πέρασε η Μελίνα Μερκούρη το κατώφλι μου, το γεγονός ότι γίναμε φίλες, οι διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι λαμπερές νύφες που επέλεξαν να τις ντύσω. Μικρές και μεγάλες ψηφίδες ζωής συμπληρώνουν το ημερολόγιο μου. Ξεχωρίζω τα κοστούμια που θα φτιάξω για την όπερα «Νοσφεράτου» που θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι τον Σεπτέμβριο.

Πολλά καινούργια iconic μοντέλα έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, αλλά τα super model των 90s εξακολουθούν και πρωταγωνιστούν στη βιομηχανία της μόδας. Πως το δικαιολογείτε αυτό;
Κατ' αρχήν είναι κούκλες. Εκτός αυτού, γαλουχήθηκαν οι ίδιες και γαλούχησαν γενιές σε ένα lifestyle, το οποίο, λόγω οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών, πολλοί ζήλεψαν. Πούλησαν τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους, αποτέλεσαν πρότυπα. Έπειτα ήρθε ο μινιμαλισμός και τα μοντέλα- κρεμάστρες. Το ενδιαφέρον είναι πως παραμένουν στην πρώτη γραμμή και ανεβάζουν τον μέσο όρο ηλικίας που είναι κοινωνικά αποδεκτό να είναι σέξυ μια γυναίκα, κάτι που ξεκίνησε με την Σάρον Στόουν. Τα 50 είναι η νέα νιότη. Ωραίο δεν είναι αυτό;

Περισσότερες πληροφορίες για το Madwalk διαβάστε εδώ