Μαρί Κυριακού: «Η βοήθεια είναι ένα φάρμακο στην ψυχή σου»

Μαρί Κυριακού: «Η βοήθεια είναι ένα φάρμακο στην ψυχή σου»

Η Μαρί Κυριακού μιλάει στο queen.gr για την εκπομπή "Με αγάπη" και την μοναδική εμπειρία να προσφέρεις

Τα τελευταία χρόνια η Μαρί Κυριακού έχει βάλει σκοπό να κάνει στον κόσμο καλύτερο. Στο queen.gr εξηγεί πως θα τα καταφέρει.


Πως γεννήθηκε η ιδέα της εκπομπής "Με αγάπη";
Είχα διαπιστώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπήρχαν κοινωνικές ομάδες, ιδρύματα, σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις που ήταν στο περιθώριο και που ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν το έργο τους. Η τηλεόραση γνωρίζετε ότι είναι ένα μέσον που μπαίνει σε κάθε σπίτι, είναι όμως και ένα μέσον που γνωρίζω πολύ καλά . Έτσι σκέφτηκα να την χρησιμοποιήσω για καλό σκοπό. Υπήρχαν και προσωπικά μου βιώματα, με ανθρώπους που ζητούσαν την βοήθειά μου. Ξεκίνησε με την πρόθεσή μας να ενημερώνουμε για διάφορες ανθρωπιστικές δράσεις και σήμερα είναι ουσιαστικά μια εκπομπή που παράγει έργο με πολλές παράλληλες δράσεις προσφοράς. Και δυστυχώς με τις καταστάσεις που όλοι βιώνουμε είναι και πιο επίκαιρη από ποτέ..

Στο τέλος της ημέρας νιώθετε ανακούφιση που βοηθήσατε ή θλίψη επειδή δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε όλους;
Περιγράψατε ακριβώς τα συναισθήματά μου, τα οποία συνήθως είναι ανάμεικτα. Υπάρχουν φορές που έχω πολύ μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση ότι μπορέσαμε να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους και από την άλλη υπάρχουν αιτήματα που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αυτή την εποχή ζητούν δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Και λαμβάνουμε mail απελπισμένων ανθρώπων. Αλλά πώς να βρεις δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους; Ευτυχώς υπάρχουν τα «Κουτιά Με αγάπη» και χάρη στην προσφορά των τηλεθεατών, βοηθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια με ρούχα ,παπούτσια ,παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης. Προσφέρουμε έστω μια ανακούφιση.

Υπάρχουν καταστάσεις, άνθρωποι, βλέμματα που δεν μπορείτε να ξεχάσετε;
Πέντε χρόνια τώρα που υπάρχει η εκπομπή και έχουμε βιώσει χιλιάδες καταστάσεις από την επαφή μας με ευπαθείς ομάδες και παιδιά, δεν μπορείς να ξεχάσεις και να αγνοήσεις τίποτε. Σε ακολουθούν και τα θλιμμένα βλέμματα των παιδιών και η απόγνωση και οι άνθρωποι που είναι ανήμποροι. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω και αλίμονο εάν ξεχάσω!

Από την πείρα σας πιστεύετε ότι οι Έλληνες βοηθούν, συμμετέχουν οικονομικά η είναι επιφυλακτικοί;
Χρόνια τώρα λέω ότι είναι λάθος η αντίληψη που επικρατεί ότι ο Έλληνας κοιτάει μόνον τον εαυτό του. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που βοηθούν εθελοντικά και μάλιστα νέοι άνθρωποι. Είναι πάρα πολλοί, κάθε ηλικίας, που θα δώσουν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν. Και το διαπίστωσα για ακόμη μία φορά από την συμμετοχή των τηλεθεατών στον τηλεφωνικό μαραθώνιο που δημιουργήσαμε, για να ενισχύσουμε ιδρύματα που κινδυνεύουν να κλείσουν. Χάρη στην προσφορά τους μπορέσαμε να στηρίξουμε οικονομικά 14 Ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα και τώρα η τηλεφωνική «Γραμμή με Αγάπη» -που συνεχίζεται- θα στηρίξει άλλα 10 ιδρύματα που κινδυνεύουν να κλείσουν.

Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι όποιος δίνει ελεημοσύνη, δανείζει στο θεό. Συμφωνείτε;
Κατά κάποια έννοια ναι... Γιατί πραγματικά όταν προσφέρεις ,όχι ελεημοσύνη αλλά βοήθεια την ονομάζω εγώ, είναι ένα φάρμακο στην ψυχή σου, προσφέρει μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση να μπορείς να κάνεις έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Είναι σπουδαίο!

Μια άλλη τούρκικη παροιμία λέει ότι όποιος κλαίει για όλο τον κόσμο στο τέλος μένει δίχως μάτια. Σκληρή αλήθεια η απάνθρωπη διαπίστωση;
Είναι και απάνθρωπη και εγωιστική διαπίστωση! Πάντα πίστευα ότι δεν πρέπει να κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε σένα. Και θα σας απαντήσω και 'γω με μια παροιμία... Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό!

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θαυμάζετε;
Είναι πολλοί! Είναι όσοι έχω γνωρίσει και προσφέρουν σεμνά και αθόρυβα στην ανακούφιση των συνανθρώπων τους.

Για ποιο πράγμα από όσα έχετε προσφέρει αισθάνεστε πολύ περήφανη;
Είμαι πολύ περήφανη για τα Κουτιά Με αγάπη, είμαι πολύ περήφανη για την τηλεφωνική Γραμμή Με Αγάπη, είμαι πολύ περήφανη για την ποιότητα και τον σκοπό της εκπομπής και χαίρομαι που καταφέραμε να γίνουμε σημείο αναφοράς και μίμησης.

Οι κοντινοί σας άνθρωποι πόσο σας στηρίζουν;
Όχι μόνον με στηρίζουν , αλλά με προτρέπουν γι ακόμα περισσότερα πράγματα. Από την οικογένειά μου μέχρι τούς συνεργάτες μου. Και αυτή την στήριξη και αγάπη που εγώ έχω ,την μεταφέρω εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Από το να ταΐσεις έναν πεινασμένο καλύτερα να του μάθεις να ψαρεύει. Σωστό ή λάθος;
Βεβαίως και είναι σωστό! Αλλά υπάρχουν και οι διακριτοί ρόλοι. Δουλειά της πολιτείας είναι ακριβώς να μάθει στον πεινασμένο να ψαρεύει. «Δουλειά» της κοινωνίας των πολιτών είναι να ταΐζει τον πεινασμένο!

Αν μπορούσατε να πραγματοποιήσετε μια ευχή σας, ποια θα ήταν αυτή;
Εύχομαι να βρίσκουν πάντα βοήθεια όσοι την έχουν ανάγκη.

Ποια συμβουλή που σας έδωσαν προσπαθείτε να ακολουθείτε πιστά;
Ευγνωμονώ τους γονείς μου, που από πολύ μικρή μου έμαθαν να σέβομαι τον κάθε άνθρωπο, να εκτιμώ και να τιμώ αυτά που έχω αλλά και να βοηθώ και να τιμώ όσους δεν έχουν. Πιστεύω επίσης πολύ πώς ό,τι δώσεις αυτό θα εισπράξεις. Καλό και κακό.