Σοφία Σακοράφα: «Μένω σε νοικιασμένο σπίτι»

Σοφία Σακοράφα:  «Μένω σε νοικιασμένο σπίτι»

Η Χρυσή Αυγή, οι τραμπούκοι και οι βουλευτικοί μισθοί.

Λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, η Σοφία Σακοράφα με τη σιγουριά του πρώτου σε ψήφους Έλληνα βουλευτής, αλλά και με την αγωνία ενός έξυπνου και σκεπτόμενου ανθρώπου που σκέφτεται την επόμενη μερα.


Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, σχεδόν διπλασιάσατε τις ψήφους σας, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009. Πώς εξηγείτε την πρωτιά; Ήταν απρόσμενη ή αναμενόμενη μετά το όχι στο μνημόνιο;
Καταρχήν στις εκλογές της 6η του Μάη καταγράφηκε ένα πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα, από την όποια προσωπική επιτυχία. Ο λαός μας με την ψήφο του απονομιμοποίησε το μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην πλήρη αποσύνθεση, στην οικονομική καταστροφή και τη συλλογική απόγνωση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό περιεχόμενο της ψήφου των συμπολιτών μας και το θεωρώ αναμενόμενο. Σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου σαφώς και αποτελεί πολιτική δικαίωση μιας συνεπούς πολιτικής στάσης.

Είστε, έστω και λίγο περήφανη για την πρωτιά σας στην Αθήνα;
Είμαι πολύ περήφανη που ο λαός μας παραμέρισε τρομοκρατικά διλήμματα και εκβιασμούς και όρθωσε το ανάστημά του, απέναντι στις ξένες και ντόπιες δυνάμεις που εδώ και δύο χρόνια τον εκφοβίσουν με γκεμπελικής σύλληψης προπαγανδιστικά μέσα και μεθόδους. Εκτιμώ ότι με αντίστοιχο και μάλλον πιο μεγαλειώδη τρόπο θα προσέλθει στην κάλπη της 17ης του Ιούνη. Η προσωπική μου πορεία με γεμίζει ευθύνη αφενός, δύναμη αφετέρου ώστε να τα καταφέρουμε.

Υπάρχει ένα ανθελληνικό κλίμα, ειδικά από τις Βόρειες χώρες. Ποιοι κερδίζουν από αυτή τη προπαγάνδα και πόσο ανατρέψιμο είναι αυτό το ανθελληνικό κύμα;
Πρέπει να πω δύο πράγματα. Το πρώτο, για αυτό το κλίμα την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξέθεσε το λαό μας με χυδαιότατους χαρακτηρισμούς. Θυμίζω τους χαρακτηρισμούς που συνόδεψαν το λαό μας : διεφθαρμένος, τζαμπατζής, τεμπέλης...
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί αξιοποιήθηκαν από πολύ συγκεκριμένα ευρωπαϊκά οικονομικά ιερατεία και πολιτικά κέντρα, ενώ στον αντίποδα οι λαοί της Ευρώπης δηλώνουν "Είμαστε όλοι Έλληνες". Συμμαχίες υπάρχουν και είναι ισχυρότατες, γιατί σήμερα πλέον μετά και την κρίση της Ισπανίας αποδεικνύεται με τον πιο έντονο τρόπο ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά συστημικό.

Με το χέρι στην καρδιά, πόσο φοβάστε την επιστροφή στην δραχμή; Γιατί είναι τόσο καταστροφικό σενάριο ή μήπως δεν είναι;
Ο σαφής, ο σαφέστατος προσανατολισμός μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στη ευρώ και της Ε.Ε.
Αυτή είναι η βάση της διαπραγμάτευσής μας για μια δίκαιη λύση, μια δίκαιη έξοδο από την κρίση. Και αυτή η έξοδος δεν αφορά μόνον στον ελληνικό λαό, αλλά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, κυρίως τους λαούς του νότου.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι μισθοί των βουλευτών πρέπει να περικοπούν γενναία, όπως συνέβη στους μισθούς και στις συντάξεις των υπόλοιπων Ελλήνων; Ποια η δική σας άποψη;
Ήδη οι μισθοί των βουλευτών έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές. Το γεγονός ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι "ακριβό" οφείλεται σε πολλές, πάμπολλες στρεβλώσεις, τις οποίες στο πρόγραμμά μας τις αντιμετωπίζουμε. Δε μένουμε δηλαδή, μόνον στην κορυφή του παγόβουνου. Στη λογική αυτή, μιλήσαμε για κατάργηση της διπλής σύνταξης των βουλευτών με επιλογή ενός ασφαλιστικού φορέα, για συνολική επανεξέταση και εξορθολογισμό του πλαισίου επιστημονικής, διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης του έργου των βουλευτών, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική επιτέλεση των θεσμικού τους ρόλου, για κατάργηση θέσεων διευθυντών και επιτροπών υψηλού κόστους, για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» και κάθε μορφής χρηματικής ή άλλης ενίσχυσης από κάθε πηγή προς υποψηφίους, κόμματα και συνδυασμούς σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάδειξης αιρετών αντιπροσώπων σε δημόσιες θέσεις και δημόσια λειτουργήματα.

Είστε της άποψης ότι θα τα καταφέρουμε ή μήπως ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα;
Αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική με την οποία θα επιλέξουμε, θα επιλέξει ο λαός μας να προχωρήσουμε. Με την πολιτική των μνημονίων πράγματι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα, αν και επίσημα ευρωπαϊκά χείλη τα έχουν περιγράψει. Μισθοί και συντάξεις πείνας, ύφεση ανεξέλεγκτη, λουκέτα και ανεργία. Πλήρης δηλαδή "κινεζοποίηση" της πατρίδας μας με πλήρη κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Δε λέω ότι ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανατροπής είναι εύκολος. Στην κατάστασή μας τίποτε δε θα είναι εύκολο. Είναι όμως δρόμος προοπτικής και ελπίδας. Ναι, πιστεύω ότι ακολουθώντας αυτόν το δύσκολο δρόμο, θα τα καταφέρουμε.

Τι σκεφτήκατε μόλις είδατε στα έδρανα της Βουλής τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής;
Ντροπή για την ιστορία, τη μνήμη και τη δημοκρατία. Μια συμμορία, που όπως φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα τελευταία απροκάλυπτης βίας γεγονότα εναντίον της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη, είναι μια συμμορία από χίτες και τραμπούκους.
Στις 17 του Ιούνη έχουμε μια ευκαιρία και ταυτόχρονα μια ιστορική και πολιτική υποχρέωση : Ποτέ ξανά!

Γιατί κατά τη γνώμη σας αρκετοί Έλληνες είναι τόσο αρνητικοί και αντίθετοι με τους μετανάστες;
Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, είναι μεγάλα, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και στην ακριτική Ελλάδα. Τα προβλήματα τα εξέθρεψαν όλοι αυτοί που χωρίς ίχνος ενοχής ψήφισαν το Δουβλίνο 2 και μετέτρεψαν την πατρίδας μας σε απέραντο γκέτο μεταναστών. Και μετά έκαναν κάτι ακόμη πιο εγκληματικό, χρησιμοποίησαν το μεταναστευτικό για ψηφοκλεψία, με προπαγάνδα φασιστοειδούς σύλληψης. Έβαλαν τη βάση της πυραμίδας, ελληνικό λαό και μετανάστες να τσακώνονται, ώστε η κορυφή της πυραμίδας, το ένοχο πολιτικό σύστημα δηλαδή, να μείνει ανέγγιχτο.

Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά σας, αν σας έλεγαν ότι θα φύγουν στο εξωτερικό γιατί στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν δουλειά;
Ο μεγαλύτερος γιός μου σπουδάζει και ο μικρότερος μόλις έδωσε πανελλαδικές. Με ενοχή απέναντι στη νέα γενιά, ενοχή που απορρέει από το γεγονός, ότι η δική μου γενιά, με πράξεις ή παραλείψεις, οδήγησε τα πράγματα εδώ, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αρνούμαι το μέλλον των παιδιών μας να μετατρέπεται σε βίζες για την Αυστραλία. Με τέτοια ένταση τους προτρέπω "πάρτε το παιχνίδι στα χέρια σας και κάντε την ανατροπή". Δεν επιτρέπεται τα παιδιά μας να μην αναγνωρίζουν την Ελλάδα και η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει τα παιδιά της!

Μένετε σε δικό σας σπίτι ή νοικιάζετε; Σε ποια περιοχή μένετε;
Μένω σε νοικιασμένο σπίτι, στο Μαρούσι.

Τι στερηθήκατε ή τι αναγκαστήκατε να κόψετε λόγω κρίσης;
Η οικογενειακή μας ζωή υπήρξε λιτή, τώρα εξαιρετικά σφικτή.

Πόσο ανεπτυγμένη είναι η γυναικεία σας φιλαρέσκεια; Γιατί επιμένετε να αφήνετε τα μαλλιά σας γκρίζα, αν και είστε νέα γυναίκα;
Δυστυχώς ζούμε εποχές που κυριαρχούν μονοσήμαντα αισθητικά πρότυπα. Στη δική μου λογική η νεότητα έχει και άλλες συνδέσεις, πέραν της σύνδεσης με τα μαλλιά... Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή, που θαρρώ ότι στις μέρες μας υποχωρεί αυτονόητα, αφού τα κρίσιμα ζητήματα είναι άλλα.