Νίκος Βουρλιώτης: «Εγώ δεν κάνω τόσο μεγάλες φορολογικές δηλώσεις»

Νίκος Βουρλιώτης: «Εγώ δεν κάνω τόσο μεγάλες φορολογικές δηλώσεις»

Το ΚΚΕ και τα καπιταλιστικά απωθημένα

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, τότε που δεν υπήρχαν MTV και MAD, αλλά κάτι τοπικά κανάλι που έπαιζαν ελληνική μουσική, έκαναν την εμφάνισή τους δύο νέα παιδιά με έναν εντελώς διαφορετικό ήχο. Οι "Goin Throught", ο Νίκος Βουρλιώτης και ο Μιχάλη Παπαθανασίου, ξεχώρισαν μέσα σε ένα ωκεανό από ανόητα λαϊκοπόπ ακούσματα. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, ο Νίκος μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερος, με πιο αδύναμα μαλλιά και κάνα δυό ρυτίδες παραπάνω, αλλά είναι από τους ελάχιστους που έμειναν πιστοί στον ήχο και στη μουσική τους. Στην Αθήνα βρέχει και ίσως και στη Σαντορίνη, αλλά ο Νίκος δεν ξέρει να μου πει γιατί είναι κλεισμένος σε ένα studio. Σε ένα διάλειμμα για ένα καφέ βρίσκει λίγο χρόνο να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Τι κάνεις τέτοια εποχή στη Σαντορίνη;
Ηχογραφώ μαζί με τον Michael Sembello –για όσους δεν τον ξέρουν είναι από τους σπουδαιότερους μουσικούς της δεκαετίας του 80 και ο κιθαρίστας του Michael Jackson και έχει γράψει το τραγούδι maniac-και κάνουμε μαζί το ρεμίξ του maniac για όλο τον κόσμο. Θα κυκλοφορήσει μια βερσιόν στα ελληνικά για τη χώρα μας, αλλά κυρίως θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.

Το χειμώνα έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις;
Δεν έχω αποφασίσει, έχω κάποιες προτάσεις το σίγουρο είναι πώς ό,τι και να κάνω, θα το κάνω μαζί με τη καινούργια μπάντα που έχουμε στήσει και θα παίξουμε μαζί.

Ανήκεις σε άλλη μουσική κουλτούρα. Πώς είναι να τραγουδάς σε μπουζούκια, ανάμεσα σε γαρίφαλα και καψουροτράγουδα;
Είναι πολύ πολύ δύσκολο, ίσως ο μοναδικός τρόπος για να το αντιμετωπίσεις, είναι να προσαρμοστείς σε αυτό το περιβάλλον, όσο γίνεται πιο γρήγορα και να συνειδητοποιήσεις ότι με αυτό τον τρόπο εκφράζεται μεγάλο κομμάτι της κουλτούρας.

Σε ενοχλεί;
Μερικές φορές είναι πέρα από τα όρια της δικής μου αισθητικής και γενικά πέρα από τα όρια της καλής αισθητικής. Απ την άλλη αν σκεφτείς ότι όλο αυτό κοστίζει πολλά λεφτά, μου δημιουργεί ένα θέμα, προβληματισμό ή ερωτηματικό αν θες, για το πώς και με ποιο τρόπο σπαταλιέται και ξοδεύεται άσκοπα τόσο χρήμα σήμερα. Όλη αυτή η εικόνα μπορεί να εξυπηρετεί και τουριστικές ανάγκες, αλλά ουσιαστικά είναι μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας

Έχεις κάνει δουλειές για λεφτά;
Δεν έχω κάνει δουλειές που να νιώθω άσχημα γι' αυτές. Έχω πληρωθεί καλά κατά καιρούς για δουλειές που έχω κάνει, έχω επίσης μείνει απλήρωτος, αλλά δεν έκανα δουλειές με κριτήριο τα χρήματα. Μου δίνεις εδώ μια ευκαιρία να πω ότι κατά καιρούς βρισκόμαστε όλοι μας απέναντι σε μια πραγματικότητα, σε θέση άμυνας για το αν βγάζουμε λιγότερα ή περισσότερα, αλλά όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίζουμε, σε συνάρτηση με τα λεφτά που φέρνουμε στους εργοδότες μας. Ακούω ο Βουρλιώτης πήρε τόσα και έβγαλε τόσα και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να πει, πόσα μεροκάματα έφερε σε διάφορους που δούλεψαν δίπλα του ή μαζί του ή τα κέρδη που έφερε η δουλειά του, η δισκογραφία του ή η συναυλία; Με ρωτάνε για το γεγονός ότι ένα μαγαζί πετάει λουλούδια για να ανεβάσει τα κέρδη του και πρέπει εγώ να απολογηθώ για ολόκληρη την κοινωνία.

Το όνομα σου δεν υπήρχε στη περίφημη λίστα με τους καλλιτέχνες και τα κέρδη τους.
Όχι δεν υπάρχει, γιατί εγώ δεν κάνω τόσο μεγάλες φορολογικές δηλώσεις αν και δεν τίθεται θέμα μεγέθους φορολογίας γιατί είδα και καλλιτέχνες με μικρές φορολογικές δηλώσεις.

Τι γνώμη έχεις για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων των καλλιτεχνών;
Η θέση μου είναι πώς έγινε με ύποπτο τρόπο, σε πολύ ύποπτο χρονικό σημείο και νομίζω ότι δεν έγινε σε καμία περίπτωση με διάθεση εξυγίανσης, γιατί με τη δημοσιογραφία μπορείς είτε να εξυγιάνεις είτε να βλάψεις και να κάνει κακό. Εδώ δεν έγινε με διάθεση να δώσουν λύση σε προβλήματα.

Το Σάββατο τραγούδησες στο φεστιβάλ της ΚΝΕ; Ποιος σου έκανε την πρόταση;
Η κεντρική επιτροπή.

Και όντως αφιέρωσες το τραγούδι "Πόσο μαλ@@ας είσαι" στην εφημερίδα Αυγή;
Ναι είναι αλήθεια. Δεν το αφιέρωσα, τους το κέρασα.

Από πού ξεκίνησε η κόντρα με τον Σύριζα;
Εγώ δεν έχω καμία κόντρα, ο Σύριζα αντιπολιτεύεται το ΚΚΕ, αντί να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση και ασχολείται με το περιεχόμενο των καλλιτεχνών και το φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Σε ενόχλησαν τα σχόλια;
Ναι με ενόχλησαν τα σχόλια και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν κάποια πράγματα που δείχνουν εμπάθεια και όχι αγάπη για το φεστιβάλ και τους καλλιτέχνες. Εξήγησέ μου γιατί όταν τραγουδάω εγώ το "Γυναίκες τριγύρω πολλές" θεωρείται μεμπτό και όταν ο Μπάμπης Τσέρτος τραγουδάει "Θέλω γυναίκες πολλές" το δέχονται; Γιατί όχι από μένα; Επειδή είμαι αμερικανάκι ή άλλης κουλτούρας;

Ήσουν πάντα ΚΚΕ;
Όσα χρόνια ψηφίζω ναι, αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το φεστιβάλ. Έχουν παίξει και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα

Έχεις όμως πλούσιο καπιταλιστικό παρελθόν;
Και καπιταλιστικό παρελθόν έχω και καπιταλιστικό παρόν και καπιταλιστικό μέλλον, γιατί ζω σε μια κοινωνία που με αναγκάζει συμπεριφέρομαι και εγώ με αυτό τον τρόπο, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι σωστό.

Το ραπ δεν είναι η αποθέωση του καπιταλισμού; Μεγάλα αυτοκίνητα, μεγάλα στήθη, σαμπάνιες ακριβά γούστα;
Δεν κάνεις λάθος, δίκαιο έχεις, αλλά πολλές φορές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι προβολή καπιταλιστικής διάθεσης, αλλά απωθημένο. Είναι κάποιος φτωχός σε όλη του τη ζωή και ξαφνικά βγαίνει παρά έξω και θέλει να το παίξει χάι. Ο κάθε μαύρος που πήρε προκαταβολή και το πρώτο πράγμα που αγόρασε με τα λεφτά του είναι Rolex, δεν είναι θιασώτης αυτής της αντίληψης. Βλάκας είναι, απωθημένο έχει.

Βάζεις και τον εαυτό σου σε αυτή την κατηγορία;
Φυσικά και βάζω τον εαυτό μου μέσα σε όλο αυτό. Και εγώ έχω παίξει από την πλευρά μου παρόμοιο ρόλο, αλλά συνήθως είναι μονόδρομος για να επικοινωνήσω τη μουσική μου. Μονόδρομος για να μην νιώσουν γύρω μου ότι είμαι εξωγήινος. Από την άλλη εντάξει, μπορεί να αγόρασα κάποια στιγμή ένα ακριβό αυτοκίνητο. Δεν σημαίνει και τίποτε, εξυπηρέτησα σε εκείνη τη φάση στα 30 μου χρόνια, ένα απωθημένο μου και το ξεπέρασα την επόμενη χρονιά.

Αν σε συστήσουν με τον Ηλία Κασιδιάρη τι θα κάνεις;
Είμαι ευγενικός με όλους τους ανθρώπους, γιατί έτσι έχω μάθει από το σπίτι μου, να είμαι ευγενικός και να σέβομαι τους άλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εναρμονίζομαι και εγκρίνω τις απόψεις τους. Έχω συνυπάρξει με ανθρώπους που είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στη ζωή.

Ο Eminem με το τραγούδι του "Fuck Bush" πήρε πολιτική θέση. Εσύ θα έγραφες κάτι παρόμοιο;
Έχω γράψει απλά δεν το ξέρεις μάλλον. Αν το ακούσεις, μιλάω με ονόματα. Ο Eminem όταν το έκανε όλο αυτό, οι δημοσκοπήσεις ήταν ήδη υπέρ του Obama, οπότε σαν στάση αισθάνομαι ότι έγινε λίγο εκ του ασφαλούς. Από τη δική μου πλευρά όταν βγήκε το "Καλημέρα Ελλάδα" όλα φάνταζαν super τέλεια.

Πώς είναι να είσαι παντρεμένος;
Σίγουρα είναι διαφορετικά. Ζεις και για τον άλλο και όχι μόνο για την πάρτη σου. Έχεις την ευθύνη δύο ανθρώπων, άρα δεν υπολογίζεις τα πάντα γύρω σου με άξονα τον εαυτό σου. Μαθαίνεις να μοιράζεσαι τα πάντα, ακόμη και το κρεβάτι σου.

Έχεις καταλάβει ότι ο γάμος είναι δέσμευση για όλη σου τη ζωή;
Δεν είναι για όλη σου τη ζωή.

Ναι, αλλά πας με την προοπτική να είστε μαζί όλη σας τη ζωή μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος. Όχι;
Ναι, αλλά δεν το σκέφτεσαι έτσι. Αν το σκεφτείς με τόσο σοβαρές προεκτάσεις, όπως το περιγραφείς, κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία. Χρειάζεται να φροντίσεις από νωρίς να συνειδητοποιήσεις το ρόλο σου μέσα σε αυτή τη σχέση, αλλά ας μην μιλάω πολύ γιατί είμαι πολύ καινούργιος σε όλο αυτό, οπότε δεν θεωρείται εμπειρικό, πρόγνωση κάνω.