Colin Firth

Colin Firth

«Mamma mia!» αναφωνήσαμε στην τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου «Ο κύριος Ντάρσι κέρδισε το Όσκαρ».

Στη συλλογή με τις υποψηφιότητές του μόλις προστέθηκε και αυτή για το χρίσμα του ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. Καλύτερο πρεσβευτή του βρετανικού πολιτισμού και της τέχνης της γηραιάς Αλβιώνας δε θα βρει η χώρα, είναι η αλήθεια. Όχι μόνο κέρδισε το Όσκαρ στις 27 Φεβρουαρίου, στη φετινή 83η τελετή απονομής των βραβείων, αλλά κατάφερε κιόλας να μας χαρίσει την πιο συγκινητική -και πασπαλισμένη με το φλεγματικό χιούμορ του- στιγμή της βραδιάς όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Χρυσό αγαλματάκι του, στην κατά τα άλλα πολύ βαρετή βραδιά.

Κύριος Ντάρσι: Δυο λέξεις ικανές να αφυπνίσουν την ευαίσθητη πλευρά και του πιο κυνικού ακόμα θηλυκού. Οσοι κι αν ενσάρκωσαν τον αλαζόνα, υπερήφανο, μα κατά βάθος καλόκαρδο, αριστοκράτη δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από το μυαλό μας τον βρετανό ηθοποιό. Η απόλυτη ρομαντική φαντασίωση με περιτύλιγμα Κόλιν Φερθ! Εχοντας και ο ίδιος συναίσθηση του πόσο δημοφιλής είναι αυτός ο ρόλος του κάποτε είπε –με το χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ του- πως οι γυναίκες της ζωής του είναι «η μητέρα μου, η σύζυγός μου και η Jane Austen». Ο μυθιστορηματικός ήρωας του βιβλίου της Austen «Περηφάνια και Προκατάληψη» δεν είναι ο μοναδικός γοητευτικός κύριος που (κρυφά ή φανερά) κάθε γυναίκα έχει ποθήσει και είχε τη μορφή του βρετανού ηθοποιού. Φορώντας ρούχα εποχής -που τόσο πολύ του πάνε- σε ταινίες όπως «Βαλμόντ», «Ο Αγγλος Ασθενής», «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Η Σημασία του να Είναι Κανείς Ειλικρινής» κέρδιζε τις καρδιές μας. Και κάθε φορά που επέστρεφε στο παρόν, στο «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς», για παράδειγμα, ή στο «Love Actually» μας συγκινούσε εκ νέου.

Ο ρόλος του στην ταινία του Tom Ford, σχεδιαστή ρούχων και πολύ καλού φίλου του, «Ένας άνδρας μόνος» τράβηξε τη χρονιά που πέρασε και την προσοχή της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ο Jeff Bridges ήταν εκείνος που κέρδισε τελικά αλλά φέτος, που ξαναβρέθηκαν συνυποψήφιοι, νικητής βγήκε ο Colin Firth που τιμήθηκε για την εξαιρετική του ερμηνεία στον «Λόγο του Βασιλιά». Η ταινία που πραγματεύεται τη ζωή του βασιλιά Γεωργίου του 6ου -πατέρα της Ελισάβετ- και, συγκεκριμένα, μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, λίγο προτού η Βρετανία εμπλακεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους με την έγκριση της βασίλισσας και αποτέλεσε, κατά πως φαίνεται, αφορμή για να συμπεριληφθεί ο Βρετανός ηθοποιός ανάμεσα στους υποψηφίους για τον τιμητικό τίτλο του ιππότη, στην Βρετανία.

Ο γοητευτικός και ιδιαίτερα ταλαντούχος ηθοποιός ζει ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία μια που είναι παντρεμένος με την Ιταλίδα παραγωγό και σκηνοθέτιδα Livia Giuggioli. Εκτός από τα δύο παιδιά που έχουν μαζί την οικογένειά τους συμπληρώνουν και ο γιος του Colin Firth που έχει αποκτήσει με την Meg Tilly στο παρελθόν αλλά και με τα παιδιά της πρώην αγαπημένης του των οποίων ήταν πατριός και εξακολουθεί να διατηρεί την εξαιρετική τους σχέση.

Είναι μέλος της ΜΚΟ Survival International που υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιτίθεται σε οποιουδήποτε διαχωρισμού ανάλογα με το χρώμα ή τη φυλή, έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες της Oxfam για το Fair Trade και είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του καταστήματος Eco που υπηρετεί τις αρχές του δίκαιου εμπορίου στο Λονδίνο. Μαζί με τη σύζυγό του έχει ξεκινήσει και το πρότζεκτ Brightwide.com, ένα site αφιερωμένο στο πολιτικό σινεμά.

Δίπλα στο υποκριτικό ταλέντο του φιγουράρει, το μουσικό το οποίο ήδη γνωρίσαμε στο «Mamma Mia!» αλλά και σε προηγούμενες ταινίες και -λιγάκι πιο ντροπαλά- το συγγραφικό. Τα δύο δημοσιευμένα κείμενά του, ένα στη συλλογή «Συνομιλώντας με Εναν Αγγελο» που έχει επιμεληθεί ο συγγραφέας Νικ Χόρνμπι και ένα στη συλλογή που εκδόθηκε από τον οργανισμό Survival International, μας κάνουν να αδημονούμε για τα επόμενα. Και για κάθε επόμενη κίνησή του, εδώ που τα λέμε...