Σοφία Βογιατζάκη: «Με τα κιλά δεν είμαι πειθαρχημένη, δεν έχω το μέτρο, τρώω ανεξέλεγκτα»

Σοφία Βογιατζάκη: «Με τα κιλά δεν είμαι πειθαρχημένη, δεν έχω το μέτρο, τρώω ανεξέλεγκτα»

Συνέντευξη με μια γυναίκα που της αρέσει το φαγητό και δεν ντρέπεται να το ομολογήσει

Σε ένα κόσμο που περισσεύει η μιζέρια και η γκρίνια, είναι ευχάριστο και παρήγορο να μιλάς με τη Σοφία Βογιατζάκη. Ένα ακομπλεξάριστο πλάσμα φτιαγμένο από το υλικό της αισιοδοξίας. Η Σοφία είναι η χαρά της ζωής η τουλάχιστον έτσι θέλει να φαίνεται.
Είναι δύσκολο να την βρεις στο τηλέφωνο, όχι γιατί δεν το σηκώνει, αλλά αν δεν κάνει πρόβες για τις εμφανίσεις στο Fix, θα είναι στο θέατρο στην παράσταση «Να ζει κανείς να μην ζει» ή θα είναι Shamone ή αν είναι Τετάρτη, τότε θα βρίσκεται με την Πωλίνα στη σκηνή του «Αγγέλων Βήμα» με την μουσικοθεατρική παράσταση «κορίτσια από την αρχή».Αν την βρεις όμως, και μιλήσεις μαζί της αξίζει τον κόπο.

Πρέπει να είσαι η μοναδική ελληνίδα ηθοποιός που ξέρω που κάνει τέσσερις δουλειές;
Τι να κάνω, τρέχω και δεν προλαβαίνω, έτσι όπως είναι τα πράγματα πια. Λες "θα πω ναι σε όποια πρόταση μου κάνουν" γιατί δεν ξέρεις πόσο θα πάει, αν θα πληρωθώ ποτέ. Τι Να κάνουμε, πέρασαν οι εποχές που επιλέγαμε εμείς τις δουλειές μας και λέγαμε και όχι.

Είπες ότι πάρα τις τέσσερις δουλείες, δεν τα καταφέρνεις οικονομικά.
Μα ποιος τα καταφέρνει οικονομικά; Πρέπει να κάνουμε 50 δουλειές για να πάρουμε τα χρήματα που παίρναμε παλιότερα με μια δουλειά. Ψυχραιμία χρειάζεται γιατί δεν ξέρω τι άλλο να πω, έτσι όπως έχουν έρθει τα πάνω κάτω

Πόσο άλλαξε η δική σου ζωή τον τελευταίο καιρό;
Επειδή παλιότερα δουλεύαμε αρκετά και βγάζαμε χρήματα προσαρμόσαμε και τις ζωές μας με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Τα έσοδα μειώθηκαν δραματικά, αλλά τα έξοδα όχι. Εγώ δεν ήμουν ποτέ υπερβολική, εκτός και αν θεωρείται υπερβολή που πήρα ένα δάνειο για να αγοράσω σπίτι και τώρα δεν μπορώ να το πληρώσω. Ούτε κότερο πήρα, ούτε extreme αγορές έκανα. Θα μπορούσα να αποφύγω πράγματα, όπως αντί να αγοράζω la prairie θα μπορούσα να αγοράζω Nivea, αλλά υπερβολές μεγάλης κλίμακας δεν έχω κάνει.

Δεν ήξερα ότι τραγουδάς.
Ούτε εγώ το ήξερα, κοίτα δεν τραγουδάω και ιδιαίτερα, προσπαθώ να το υποστηρίξω υποκριτικά. Δεν είμαι τραγουδίστρια, αλλά μέσα στα μουσικοθεατρικά πλαίσια "με παίρνει". Δεν θα με δει να τραγουδάω και στα μπουζούκια.

Μα θα σε δω στο Fix. Τι δουλειά έχεις εσύ με τον Μακρόπουλο;
Θα με δεις στα μπουζούκια,αλλά δεν θα τραγουδάω μαζί με τον Μακρόπουλο. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που στήνει ο Αλέξανδρος Ρήγας. Θα ξεκινάει με πρόζα και μετά θα βγαίνει ο Μακρόπουλος για το λαϊκό πρόγραμμα. Είναι ένα στοίχημα, ένα κόνσεπτ που πάμε όλοι και κάνουμε οντισιόν, εγώ ο Καλλιβάτσης ο Γιάννης Μποστατζόγλου, η Νατάσα Καλογρίδη και ο ένας θέλει να κάνει show, η άλλη να κάνει λαϊκό, η άλλη είναι έντεχνη και στήνεται ένα ολόκληρο πρόγραμμα, με αναφορά στον κινηματογράφο, με μιμήσεις, με παρωδίες και τέτοια.

Θα πρέπει πλέον να παίξεις μπροστά σε ανθρώπους που θα καπνίζουν, θα πίνουν, θα μιλούν μεταξύ τους και μπορεί να μην σε προσέχουν. Εσείς του θεάτρου δεν είστε καλομαθημένοι για τέτοια συμπεριφορά.
Έχω κάνει σε ροκ σκηνές και ξέρω που απευθύνομαι. Στο χέρι σου είναι να σταματήσουν να μιλάνε και να σε προσέξουν. Είναι προσαρμοσμένη όλη η παράσταση, δεν θα έχει μεν την ησυχία της εκκλησίας, άλλος θα πίνει, θα τρώει, θα μιλάει, αλλά είναι ωραίο που είναι κάτι διαφορετικό.

Έχεις χρόνο για άλλα πράγματα εκτός δουλειάς;
Αυτή την περίοδο δυστυχώς δεν έχω χρόνο για άλλα πράγματα, αλλά δεν με πειράζει, καλά είναι. Ξέρεις όταν δεν έχουμε δουλειά στριφογυρνάμε στους καναπέδες και δεν είμαστε ευχαριστημένοι γιατί δεν έχουμε δουλειά, όταν δουλεύουμε πολύ λέμε δεν έχω χρόνο για τίποτε, οπότε και εγώ δεν γκρινιάζω, απεναντίας αισθάνομαι τυχερή.

Είναι κουραστικό να είσαι το αστείο κορίτσι;
Δεν είμαι, νομίζουν ότι είμαι. Στη σκηνή, προσπαθώ να ανταπεξέλθω, αν οι ρόλοι είναι κωμικοί το χειρίζομαι αντίστοιχα. Χαίρομαι να είμαι το αστείο κορίτσι και να δίνω χαρά στον κόσμο, έστω και για τις ώρες της παράστασης.

Δεν είσαι αστεία στην καθημερινή σου ζωή;
Δεν είμαι όχι, μάλλον δεν είμαι συνέχεια. Θα γελάσω με τα αστεία της παρέας , θα κάνω και εγώ πλάκα, αλλά στην καθημερινότητά μου είμαι πολύ κλειστός τύπος. Δεν είναι θέμα σοβαρότητας, θεωρώ ότι για να έχεις χιούμορ πρέπει να έχεις πολύ κοφτερό μυαλό

Σαν πρώην παρουσιάστρια καθημερινής πρωινής εκπομπής, πώς σου φαίνεται σήμερα η τηλεόραση;
Να σου πω την αλήθεια, δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση πλέον. Εδώ προσπαθώ με το ζόρι να βρω 5 λεπτά να κοιμηθώ,

Πιστεύεις ότι οφείλεις μέρος της επιτυχίας σου στην εμφάνισή σου;
Μα φυσικά, έχω θεϊκή εμφάνιση και έχω χτίσει την καριέρα μου πάνω στο κορμί μου, δεν σε καταλαβαίνω (γέλια)

Αν ήσουν πιο αδύνατη, θα είχες το ίδιο σουξέ;
Νομίζω είναι θέμα ταμπεραμέντου κα θέμα ταλέντου και όχι εμφάνισης. Ήμουν τυχερή γιατί έγινε το σίριαλ με τον Πετρόπουλο (σ.σ ο δημιουργός της επιτυχίας του Mega "Είσαι το ταίρι μου") απενοχοποιήθηκαν οι χοντρές. Δεν ξέρω πως θα ήταν, αν είχα άλλη εμφάνιση. Ρόλοι υπάρχουν πάντα, σαφώς και είμαστε πολύ συγκεκριμένες, είμαστε πέντε, δέκα, αλλά είναι πιο θετικό από το να ήμασταν 100 κορίτσια μοντέλα. Έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, αλλά δεν είναι ανασταλτική η εμφάνιση, όποια και αν έχεις

Στο σχολείο γνώρισες ρατσισμό με θέμα των κιλών; Τα παιδιά είναι σκληρά.
Μα ήμουν αδύνατη στο σχολειό. Έκανα μπαλέτο, ενόργανη, μέχρι που έσπασα το πόδι μου και έμεινα 4 μήνες στο γύψο. Εκεί έβαλα τα πρώτα 18 κιλά στα 17 μου περίπου. Μετά άρχισα τις διατροφές, τα βάλε-βγάλε κιλά και αγανάκτησα και είπα δεν πειράζει σε αυτή τη ζωή ας πεθάνω χοντρή , τι να κάνουμε.

Πόσο ταλαιπωρήθηκες από τις δίαιτες;
Έκανα πολλές και λάθος δίαιτες στην αρχή, μέχρι που γνώρισα τον καλό άνθρωπο τον Μουλίνο και μου έδωσε διατροφή και έχασα 25 κιλά, αλλά μετά τα ξαναπήρα.

Γιατί τα ξαναπήρες;
Γιατί ήμουν ηλίθια, δεν έχει γιατί.

Μόλις έχασες τα κιλά, έπεσες με τα μούτρα στο φαγητό;
Ακριβώς, δεν είχα μέτρο. Γενικά, ενώ είμαι πολύ πειθαρχημένη σαν άνθρωπος, με τα κιλά δεν το έχω, τρώω ανεξέλεγκτα. Μόλις τελειώνω τη διατροφή και χάνω τα κιλά λέω εντάξει, τώρα τα κατάφερα, πάμε παρακάτω, τι έχουμε και τρώω ελεύθερα, σε αυτό το πράγμα δεν έχω το μέτρο.

Όλο αυτό με τα κιλά και την υστερία της εμφάνισης δεν είναι λίγο αγχωτικό;
Πάντα υπήρχε, σε όλες τις εποχές, το θέμα είναι αν θα επιλέξεις να παίξεις αυτό το παιχνιδάκι. Εγώ δεν θεώρησα ποτέ την εμφάνιση πρωταρχικό. Αν αύτη η εποχή είναι χειρότερη ή όχι δεν ξέρω, γιατί μήπως όταν βγήκε η Έλενα Ναθαναήλ κοκκαλιάρα σε μια εποχή που όλες ήταν τσουπωτές, της κόστισε; Μια χαρά τα κατάφερε. Πάντως υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, το θέμα είναι πόση βάση θα δώσεις. Σαφώς ένα 14χρονο που τρώει με τη μεζούρα και δεν έχει ωριμότητα είναι πρόβλημα, αλλά δεν τελειώνουν όλα με την εξωτερική εμφάνιση.

Υπάρχει μια παγκόσμια τάση που θέλει τις παχουλές γυναίκες να είναι περήφανες με το σώμα τους. Αισθάνεσαι έτσι και εσύ;
Η γιαγιά μου έλεγε "τα πάχη μου τα κάλλη μου". Μια χαρά είμαστε, όπως και να 'μαστε και το θέμα είναι τι μυαλά κουβαλάμε, πώς είναι η ψυχή μας, όχι πώς είμαστε εξωτερικά. Εγώ μια χαρά αισθάνομαι και έτσι και με 25 κιλά λιγότερα και σε όλες συνθήκες των κιλών καλά είμαι.