Συνέντευξη με τη δημοσιογράφο που έζησε έναν εφιάλτη μέσα σε ταξί

Συνέντευξη με τη δημοσιογράφο που έζησε έναν εφιάλτη μέσα σε ταξί

Η συγκλονιστική της μαρτυρία

Στις συνεντεύξεις δεν παρουσιάζω ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, ακόμη και αν αυτές αξίζουν να ειπωθούν. Όμως για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Μιλάω για την ιστορία της συναδέλφου και δημοσιογράφου του Queen.gr και την περιπέτειά της με ταξί το βράδυ της Πέμπτης.
Αν τυχόν είστε από τους ελάχιστους που δεν την έχουν διαβάσει δείτε εδώ για να καταλάβετε.

Έτσι λοιπόν αυτή την εβδομάδα θα κάνω μια εξαίρεση, γιατί ξαφνικά ανακάλυψα έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες που αντιμετωπίζουν ή φοβούνται ένα παρόμοιο πρόβλημα.
Τη Νέλλυ Σκουφάτογλου την ξέρω ελάχιστα, όμως η ιστορία της ενέπνευσε αρκετές γυναίκες να μιλήσουν για παρόμοια προβλήματα με τέτοιο τρόπο που οι άντρες όχι μόνο δεν καταλαβαίνουμε, αλλά πολλές φορές μας πιάνει η καφρίλα και αστειευόμαστε με ένα θέμα που μόνο αστείο δεν είναι.
Η ιστορία της Νέλλυς θα μπορούσε να είναι μια ιστορία τρόμου, όμως ευτυχώς είναι μια ιστορία θάρρους και έτσι θέλω να την ακούσετε.

Τι σκέφτηκες εκείνο το δευτερόλεπτο που είδες ότι ο ταξιτζής κρατάει κατσαβίδι;
Μου κόπηκε η ανάσα και δεν προλάβαινα τις σκέψεις στο κεφάλι μου. Ένιωθα ότι το αίμα πάει στα πόδια μου. Όταν το είδα κατάλαβα πως δεν ηταν τυχαία η ανησυχία μου και σκέφτηκα το χειρότερο. Δεν ήθελα με τίποτα να το ζήσω. Σκέφτηκα και τη μητέρα μου και μετά "Όχι" -λίγο σα να έκοψε ταχύτητα και είπα "Πήδα". Ήθελα να βγω πάση θυσία. Να μην το ζήσω. Ό, τι και να γινόταν. Καλά που δεν είχε βάλει ασφάλεια. Ήμουν τυχερή.

Σκέφτεσαι συχνά εκείνη τη στιγμή;
Αρκετές φορές μέσα στη μέρα και πριν κοιμηθώ.

Έχεις πρόβλημα στο ύπνο σου;
Το πρώτο βράδυ ήμουν μόνη στο σπίτι και δεν κοιμήθηκα παρά μόνο όταν ξημέρωσε. Το δεύτερο με πήρε μαζί του ένας φίλος και την έβγαλα έξω ξαπλωμένη σε καναπέ μέχρι που δεν άντεξα και με γύρισε ένα φιλικό ζευγάρι, μέχρι να ξημερώσει είχα άγχος. Δύο βράδια κοιμήθηκα με τη μητέρα μου στο σπίτι - όχι και πολύ ήρεμα. Και σήμερα που αναγκαστικά θα είμαι μόνη δεν ξέρω αν θα κοιμηθώ. Το εύχομαι.

Ζήτησες τη βοήθεια ειδικού;
Όχι. Δεν θέλω να πιστεύω πως θα με ακολουθεί για καιρό. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα ξεχάσω άμεσα αλλά αν ο φόβος γίνει φοβία που θα με εμποδίζει στην καθημερινότητά μου, τότε θα σκεφτώ τι θα κάνω. Ευελπιστώ ότι θα το ξεπεράσω εντελώς.

Τι θα κάνεις από δω και στο εξής όταν χρειάζεται να πάρεις ταξί;
Κατέβασα επιτέλους μία εφαρμογή, το Taxibeat αφού αποφάσισα να αναβαθμίσω το λογισμικό του κινητού μου κάτι που βαριόμουν να κάνω. Θα αναγκαστώ να πάρω ταξί γιατί δουλεύω μακριά και δεν έχω δικό μου μέσον. Ιδίως με τις απεργίες έχω θέμα. Ή αυτό ή ραδιοταξί. Με φοβίζει λίγο να σου πω την αλήθεια- παρόλα αυτά. Ελπίζω να μην πάθω καμία κρίση πανικού. Τη σκέφτομαι πολύ τη στιγμή που θα μπω στο αμάξι ενός αγνώστου. Φαντάσου έπαιρνα ταξί κάθε μέρα, ίσως και αρκετές φορές τη μέρα, άνετη μέχρι να συμβεί αυτό.

Μίλησες και με άλλα κορίτσια που είχαν την ίδια εμπειρία, τι συμπέρασμα έβγαλες;
Μου έστειλαν δεκάδες κοπέλες άγνωστες και κάποιες γνωστές μου παρόμοια περιστατικά που τους έχουν συμβεί και κάποια μάλιστα δεν είχαν αίσιο τέλος. Άκουγα διάφορα και δεν έδινα βάση τόσα χρόνια. Σοκαρίστηκα και τώρα τις νιώθω δυστυχώς. Με κάποιες μάλιστα ανταλλάξαμε και πληροφορίες μιας και υπήρχαν πολλά κοινά. Υπήρξαν υποθέσεις με αυτόπτες μάρτυρες που κατάληξαν στα δικαστήρια, άλλες πάλι έμειναν στα χαρτιά. Πολλές κοπέλες δεν το έχουν ξεπεράσει, άλλες πάλι αποφάσισαν να μην τις πάρει από κάτω. Είναι πολύ άσχημη εμπειρία και επαναλαμβάνω το σοκαριστικό είναι ο αριθμός των περιστατικών.

Κάποιοι λένε ότι τα έβγαλες όλα από τη φαντασία σου. Τι απαντάς;
Να μην τους τύχει. Ούτε σε αυτούς ούτε σε δικό τους πρόσωπο. Τίποτε άλλο.

Μετάνιωσες με κάτι σε αυτή την ιστορία;
Αρχικά ήθελα να ειδοποιήσω κι άλλες. Σκεφτόμουν την επόμενη ανυποψίαστη που θα έμπαινε στο πιθανότατα παράνομο "ταξί" του τύπου. Να ξυπνήσω τις κοπέλες που μπαίνουν σε ένα όχημα χωρίς να κοιτάνε, που δεν είναι υποψιασμένες και γενικά όλα αυτά που συμβαίνουν με τα παράνομα ταξί, τα οποία έμαθα μετά. Υπήρξαν στιγμές, όταν ανέβηκε το άρθρο και πήρε έκταση που φοβήθηκα να μην εκτεθώ, να μη με βρει. Που μετάνιωσα. Διάβαζα σχόλια τύπου "κάνει διαφήμιση στο taxibeat" ή "την έψαξα και είδα φωτογραφίες της. Τα θελε και τα 'παθε", "είναι η κλασική τρελή γκόμενα που βλέπει τον ταξιτζή να τα ξύνει και αποφασίζει να αυτοκτονήσει", "στο τμήμα η αναφορά γράφει τρελή πήδηξε από ταξί" και άλλα τέτοια. Τελικά, δεν μετανιώνω μιας και υπάρχουν άπειρα αντίστοιχα περιστατικά θαμμένα ή όχι και πολλές κοπέλες με νιώθουν. Αν βγει κάτι από αυτό, καλό θα είναι.

Σκέφτηκες ότι μπορεί να αντέδρασες ακραία, ότι μπορεί να ήσουν υπερβολική;
Το σκεφτόμουν αυτό πριν δω το κατσαβίδι. Όσο αγχωνόμουν για το τι κρατάει. Σκεφτόμουν ότι κάτι δεν πάει καλά με μένα κι έχω ανησυχήσει υπερβολικά. Μου είπαν και οδηγοί ταξί όμως ότι καλά έκανα. Δεν είχε καμία λογική να κρατάει κατσαβίδι, να το εμφανίζει ξαφνικά και τόσο μεγάλο. Το σκέφτηκα και τη ώρα που άνοιγα την πόρτα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έπραξα σωστά. Ιδίως αφού στάθηκα όρθια έξω από το ταξί, ήμουν σίγουρη ότι καλά έκανα. Του φώναξα μάλιστα γιατί κρατάει κατσαβίδι. Το έβλεπα καθαρά. Αν ήμουν μια υπερβολική τρελή, θα με έβριζε που άνοιξα την πόρτα έτσι. Μπορούσα να του είχα κάνει ζημιά, να είχε τρακάρει. Θα πάθαινε αμόκ ένας φυσιολογικός άνθρωπος που κάνει τη δουλειά του αν μια παρανοϊκή ξαφνικά ήθελε να πηδήξει εν κινήσει. Έστω θα ζητούσε τα λεφτά του. Δεν θα αντιδρούσε όπως αντέδρασε φεύγοντας με ανοιχτή την πόρτα και με ό, τι άφησα στο κάθισμα του συνοδηγού. Δεν συνιστώ να ανοίγει κανείς πόρτα και να πηδάει έξω στα καλά του καθουμένου, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόλαβα στο τσακ. Το ξαναφέρνω στο μυαλό μου και κάθε φορά ευχαριστώ το θεό που το είδα εγκαίρως.

Φοβάσαι ότι μπορεί αυτός να ψάξει να σε βρει;
Έχω ένα φόβο. Είναι και ο μόνος λόγος που με προβληματίζει σχετικά με τη δημοσίευση. Οι δικοί μου άνθρωποι είναι όλοι ενημερωμένοι και μάλλον ανησυχούν περισσότερο από εμένα...

Θα αγοράσεις σπρέι πιπεριού;
Το σκέφτομαι. Βέβαια είναι παράνομο και δεν πωλείται έτσι. Δεν ξέρει τι να κάνεις αν σου τύχει κάτι. Κι αν καταφύγεις σε παράνομα μέσα μπορεί να βρεις το μπελά σου εσύ.

Το γεγονός ότι δεν σταμάτησε κάνεις σχεδόν να βοηθήσει σου λέει κάτι;
Με προβληματίζει. Οι ακριβώς από πίσω με κοιτούσαν σαν τρελή στη μέση του δρόμου. Έβλεπα τα βλέμματα, έτρεμα, δεν ξέρω πώς ήμουν. Ο κόσμος φοβάται να ανακατευτεί. Μπορεί να νομίζει οτιδήποτε. Κοιτάμε την πάρτη μας όλοι και αποφεύγουμε να μπλέξουμε ή να ασχοληθούμε με κάτι που θα μας καθυστερήσει από τον προορισμό μας. Ευτυχώς όχι και κανείς. Αλλά μου έκανε εντύπωση. Με στενοχώρησε. Ένιωθα σαν να είχα κάνει κάτι κακό.

Λένε ότι όλα στη ζωή γίνονται για ένα λόγο. Το πιστεύεις αυτό και αν ναι ποιος ο λόγος να τύχει αυτό σε σένα;
Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπήρχε λόγος να πάθω κάτι τέτοιο. Εγώ ή όποια άλλη. Νομίζω είναι συγκυρίες. Από το να προσέχω περισσότερο, δηλαδή να γίνω πιο φοβική δεν νομίζω πως η εμπειρία μου προσέφερε κάτι άλλο. Θα προτιμούσα να μην μου έχει συμβεί. Δεν μπορώ να πω : Α! μου έγινε μάθημα. Τώρα θα τα κάνω όλα σωστά. Δεν έκανα κάτι λάθος. 'Ήθελα να πάω στον προορισμό μου απλά. Χωρίς προβλήματα. Σίγουρα δεν θέλω να ξανακάτσω μπροστά όπως και να πάρω ξανά τυχαίο ταξί από το δρόμο. Αυτά όσο περνάει από το χέρι μου δεν τα ξανακάνω, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει εγώ να φοβάμαι, και να μην αισθάνομαι ασφαλής. Εγώ και η κάθε εγώ. Γιατί θα πρέπει να κοιτάζω τον κάθε οδηγό με καχυποψία και φόβο, ακόμη κι αν είναι ο πιο άκακος άνθρωπος- εγώ και τόσες άλλες επειδή μερικοί δεν έχουν συνείδηση; Δεν ξέρω. Δεν βρίσκω κάποιο λόγο να το πάθω αυτό. Θα κουβαλάω κάτι δυσάρεστο από δω και στο εξής. Απλά χαίρομαι που βγήκα και δεν έμεινα μέσα σε κείνο το αυτοκίνητο.