Ο πρωταγωνιστής της σειράς "Τα μυστικά της Εδέμ", Στέλιος Καλαθάς μιλά για την αναπηρία του πατέρα του

Ο πρωταγωνιστής της σειράς "Τα μυστικά της Εδέμ", Στέλιος Καλαθάς μιλά για την αναπηρία του πατέρα του

Ο μεγάλος Γολγοθάς, η δύσκολη περιπέτεια υγείας του πατέρα του, η απώλεια του, η προδοσία, ο έρωτας, η αγάπη, και όσα τον κάνουν στη ζωή του δυνατό και ευτυχισμένο. Ο Στέλιος Καλαθάς σε μια σπάνια εξομολόγηση μόνο για τις αναγνώστριες του Queen.gr.

Ξεκινώ με το Μπέλλο που υποδύεσαι στα "Μυστικά της Εδέμ", όπου και θα έλεγα πώς είναι πολύ ιδιαίτερος ρόλος! Και αρκετά εκδικητικός! Απ' ότι μαθαίνω μάλιστα στα επόμενα επεισόδια θα δραπετεύει από την φυλακή και θα κάνει δύσκολη τη ζωή πολλών ηρώων. Δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Είναι βέβαιο πώς ο Μπέλλος δεν έχει πει τέλος ακόμα. Περιμένουμε πολλές εξελίξεις απ' αυτόν τον ήρωα. Έχεις, λοιπόν, κοινά στοιχεία με τον Μπέλλο και αν θες πώς αντιδράς όταν κάποιος προσπαθεί να σου κάνει κακό;
Δεν έχουμε κοινά στοιχεία. Η συνήθης αντίδραση μου είναι ότι αποχωρώ. Δεν εκδικούμαι, ούτε κάνω κακό. Θεωρώ ότι η καλύτερη τιμωρία για κάποιον είναι το να μην υπάρχει πια στη ζωή σου και φυσικά θέλω λίγο χρόνο να επουλώσω τις πληγές μου.

Είσαι συναισθηματικός ;
Είμαι. Δεν μου έχει βγει σε καλό αλλά δεν το' χω μετανιώσει. Ποτέ δε θα μπορούσα να γίνω σαν το Μπέλλο - αν και εκείνος από εκδίκηση φέρεται έτσι. Δεν είναι γκάνγκστερ. Δεν κάνει κακό για το κακό. Έχουν σκοτώσει τον αδελφό του. Υπάρχει αιτία πίσω από τις πράξεις του. Αν προσέξεις στην σειρά όλοι οι χαρακτήρες ακόμα και οι πιο σκοτεινοί έχουν κάποια αιτία για την οποία φέρονται έτσι . Και αυτό δραματουργικά το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία των συγγραφέων.

Είσαι πολύ αφοσιωμένος στους ανθρώπους που αγαπάς πραγματικά. Επί πέντε χρόνια ήσουν δίπλα στον πατέρα σου που αντιμετώπιζε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Αυτή νομίζω ότι είναι η αποστολή του ανθρώπου. Ερχόμαστε για να προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όσο πιο πολύ γίνεται την αγάπη. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα αυτού.

Απ΄ότι γνωρίζω είχαν ακρωτηριαστεί τα κάτω άκρα των ποδιών του. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο.
Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Όταν ένα δικό σου άνθρωπο -και πολύ περισσότερο τον πατέρα σου- τον βλέπεις σ' αυτή την κατάσταση είναι τρομερό απ' όλες τις όψεις όχι μόνο ψυχολογικά και συναισθηματικά αλλά ακόμη και πρακτικά. Πώς επιβιώνει ένας άνθρωπος σε μια χώρα που δεν έχει μάθει να σέβεται τους ανάπηρους; Είναι μία πολύ μεγάλη περιπέτεια ακόμα και το πιο απλό, όπως το να τον βγάλεις μια βόλτα με το καροτσάκι. Ακόμα και αυτό είναι Γολγολθάς σ' αυτή την χώρα.

Σε πόνεσε εκείνη η περίοδος ;
Πόνεσα πάρα πολύ. Βιώσαμε ένα μεγάλο Γολγοθά οικογενειακώς επί πέντε χρόνια.

Σε άλλαξε;
Με έκανε καλύτερο άνθρωπο και ηθοποιό. Θεωρώ ότι οι έντονες στιγμές λύπης πόνου και χαράς συντελούν στο να γινόμαστε όχι μόνο καλύτεροι προσωπικά αλλά και επαγγελματικά. Ήρθα κοντά με το τραγικό χωρίς να θέλω να ακουστώ μελοδραματικός .

Φαντάζομαι ότι θα ήταν τραγικό να τον βλέπεις σ' αυτήν την κατάσταση ;
Αστειέυεσαι; Εδώ ένα σκυλάκι έχεις και αν αρρωστήσει πονάει η ψυχή σου, όχι να βλέπεις ένα δικό σου άνθρωπο έτσι. Είναι φοβερό ο άνθρωπός σου να σβήνει μέρα με τη μέρα με φρικτούς πόνους. Πόναγε η ψυχή μου. Είναι τραγικό να βλέπεις τον πατέρα σου να ακρωτηριάζεται και να γίνεται ένα κουβάρι! Έπαιζα θέατρο. Του έλεγα συνεχώς ότι τα πράγματα θα πανε είναι καλύτερα. Καμία φορά οι ρόλοι ζωής που καλούμαστε να παίξουμε είναι πιο οδυνηροί από εκείνους του θεάτρου.

Από που αντλούσες δύναμη;
Ήμασταν μια δεμένη οικογένεια, μια γροθιά! Όταν οι οικογένειες είναι ενωμένες αντιμετωπίζουν καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να τους παρουσιαστούν.

Τον βοήθησε θεωρείς ο τρόπος που του συμπαρασταθήκατε;
Πάρα πολύ. Υπήρχε έντονη αγάπη και σεβασμός από παντού μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Άλλαξες με την απώλειά του;
Έγινα πάρα πολύ ευαίσθητος στους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες.

Φαντάζομαι ότι θα ήταν σοκαριστικό μετά το...αντίο να παίξεις στο θέατρο;
Και σε κωμωδία μάλιστα. Δυστυχώς είναι μέσα στη δουλειά μας. Έχει τύχει στους επτά από τους δέκα ηθοποιούς. Όπως και αν είμαστε στην ζωή θα πρέπει να ανέβουμε στην σκηνή και να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει. Είναι η μοίρα του παλιάτσου.

Πώς ένιωσες τότε;
Νιώθεις σαν να αποκτάς απίστευτες δυνάμεις. Δεν ξέρω από πού πηγάζουν. Λειτουργείς σα να μην συμβαίνει σε σένα. Σα να το βλέπεις σε ταινία. Το συναίσθημα είναι λίγο μεταφυσικό.

Αλλάζω θέμα. Έχεις ομολογήσει δημόσια ότι έχεις κάνει πολλές φορές one night stand!
Δε κατέχω και το πρωτάθλημα αλλά μου έχει τύχει. Σήμερα πια δεν κάνεις σεξ για να παντρευτείς όπως παλιά. Μπορείς να κάνεις σεξ απλά για την ευχαρίστηση.

Θέλεις να παντρευτείς ;
Δεν το σκέπτομαι τώρα. Ίσως στο μέλλον.

Δεν το σκέπτεσαι λόγω κρίσης ;
Καταρχήν θεωρώ ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι επίσης συναισθημάτων και αξιών.

Έχεις προδοθεί στη ζωή σου;
Βεβαίως και έχω προδοθεί. Ένας Ιούδας υπάρχει πάντα για τον καθένα μας και μας περιμένει στη γωνία.

Πώς αντέδρασες;
Επειδή θεωρώ αμαρτία την συναισθηματική απιστία και όχι την σαρκική πληγώθηκα πάρα πολύ.

Τι θα άλλαζες στη μέχρι τώρα ζωή σου;
Τα τελευταία χρόνια έμαθα να βγάζω από επάνω μου βαρίδια του παρελθόντος είτε έχει να κάνει με φιλίες, είτε με επαγγελματικές επιλογές. Αφαιρώ πια. Προτιμώ να έχω τρεις φίλους και καλούς ή μια γεμάτη σχέση.

Τώρα είσαι στη φάση της γεμάτης σχέσης;
Όχι. Είμαι προσκολλημένος στη δουλειά και στα ταξίδια που κάνω. Είμαι συλλέκτης εμπειριών.

Ο έρωτας είναι ξεχασμένος στη ζωή σου;
Δεν πιστεύω στον έρωτα αλλά στην αγάπη. Δεν μου έχει τύχει ποτέ «να πέσω στ΄ ανάσκελα»- που λένε- αλλά μου έχει συμβεί ν' αγαπήσω πολύ. Έχω.... λιώσει από αγάπη και όχι από έρωτα για έναν άνθρωπο! Και ξέρεις η διαφορά είναι μεγάλη γιατί στην αγάπη πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να σου συμβεί, ενώ στον έρωτα συνήθως το παθαίνεις σε μια εβδομάδα. Δεν είναι για πάντα όμως! Όπως λέει και ο ποιητής ο έρωτας έχει φτερά και φεύγει. Δεν είναι τυχαίο ότι τον ζωγράφιζαν πάντα με φτερά στην αρχαιότητα.

Κλείνοντας ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Σκηνοθετώ μια θεατρική ομάδα που έχω εδώ και έξι χρόνια σε κάποια κείμενα του Τσέχοφ. Η παράσταση θα ανέβει μετά το Πάσχα και ονομάζεται «Χάρτινοι ήρωες» Διδάσκω επίσης και στο art studio ΦΑΚΑΝΑΣ μία μέθοδο υποκριτικής που ονομάζεται συναισθηματική διαλεκτική. Μέσα από κάποιες ασκήσεις μαθαίνουμε να ενεργοποιούμε τα επτά βασικά συναισθήματα, να τα ελέγχουμε. Μετά έρχεται το θεατρικό κείμενο η ορθοφωνία, η γλώσσα σώματος και όλο αυτό καταλήγει να γίνει τέχνη θεάτρου αλλά πρώτα απ' όλα ζωής. Το μάθημα δεν απευθύνεται μόνο σ' όσους θέλουν να γίνουν ηθοποιοί αλλά σ' οποιοδήποτε θέλει να δώσει λίγο φως στον συναισθηματικό του κόσμο.