Βρεττός Βρεττάκος: «Στην Ελληνίδα αρέσει το υπερβολικό, θέλει να λάμπει»

Βρεττός Βρεττάκος: «Στην Ελληνίδα αρέσει το υπερβολικό, θέλει να λάμπει»

Ο γνωστός σχεδιαστής μιλάει για μόδα, για ρούχα και για τη Beyoncé.

Ανήκει στη νέα γενιά, σχεδιαστών. Ο Βρεττός είναι ένα συγκροτημένο ευγενικό και ταλαντούχο παιδί που φέτος είχε μεγάλες επιτυχίες και αναγνώριση και ακόμη είναι στην αρχή. Μας μιλάει για αυτό που αγαπάει περισσότερο, για τα ρούχα και για τη μόδα.

Το Βρεττός είναι το πραγματικό σου όνομα;
Ναι ακούγεται σαν ψευδώνυμο, αλλά δεν είναι. Έτσι έλεγαν τον παππού μου και είναι μια μίξη ονόματος από το Βυζάντιο και από τη Μάνη.

Πότε ανακάλυψες ότι έχεις ταλέντο με τα ρούχα;
Από μικρός ότι ζωγράφιζα ή σχεδίαζα, προσπαθούσα οι ήρωες μου να έχουν ωραία ρούχα και κοστούμια. Εκεί έριχνα το βάρος, στο ενδυματολογικό κομμάτι και στις γυναικείες ή στις αντρικές φιγούρες. Επειδή η μητέρα μου είχε ασχοληθεί με ρούχα, ένα μεγάλο μέρος από τις ζωγραφιές μου τις έκανα πάνω στα υφάσματα. Δεν ξέρω αν αυτό έπαιξε ρόλο στην πορεία μου αλλά έτσι ξεκίνησα.

Συνήθως όταν ακούμε σχεδιαστής μόδας το μυαλό μας πάει σε dolce vita και χρήματα. Ισχύει αυτό στην Ελλάδα και αν ναι εσύ το πρόλαβες;
Σε καμία περίπτωση. Εγώ ξεκίνησα να παρουσιάζω τη δουλειά μου το 2008 και μετά έπεσα μέσα στην κρίση. Ξεκίνησε και εξελίχτηκε η δουλειά μου μέσα στην κρίση. Έχω ακούσει και εγώ ιστορίες που μου φάνηκαν εξωπραγματικές και ονειρικές, ακούω χρήματα που σπαταλήθηκαν σε ρούχα, κοσμήματα και lifestyle που εγώ και γενικά η νεότερη γενιά σχεδιαστών σαν και μένα, σε καμία περίπτωση δεν θα τα ζήσουμε ποτέ.

Ποια ελληνίδα θα γινόταν το ιδανικό σου μοντέλο.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετές αναγνωρίσιμες κυρίες με τίμησαν που εγώ θεωρώ fashion icon ή μούσες μου. Τα δικά μου ρούχα είναι ιδιαίτερα, έχουν στενές γραμμές, πολύτιμους λίθους, έχουν έντονη προσωπικότητα και μέσα σε αυτή τη μικρή πορεία μου, έχουν βρεθεί κάνα δυο που τα έχουν αναδείξει τέλεια, οπότε αν δεις λίγο προσεχτικά θα καταλάβεις ποιες έχουν φορέσει τις περισσότερες φορές ρούχα μου και τα υποστήριξαν καλύτερα.

Όταν έμαθες ότι η Beyoncé θα φορέσει ρούχο σου, πέταξες από τη χαρά σου;
Η αλήθεια είναι ότι όταν το άκουσα ήταν μπροστά η ομάδα της και για κάποια δευτερόλεπτα, δεν μιλούσα απλά παρακολουθούσα, λες και ήταν κάποιος άλλος. Έμεινα κυριολεκτικά άφωνος! Ανέλπιστη χαρά.

Αν μια πελάτισσά σου διαλέξει κάτι που δεν την κολακεύει θα της το πεις ή όχι και αν ναι πώς;
Με τις πελάτισσες πρέπει να είμαστε ευγενικοί, ειλικρινείς και να ξέρουμε ότι είμαστε εδώ για να καλύψουμε τις προσδοκίες τους και τις ανασφάλειές τους, όποτε θα το πω με τρόπο που αρμόζει, γιατί σε κάποια που σε επιλέγει δεν μπορείς να είσαι αυστηρός ή εριστικός. Στις κυρίες που επιμένουν στην λάθος επιλογή, προσπαθείς να δώσεις δεύτερη και τρίτη επιλογή που να μοιάζει με την αρχική ιδέα, αλλά με προσαρμογές πάνω στη σιλουέτα της.

Ποιο στιλιστικό λάθος κάνουν συνήθως οι Ελληνίδες;
Το σύνηθες λάθος είναι πώς όταν επιλέγουν κάτι εντυπωσιακό, συνήθως υπερβάλουν, γιατί αν βάλεις ένα έντονο ρούχο πρέπει να προσαρμοστείς σε ένα πιο ελαφρύ μακιγιάζ, σε πιο ήπια χτενίσματα, σε safe επιλογές παπουτσιών. Δεν μπορεί να είναι όλα στο πικ. Είμαστε σα λαός ή του ύψους ή του βάθους. Ή θα πούμε "θα λάμπω παντού" ή "θα προβάλω ένα πιο καταθλιπτικό look". Στην Ελληνίδα αρέσει το υπερβολικό, θέλει να λάμπει, δεν έχει παντα το μέτρο. Χρειάζονται ισορροπίες και η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στις επιλογές μας. Μια νεαρή κοπέλα μπορεί πιο εύκολα να υποστηρίξει πολλά και διαφορετικά look πιο ριψοκίνδυνα απ ότι κάποια μεγαλύτερης ηλικίας.

Η νέα γενιά καλλιτεχνών ντύνεται συντηρητικά ή όχι;
Ναι όντως ντύνεται συντηρητικά, αλλά ίσως η γιατί η εποχή δεν επιτρέπει να γίνονται τρομερές υπερβολές με ελάχιστες εξαιρέσεις καλλιτεχνών. Οι εποχές των glamorous star είναι δύσκολο να επιστρέψουν και οι εμφανίσεις της Δέσποινας παραδείγματος χάρη, είναι εξίσου δύσκολο να υποστηριχτούν στην ελληνική σκηνή. Ο κόσμος όμως θα το αναζητήσει γιατί μπορεί να διανύουμε εποχές κρίσης αλλά ο κόσμος θέλει να βλέπει καλλιτέχνες, star, με ό,τι συνεπάγεται η λέξη star στην Ελλάδα.

Σε ενοχλεί που ένα ρούχο σου μπορεί να φορεθεί σε πίστα μπουζουκιών, ανάμεσα σε γαρύφαλλα και σε τραγούδια σκυλάδικα;
Δεν με πειράζει ο χώρος, ένα ρούχο είναι εργαλείο της δουλειάς, ούτε με ενοχλεί η αισθητική του ανθρώπου, αν και τις περισσότερες φορές ήμουν τυχερός σε αυτό το θέμα. Έχει συμβεί όμως, να νιώσω άβολα όταν ένα ρούχο μου έχει ισοπεδωθεί εντελώς και αυτό οφείλεται στη συνολική κακή και λάθος εικόνα του καλλιτέχνη.

Θυμάσαι ποιοι σε βοήθησαν στην αρχή της καριέρας σου;
Βεβαίως και είναι άνθρωποι λίγοι και καλοί και με αυτούς πορεύομαι και στη συνέχεια της και της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής μου.

Προτιμάς μια γυναικά αδύνατη ή με καμπύλες για τα ρούχα σου;
Η γυναίκα με καμπύλες είναι αυτή που πάντα θα είναι statement και πάντα θα είναι της μόδας, γιατί είναι η επιτομή της γυναικείας θηλυκότητας. Το σώμα με καμπύλες αναδεικνύει τέλεια το ρούχο. Οι κοπέλες της showbiz και οι κοπέλες στα show είναι αδύνατες, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια τη ς υπερβολής, ούτε τα πρότυπα του τέλειου σώματος ,να φτάνουν στο υπερβολικά αδύνατο, σχεδόν ανορεκτικό κορίτσι.

Έχουν απορρίψει ρούχο σου και πότε;
Ναι έχει συμβεί και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εφικτό, όλα τα ρούχα και η έμπνευση μας να ταιριάζει με το κόνσεπτ που έχει εμπνευστεί μια ομάδα ή μια κυρία για την εικόνα της. Είναι λογικό και φυσιολογικό, θέλουμε να αρέσουμε σε πολλούς, αλλά δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους.