Ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε πέντε. Εννιά είναι ο τυχερός αριθμός της Ιβάνας!

Ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε πέντε. Εννιά είναι ο τυχερός αριθμός της Ιβάνας!

Η Ιβάνα Δραΐνα θεωρεί φυσιολογικό αυτό που για τους περισσότερους αποτελεί υπέρβαση. Μάλλον επειδή είναι από εκείνους τους ανθρώπους που είναι γεννημένοι απτόητοι και ακούραστοι...

Η Ιβάνα είναι από τη Θεσσαλονίκη, ζει στην Αθήνα, δουλεύει σε τράπεζα, έχει μια αδελφή και είναι μητέρα εννιά (!) παιδιών. Αυτό το τελευταίο αρκεί από μόνο του για να σοκάρει ένα μέσο άνθρωπο το 2011, πόσο μάλλον μια γυναίκα σαν εσένα που το διαβάζεις αυτή τη στιγμή. Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, εδώ και μερικά χρόνια, έχουμε όλες αρχίσει να σνομπάρουμε τα παιδιά. Θεωρούμε ότι κάνουμε χάρη στην ανθρωπότητα όταν κάνουμε ένα, το οποίο παράλληλα δεν έχουμε καμία διάθεση να σώσουμε από τη μοναξιά του χαρίζοντάς του ένα αδελφάκι.

Η Ιβάνα προτίμησε να κάνει το αντίθετο.
Ήταν 20 ετών όταν βρέθηκε στο Τόκυο της Ιαπωνίας να εργάζεται για μια πολυεθνική εταιρεία. Εκεί γνώρισε τον Σον, Αμερικανό γεννημένο στο Κολοράντο και τον ερωτεύτηκε. Από την αρχή επιθυμούσαν να κάνουν μεγάλη οικογένεια και μολονότι δεν είχαν σκεφτεί ακριβώς πόσο μεγάλη την ήθελαν, το πρώτο αγόρι το απέκτησαν εκεί, όταν η Ιβάνα ήταν 22 ετών και τα επόμενα 2 αγόρια ακολούθησαν σχεδόν άμεσα. Είχαν πολλή δουλειά, όμως κάθε παιδί που έφερνε στον κόσμο ήταν γι' αυτήν ευτυχία και σε καμία περίπτωση δεν τα θεώρησε επιπλέον δυσκολία.

Τα επόμενα 4 παιδιά γεννήθηκαν στην Αμερική, πατρίδα του Σον, όπου κανείς από τους δύο γονείς δε σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, αλλά ούτε και απασχόλησε το μυαλό του με σκέψεις όπως «μα, γιατί να κάνουμε τόσα παιδιά;». Δημιουργικοί και γεμάτοι ενέργεια τα έβγαζαν πέρα χωρίς βοήθεια από κανέναν, δουλεύοντας και κατορθώνοντας να κρατούν την οικογένεια ενωμένη. Ήρθαν στην Ελλάδα και ακόμα κι όταν έμαθαν πως το 8 ο παιδί τους, μια υπέροχη κόρη, είναι τελικά αυτιστική, δεν πτοήθηκαν, αφού η αισιοδοξία και ο θετικός τρόπος σκέψης είναι χαρακτηριστικά ριζωμένα βαθιά μέσα τους.

Οι ηλικίες των παιδιών σήμερα είναι από 9 έως 21 ετών -4 αγόρια και 5 κορίτσια (Danny Richard, Anthoni Spiros, Vincent Prince, Stephanie Eva, Anastasia, Gabriella Maria, Melina Mia, Vanessa Chloe, Russel James). Η Ιβάνα λέει με χαμόγελο πως γενικά δεν αισθάνεται ότι στερήθηκε κάτι από τη ζωή της, αφού δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται. Κατόρθωσε να τα μανατζάρει όλα μια χαρά και είναι ιδιαίτερα περήφανη για τα εννέα παιδιά που έφερε στον κόσμο.

«Η έλλειψη χρόνου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» λέει, αφού είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να λειτουργεί αποτελεσματικά μια τόσο μεγάλη οικογένεια. Μόνο τη μπουγάδα και το σιδέρωμα να σκεφτούμε, έχει φύγει μια ολόκληρη μέρα. Ωστόσο, με πολλή δουλειά, καλό οικονομικό προγραμματισμό και σωστές προτεραιότητες, η Ιβάνα πιστεύει πως όλα ανεξαιρέτως είναι εφικτά.

Η μέρα της ξεκινά στις 5:45 το πρωί, ώστε να μπορεί να βρίσκεται στη δουλειά της στις 7:45. Στις 16:30 φεύγει από το γραφείο και ακολουθεί η οικογενειακή ζωή: κάνει τα μαθήματα με κάποια από τα παιδιά, γυμνάζεται, μαγειρεύει, ετοιμάζει το οικογενειακό δείπνο (από το οποίο δε λείπει ποτέ κανείς) και ασχολείται με την καθαριότητα του σπιτιού. Στις 23:00 κοιμάται και ανακτά δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Όλα αυτά τα έκανε ανέκαθεν, χωρίς καμία βοήθεια από γονείς, πράγμα που αποδεικνύει από μόνο του πως οι μόνοι που κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη σήμερα, είμαστε εμείς οι ίδιοι δημιουργώντας με το μυαλό μας εμπόδια.

Όσον αφορά στα κοινωνικά μέτρα στήριξης των πολυτέκνων, η γνώμη της δεν είναι καθόλου θετική. Πώς να είναι άλλωστε, αφού περισσότερο κοροϊδία προς τους πολύτεκνους αποτελούν, παρά σοβαρό στήριγμα για τις μεγάλες οικογένειες. Κατά την προσωπική της άποψη, κάποιος που συντηρεί τόσα παιδιά ή ένα παιδί μιας μεγάλης οικογένειας θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο ότι θα βρει μια καλή δουλειά, ανάλογη φυσικά με τα προσόντα του.

Ένα σπουδαίο μάθημα ζωής

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μάθατε εσείς από αυτή τη γυναίκα. Εμείς πάντως μάθαμε να μη φοβόμαστε την οικογένεια και τα παιδιά, μάθαμε πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν κυριολεκτικά να τα κάνουν όλα, που έχουν την όρεξη να βρίσκουν λύσεις στα πάντα, παραμένοντας αισιόδοξοι και δυνατοί. Η Ιβάνα, όχι μόνο έμαθε να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, αλλά και να χειρίζεται αμέτρητες προκλήσεις και καταστάσεις, να διατηρεί πολύτιμες ισορροπίες και τελικά να προοδεύει. Και το αποτέλεσμα όλου αυτού του κόπου, είναι τελικά εννέα υπέροχα πλάσματα!