Τζόϋς Ευείδη: «Δεν έχω κάνει τηλεόραση εδώ και 10 χρόνια, δεν είχα προτάσεις»

Τζόϋς Ευείδη: «Δεν έχω κάνει τηλεόραση εδώ και 10 χρόνια, δεν είχα προτάσεις»

Η ζωή, η καριέρα και η οικογένεια που δεν έκανε ποτέ.

Με την Τζόϋ ό,τι βλέπεις, παίρνεις. Τρομερό κλισέ, αλλά πόσο αλήθεια. Νομίζεις ότι στην πραγματική ζωή θα μοιάζει με την κολλητή σου που μπορεί να ξημερώνεστε κουβεντιάζοντας για γκομενικά ή για φιλοσοφικά ζητήματα, που μπορείς να της δανειστείς λεφτά ή ένα ρούχο από την ντουλάπα και που θα σε στήσει σε ένα ραντεβού και θα σου πει «Έλα μωρέ βαριόμουν να έρθω»; Ε τότε καλά νομίζεις, γιατί έτσι είναι και η Τζόϋς. Ένας κανονικός άνθρωπος με χιούμορ, με μαύρες στιγμές όπως όλοι μας και που δεν φοβάται να τις παραδεχτεί, και με πολύ ταλέντο.
Αυτό το καλοκαίρι ζει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από πόλη σε πόλη μια και αποφάσισε να πάει περιοδεία μαζί με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Γιάννη Ζουγανέλη, την κωμωδία η "Η σεξουαλική ζωή του κυρίου & της κυρίας Παπαχαραλάμπους".

Κάθε χρόνο ξεκινάς άνεργη και ψάχνεις για δουλειά, πώς παλεύεται αυτό το άγχος; Συνηθίζεται ή όχι;
Δεν παλεύεται και δεν συνηθίζεται ποτέ. Κάθε φορά που τελειώνει η σεζόν τραβάω τις φρίκες μου, μάλλον αργά σου είπα, από τα Χριστούγεννα αρχίζουν οι φρίκες. Ας είχαμε μυαλό να δουλεύαμε σε τράπεζα αν και πλέον κανείς δεν είναι σίγουρος πουθενά.

Τελικά κατάφερες να αντιμετωπίσεις τα οικονομικά σου προβλήματα;
Καλέ δεν αντιμετωπίζονται αυτά έτσι εύκολα. Θα πάρουμε τα χρέη μας στο τάφο, έτσι και αλλιώς δεν θα γίνω πλούσια όσο και αν προσπαθήσω.

Ένας ηθοποιός μπορεί να γίνει πλούσιος μόνο από το θέατρο;
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Εγώ δεν έχω υπάρξει θιασάρχης, διάλεξα τη δουλειά που γούσταρα. Πώς θα βγάλεις λεφτά; Από τα εισιτήρια που έπεσαν στα τάρταρα; Ίδιες τιμές με το σινεμά σχεδόν έχουμε. Το θέατρο είναι πλέον για να συντηρηθείς, να βουλώσεις δύο τρύπες.

Πάντα το όνομα σου ακούγεται και συζητιέται όχι μόνο σε καλλιτεχνικές παρέες, αλλά και σε παρέες παραγωγών. Συμβαίνει ακόμη αυτό;
Δόξα τω θεώ κάτι κουνιέται, γιατί και εγώ είμαι ή του ύψους ή του βάθους και είμαι και τρομερά ανασφαλής. Πάντα κάθε σεζόν νομίζω ότι θα είναι η τελευταία μου, αλλά στο τέλος κάτι γίνεται. Είμαι πολύ συμβιβασμένη βέβαια με την ιδέα ότι μπορεί μια μέρα όλο αυτό να σταματήσει να τρέχει, μπορεί απλά να σταματήσω να δουλεύω.

Πόσο καιρό έχεις να δουλέψεις στην τηλεόραση;
Δεν έχω κάνει τηλεόραση εδώ και 10 χρόνια.

Δεν είχες προτάσεις ή ήταν δική σου επιλογή;
Όχι δεν είχα προτάσεις, δεν ήρθαν ποτέ. Μετά το «Καφέ της χαράς» έκανα ένα σίριαλ που κόπηκε «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», το οποίο καλά έκανε και κόπηκε μεταξύ μας, απλά με άφησε στον άσσο. Από τότε δεν έχω κάνει τίποτε άλλο, βέβαια καλύτερα που δεν είχα προτάσεις γιατί δεν θέλω και να μου χρωστάνε. Δεν βλέπεις τι γίνεται, υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν και δεν έχουν πάρει μία.

Χώρισες μετά από 14 χρόνια, και δήλωσες πως ο άνθρωπος σου σε παράτησε για κάποια άλλη. Νιώθεις ότι απέτυχες εσύ ή δεν θέλεις να χρεωθείς το δικό του λάθος
Σιγά μη το χρεωθώ εγώ, θέλω να έχω ήσυχη την συνείδησή μου και να κοιμάμαι το βράδυ καλά, οπότε κάθε εμπόδιο για καλό.

Έτσι λες τώρα, αλλά φαντάζομαι πληγώθηκες όταν συνέβη;
Ναι αυτά τα λέω εκ των υστέρων και δεν πληγώθηκα απλώς, έζησα τη γνωστή άβυσσο, το κενό που σε καταπίνει, αλλά με έβγαλε από αυτό το κενό ο καλύτερος γκόμενος του κόσμου, το θέατρο, γιατί τότε έπαιζα στους συμπέθερους και όσο σκατ@@ και να ήμουν, το βράδυ που πήγαινα σε γεμάτο θέατρο, ένιωθα ότι όλα θα πήγαιναν μια χαρά.

Συγχωρείς την απιστία
Δεν ξέρω, εξαρτάται. Κατακάθετη -που λέει και μια φίλη- δεν είμαι πουθενά, θα δείξει.

Στο έργο η ηρωίδα απατάει τον σύζυγο της και πάει με έναν πολύ νεότερο της. Σου έχει συμβεί αυτό στην πραγματική σου ζωή ;
Να απατήσω εγώ; Όχι καλέ με τίποτε. Είμαι γεννημένος βλάκας, το γράφει και στο κούτελό μου. Δεν μπορώ με τίποτε να πω ψέματα, θα το καταλάβει αμέσως. Θα καρφωθώ στο δευτερόλεπτο.

Πέρασες δυο χρόνια με κατάθλιψη. Τι έμαθες από όλη αυτή την εμπειρία;
Έμαθα ότι αν πραγματικά έχεις χαρά μέσα σου και την ανάγκη να χαρείς, θα το καταφέρεις κάποια στιγμή, έστω και καθυστερημένα. Είναι αυτό που όταν σου το λένε, θέλεις να κάνεις φόνο, αλλά έχουν δίκαιο: τα πράγματα κάνουν κύκλο και κάποια στιγμή πρέπει να τα βρεις λίγο ζόρικα, για να μάθεις να εκτιμάς τη ζωή.

Πώς είναι να βιώνεις μια τέτοια κατάσταση και το βράδυ να πηγαίνεις στο θέατρο να κάνεις τον κόσμο να γελάσει. Ένιωσες κατά κάποιο τρόπο «ο γελωτοποιός»;
Φυσικά, αλλά το έκανα με χαρά, γιατί είναι μια δουλειά που σε σπρώχνει να γίνεις και εσύ καλά, θες δεν θες. Όταν κάνεις τον άλλο να γελά, υποχρεώνεις και τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα. Βέβαια 10 λεπτά μετά, μπορεί να είσαι ξανά χάλια, αλλά την τζούρα σου την πήρες, θα σε κρατήσει για λίγο, όσο να πεις...

Είχες μια εγκυμοσύνη και απέβαλες. Γιατί δεν προσπάθησες να κάνεις ξανά παιδί.
Γιατί δεν είμαι γυναίκα που είχε σχεδιάσει και είχε ονειρευτεί την οικογένεια, απλώς μου έτυχε.

Δεν σου λείπει ένα παιδί;
Όχι, δεν μου λείπει τίποτε, είμαι άξια των επιλογών μου και δεν μου φταίει κανείς και τίποτε, παρά μόνο το ξερό μου το κεφάλι. Κοίτα εγώ προέρχομαι από μια οικογένεια του ονείρου. Ήταν η ιδανική οικογένεια, ο πατέρας μου ήταν ο τέλειος πατέρας και να φανταστείς πέθανε η μαμά μου και επέλεξε ενάμιση μηνά μετά να την ακολουθήσει. Είναι πολύ συγκινητικό, αλλά όντως ήταν μια ολοκληρωμένη οικογένεια με έρωτα, αγάπη, αφοσίωση. Επειδή είχα αυτή την τελειότητα ως πρότυπο τη ζωή μου, δεν τόλμησα να κάνω δική μου. Δεν θα την έφτανα, ούτε στο ελάχιστο. Έχω καταφέρει όμως και έχω κάνει μικρές μικρές οικογενειούλες και πολλά πολλά αδέλφια, πορεύομαι με αυτά.

Τι σου δίνει τελικά την δύναμη να ξεπερνάς μια άσχημη κατάσταση;
Ότι δεν μπορώ την πολύ μαυρίλα στη ζωή μου, το ζητάει το ένστικτό μου, βεβαία τη φέρνω τη μαυρίλα και μόνη μου καμιά φορά από ανασφάλεια, όμως όπως τη δημιουργώ, έτσι της δίνω και μια και να πάει στο διάολο.

Πως νιώθεις όταν βλέπεις κάθε μέρα τον εαυτό σου στην τηλεόραση στο «Καφέ της χαράς;
Στεναχωριέμαι, γιατί ήταν μια δουλειά μεγάλης καρδίας και ψυχής, στενοχωριέμαι γιατί δεν θα ξαναγίνουν αυτά. Ήμασταν θίασος που γνωριζόμασταν 20 χρόνια, υπήρχε μεγάλη αγάπη και γέλιο και δημιουργία και όρεξη και λες θα ξαναυπάρξουν όλα αυτά;

Πληροφορίες για την περιοδεία της κωμωδίας "Η σεξουαλική ζωή του Κου & της Κας Παπαχαραλάμπους"

Τετάρτη 10 Ιουλίου Αλεξανδρούπολη: Υπαίθριο θέατρο Πάρκου
Πέμπτη 11 Ιουλίου Κομοτηνή: Θερινό Δημοτικό Θέατρο
Παρασκευή 12 Ιουλίου Σέρρες: Aμφιθέατρο ΤΕΙ
Σάββατο 13 Ιουλίου Σίβηρη: Αμφιθέατρο Σίβηρης
Δευτέρα 15 Ιουλίου Κιλκίς: Θέατρο Λόφου
Τρίτη 16 Ιουλίου Κοζάνη: Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 17 Ιουλίου Βέροια: Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη