Φώτης Σεργουλόπουλος: «Αυτό το ανάλαφρο που έφερε το star channel με τις lifestyle ειδήσεις ίσως μου λείψει»

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Αυτό το ανάλαφρο που έφερε το star channel με τις lifestyle ειδήσεις ίσως μου λείψει»

Όσα μου έμαθε η τηλεοπτική χρονιά

Είναι ευφυής, είναι δημιουργικός, είναι φίλος είναι κυρίως ειλικρινής με όλους αλλά πρώτα από όλα με τον εαυτό του. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, λίγο πριν φύγει για διακοπές σε κάποιο μέρος με ωραίες παραλίες που δεν θα έχει τηλεόραση, μας μίλησε για την χρονιά που άφησε πίσω του.

Τι σου έμαθε η φετινή τηλεοπτική χρονιά;
Ότι μπορώ όλα να τα περιμένω. Αναφέρομαι και στο κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και σε όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τηλεόραση. Πριν από κάνα χρόνο το κλείσιμο του Alter δεν είχε κάνει τόσο μεγάλη αίσθηση, αν και εκεί είχε πολλούς εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και έμειναν και απλήρωτοι. Αυτό που δημιούργησε, αυτή τη μεγάλη αναταραχή, είναι η κατάρριψη των αξιών. Η τηλεόραση για τον κόσμο είναι ένα κομμάτι της ζωής του. Για μερικούς ανθρώπους μάλιστα, είναι η βασική τους διασκέδαση, πρέπει λοιπόν και οφείλει να πάρει πίσω την χαμένη της αίγλη.

Τέτοιες εποχές που κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει, πώς είναι να έχεις ήδη υπογράψει;
Αισθάνομαι ικανοποιημένος, γιατί από τη μία είναι μια αναγνώριση, ότι αυτό που κάνεις με σταθερότητα, έχει μια αξία, η οποία αναγνωρίζεται και από την άλλη αισθάνομαι πώς όταν παίρνεις στο σχολειό ένα 10άρι τη μία χρονιά και πρέπει την επόμενη να αποδείξεις ότι αξίζεις το ίδιο; Μια ευθύνη δηλαδή, απέναντι σε αυτό που σου δίνουν. Χαίρομαι που η απόφασή μας σαν έρθουμε στο star πριν 4 χρόνια δεν ήταν ένα επιπόλαιο βήμα, -γιατί κάθε φορά τη μετακίνησή μας τη ζυγιάζαμε καλά- αλλά μια σοφή σκέψη και επιβεβαιωνόμαστε, παρά τις δυσκολίες που είχαμε στην αρχή, γιατί εκτός των άλλων, οι μετακινήσεις έχουν και μια αμηχανία που κρατάει για αρκετό χρόνο.

Έχει άγχος; Φοβάσαι για την επόμενη χρονιά ή είσαι ψύχραιμος σαν άνθρωπος;
Δεν φοβάμαι τίποτε, γενικά δεν είναι φίλος μου ο φόβος, οπότε δεν φοβάμαι, ούτε τον επόμενο χρόνο γιατί δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτε μετά από τόσα χρόνια. Άγχος έχω λίγο, αλλά δημιουργικό, το οποίο είναι καλό να υπάρχει.

Όταν έμαθες ότι το star γίνεται ενημερωτικό τι σκέφτηκες;
Μου αρέσει αυτή η κίνηση, το star δείχνει ότι κοιτάει τι συμβαίνει γύρω του και από την άλλη, μου αρέσουν οι αλλαγές. Αυτό άλλωστε έχει φανεί και στην τηλεοπτική μας ζωή μια και έχουμε αλλάξει concept αρκετές φορές, κάποια έχουν πετύχει , κάποια όχι. Η εκπομπή μας δεν ανήκει στο ενημερωτικό, αλλά στο ψυχαγωγικό κομμάτι και εκεί είναι άλλος τομέας, άλλη διοίκηση, με άλλους ανθρώπους. Το κανάλι ενισχύεται, έρχονται ονόματα που ο κόσμος θέλει να δει, έχει ενδιαφέρον.

Θα σου λείψει το εναλλακτικό δελτίο ειδήσεων και οι celebrities;
Όλο αυτό το πιο ανάλαφρο που έφερε το κανάλι με τις lifestyle ειδήσεις ίσως μου λείψει, αλλά δεν ξέρω καν το σκεπτικό του δελτίου ειδήσεων και τον προγραμματισμό του, ούτε τι δόση θα κρατήσουν από το παλιό δελτίο ή πόσο ενημερωτικό θα είναι. Πάντως το hardcore tabloid έχει φύγει εδώ και καιρό από το δελτίο.

Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε του χρόνου;
Δεν θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Είναι ένα concept που έχει πάει τρένο. Σαφώς υπάρχουν νέες ιδέες και θεματάκια που θα προστεθούν, αλλά ουσιαστικά δεν θα αλλάξει κάτι.

Επομένως δεν σας ζήτησαν να αλλάξετε κάτι;
Όχι, δεν μας ζήτησε κανείς τίποτε. Είναι ένα πετυχημένο φορμά, εξ ολοκλήρου δικής μας έμπνευσης. Δεν το δανειστήκαμε απ έξω, το δημιουργήσαμε κομμάτι- κομμάτι με συνεργασία της διεύθυνσης του σταθμού και του δώσαμε και το χρόνο του, ώστε να ενηλικιωθεί και να αποδώσει.

Είχες χρόνο να δεις τηλεόραση φέτος; Ξεχώρισες κάτι ή κάποιον;
Όχι πάρα πολύ χρόνο δεν έχω, γιατί η μέρα μου είναι γεμάτη, κυλάει με απίστευτη ροή. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσω εκπομπές, έχω όμως υπόψη μου τι συμβαίνει. Δεν είναι ότι είχαμε και πολλές παραγωγές, αλλά μου άρεσαν πολύ τα live του ΑΝΤ1 και το "Υour face sound familiar" και το "Dancing with the stars". Μου άρεσε πολύ και το Joy στον ΣΚΑΙ, ήταν μια φρέσκια και πρωτότυπη εκπομπή, με ενδιαφέρον αλλά με μία διαφορετική τηλεοπτική γλώσσα.

Η Κωνσταντίνα Σπυρόπουλου πώς σου φαίνεται; Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει η νέα Μενεγάκη;
Αυτό, θα το αποδείξει μόνη της, αν θέλει να είναι η νέα Μενεγάκη και το τι σημαίνει να είσαι νέα Μενεγάκη. Της εύχομαι να κάνει αυτό που θέλει στη ζωή της και στην καριέρα της.

Πιστεύεις ότι θα δούμε και στην Ελλάδα να επικυρώνεται ο gay γάμος ή είναι ακόμη ουτοπία κάτι τέτοιο;
Είναι πολύ μακρινό αυτό που λες, εδώ δεν μπορεί μια κυβέρνηση να περάσει έναν αντιρατσιστικό νόμο, πόσο μάλλον ένα νομοσχέδιο για τον gay γάμο. Βρισκόμαστε στα σπάργανα σε ό, τι αφορά τέτοια θέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα διεκδικήσει αυτό που θέλει. Και αυτό που θέλει είναι ένα επίπεδο ελευθερίας και κοινωνικής αποδοχής. Αυτό του το οφείλει η κοινωνία, γιατί μπορεί την ελευθερία του ο κάθε άνθρωπος να τη διεκδικεί, αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να παίρνει μυρωδιά τι θέλει ο κόσμος. Στη Γαλλία χρησιμοποίησαν τον όρο "γάμος για όλους", κάτι που θεωρώ πιο δόκιμο. Δεν είναι ένας διαφορετικός γάμος, είναι το δικαίωμα στην κοινή ζωή μίας κοινωνίας με ίσα δικαιώματα.

Οι Έλληνες είναι ρατσιστές ή φοβούνται το διαφορετικό;
Φοβούνται πάρα πολύ τελευταία και ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός. Γενικότερα συμβαίνουν τραγικά γεγονότα και απαράδεκτες συμπεριφορές που έχουν αμβλύνει τις αντιστάσεις μας, όπως η βία η οποία, είτε λεκτική, είτε σωματική δεν τιμωρείται, κάτι που πρέπει να σταματήσει. Στο εξωτερικό ένα ρατσιστικό σχόλιο τιμωρείται με σύλληψη και το έχουμε δει στην περίπτωση του σχεδιαστή Galliano, όταν έκανε ένα ρατσιστικό σχόλιο σε μία παρέα Εβραίων. Τιμωρείται λοιπόν με νόμο του κράτους, αδιαπραγμάτευτο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να εξηγούμε το αυτονόητο. Πραγματικά δεν μου φαίνεται περίεργο, όταν ένας χιμπατζής αναζητά ομοίους. Το τραγικό είναι ότι το 15% των θεατών του τσίρκου δεν αντιλαμβάνονται τη θηριωδία.

Σε τρομάζει που μεγαλώνεις; Και πως το αντιμετωπίζεις;
Χαίρομαι που μεγαλώνω με εμπειρίες, που δεν αφήνω τον χρόνο να περνάει και να βαλτώνει στην αδράνεια και τη σιγουριά. Τον χρόνο τον προκαλώ να μου φανερώνει ακόμα περισσότερα και τον θεωρώ σύμμαχο.

Μετά από τόσο καιρό στη νύχτα -με το Shamone,- τι έμαθες;
Όταν λέμε νύχτα ακούγεται λίγο σκοτεινό και χαίρομαι που αυτή η επιχείρηση είχε τόσο φως, που αντιστάθηκε στη «νύχτα». Αυτό που μου έμαθε, σαν πρώτη μου μη εξαρτημένη εργασία, είναι ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, να το διακοσμήσω, να το αλλάξω, να του βάλω συναυλίες, θεατρικά. Μέσα σε αυτό το κομμάτι έβαλα πολύ τον εαυτό μου, δούλεψα σκληρά με παραστάσεις, με live ανθρώπων, με τραγουδιστές. Κάναμε πολλά τον προηγούμενο χρόνο, από τις εξτράβαγκαντ εμφανίσεις όπως αυτή της Amanda Lepore, μέχρι την επανεμφάνιση της Μαντούς, που βρήκε μέσα στο Shamone τον κόσμο του την αγαπούσε και την περίμενε. Εκεί έβγαλε πάλι στην επιφάνεια την ενέργειά της, δείχνοντας την ευκαιρία να την χρησιμοποιήσουν σε μεγάλα τηλεοπτικά show. Αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου, θα ξεκινήσουμε τον Οκτώβρη με παραστάσεις και μάλιστα θα σε μία θα έχω μεγάλο και ενεργό ρόλο.