Hugh Laurie

Hugh Laurie

Μας έχει πάρει τα μυαλά αυτός ο άνδρας του κουτιού, γιατρέ μου.

Ποιος να μας το έλεγε (και να το πιστεύαμε) πως ένας κουτσός κύριος -και με χαρακτηριστικά όχι ακριβώς αυτά που θα αποκαλούσαμε τέλεια- θα κατάφερνε να ζαλίσει από έρωτα σύσσωμο το γυναικείο φύλο μόνο και μόνο με το αιχμηρό του πνεύμα και το φλεγματικό του χιούμορ; Ε, εντάξει, και με τα καταγάλανα καλειδοσκοπικά (και τσαχπίνικα όσο να τα πεις) μάτια του, λιγάκι και με τα γκρίζα του μαλλιά και το κυνικό του χιούμορ. Ο Dr. Gregory House, όμως, τα κατάφερε. Και μαζί και ο Hugh Laurie, ο Βρετανός ηθοποιός που υποδύεται τον αγαπημένο μας τηλεοπτικό χαρακτήρα στην σούπερ επιτυχημένη σειρά «House M.D.» (στην Ελλάδα προβάλλεται από το Star με τον τίτλο «Ιατρικές Υποθέσεις»). Γιατί ο Hugh Laurie είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον χαρακτήρα που υποδύεται και έχει καταφέρει να μας γοητεύσει. Να μας πάρει τα μυαλά, δηλαδή, για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά για να μη συνεχίσουμε να πλέκουμε το εγκώμιο ενός φανταστικού χαρακτήρα ας καταπιαστούμε με τον αληθινό άνθρωπο πίσω από τον τηλεοπτικό γιατρό. Πάντως με τον ήρωά του μοιράζεται το ίδιο πνευματώδες χιούμορ αλλά και κάτι ακόμα πολύ πιο δυσάρεστο: πάσχει και εκείνος από κατάθλιψη, όπως έχει δηλώσει δημοσίως σε συνεντεύξεις του.

Ο Hugh Laurie δεν είναι καμιά φρεσκαδούρα στον χώρο της υποκριτικής. Τον γνωρίζουμε παλαιόθεν από τις σειρές «Μαύρη Οχιά» και «Fry and Laurie», τα ξεκαρδιστικά σκετσάκια που υποδυόταν μαζί με τον φίλο του Stephen Fry. Αλλά σε εκείνες τις βρετανικές κωμικές σειρές παρότι το φλεγματικό χιούμορ του αναδεικνυόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πόσο σέξι και γοητευτικός ήταν ο Βρετανός ηθοποιός δεν ήταν ακόμα κατανοητό. Έπρεπε, φαίνεται, να μεστώσει κι αυτός, σαν το παλιό καλό κρασί για να πρωταγωνιστήσει στις γυναικείες φαντασιώσεις. Το διαβατήριό του για τη χώρα της γυναικείας φαντασίας δεν ήταν άλλο από την αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά «House M.D.» που το 2004 που ξεκίνησε να προβάλλεται τον έκανε γνωστό και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ξεσηκώνοντας τα πλήθη. Η ιστορία της audition για το ρόλο του Dr.House είναι η εξής: ο Hugh Laurie θέλησε να υποδυθεί τον δημοφιλή -πλέον- γιατρό αλλά οι casting directors της σειράς είχαν τις αντιρρήσεις τους οι οποίες προέκυπταν, κυρίως, από το γεγονός πως επιθυμούσαν ο γιατρός τους να διαθέτει αμερικάνικη και όχι βρετανική. Οι αντιρρήσεις τους εξέπνευσαν όταν ο Hugh Laurie τους απέδειξε πως κανένα θέμα δεν υπήρχε πείθοντας ακόμα και τους γηγενείς Αμερικάνους με την 100% αμερικάνικη (προσποιητή) προφορά του. Και, όχι απλώς τους έπεισε πως αυτός ήταν ο ιδανικός για να υποδυθεί τον συγκεκριμένο ρόλο αλλά κέρδισε και δύο Χρυσές Σφαίρες και μερικές υποψηφιότητες για Emmy για την ερμηνεία του και έγινε και ο πιο καλοπληρωμένος ηθοποιός της Αμερικάνικης τηλεόρασης από τον Αύγουστο του 2010 και έπειτα.

Ο κύριος Laurie γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1951 και εκτός από ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας (το βιβλίο του «Μην Πας Ποτέ στην Καζαμπλάνκα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera), μουσικός και σκηνοθέτης και καλός οικογενειάρχης επίσης. Από το 1989 είναι παντρεμένος με τη Βρετανίδα θεατρική παραγωγό Jo Green και έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά.