Έλεος πια Ρεπούση με τις δηλώσεις σου!

Έλεος πια Ρεπούση με τις δηλώσεις σου!

Η Ρεπούση έχει μαύρα μεσάνυχτα

Καταρχήν θα ήταν μεγάλο ψέμα, αν έλεγα ότι δεν συμπαθώ την Ρεπούση. Ακόμη και τώρα, μετά τις λαομίσητες δηλώσεις, της αναγνωρίζω ότι τολμάει να πει την άποψή της και να συγκρουστεί με την καθεκυστία τάξη πραγμάτων, παρά να γλύφει ασύστολα τους ψηφοφόρους της, όπως οι περισσότεροι της Βουλής.
Αν δεν το κάνει για να συγκεντρώσει πάνω της τους προβολείς -γιατί με τους πολίτικούς όλα είναι πιθανά- τότε μπορώ να πω πώς ναι, έχει τσαμπουκά. Μέχρι εκεί όμως η συμπάθεια, γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, έχει μαύρα μεσάνυχτα. Μετά το "συνωστισμό" και το "χορό του Ζαλόγγου" (που μεταξύ μας και φτηνά τη γλύτωσε) έρχονται οι δηλώσεις για τα αρχαία ελληνικά που επειδή είναι νεκρή γλώσσα, πρέπει να διδάσκεται μόνο σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τις κλασικές σπουδές και σε όλους τους υπόλοιπους μόνο ως επιλογή.

Δεν θα λαϊκίσω όπως έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, που αυτός και οι όμοιοι του βρήκαν πρόσφορο έδαφος να κάνουν την προπαγάνδα τους, απλά με αφορμή όσα διάβασα και άκουσα αυτές τις μέρες από δημοσιογράφους και από απλό κόσμο, ανακάλυψα με τρόμο ότι πολλοί Έλληνες δεν ξέρουν τα βασικά για την ιστορία και την καταγωγή της γλώσσα μας. Εύκολα παίρνουμε φωτιά αν μας θίξει κάποιος το Εθνικό κομμάτι, αλλά μάλλον στο μάθημα της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών κάναμε κοπάνα εκείνη την μέρα, έτσι;

Μου έλεγε ένας φίλος μου -που πήγε να σπουδάσει ιστορία στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια- πως την πρώτη μέρα στο μάθημα Αρχαίας Ιστορίας ρώτησε ο καθηγητής πότε έγινε ο τρωικός πόλεμος και για να τιμήσει τους Έλληνες φοιτητές, ρώτησε εκείνους πρώτα, παρότι δεν είχαν σηκώσει χέρι. Κάποιος είπε τον 5ο αιώνα π.Χ, άλλος τον 4ο, άλλος τον 10ο . Κανένας από τους Έλληνες φοιτητές δεν ήξερε τη σωστή απάντηση. Όταν ρώτησε τους Γάλλους φοιτητές, δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην σηκώσει το χέρι για να απαντήσει. Ούτε ένας, σε αντίθεση με τους 12 Έλληνες συμφοιτητές τους.

Αν λοιπόν κυρία Ρεπούση καταργήσετε τις ώρες των αρχαίων ελληνικών ή τις περιορίσετε,θα βγάλετε από τα σχολεία μια γενιά Ελλήνων, όχι αμόρφωτων, αλλά ανιστόρητων. Όχι λοιπόν, γιατί όσο προοδευτικός και αν θέλω να είμαι δεν μπορώ να συμφωνήσω σε όσα είπατε, γιατί τα είπατε και λάθος παρ' ότι είστε καθηγήτρια.

Ξέρω ότι σπουδάσατε στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών, όπως επίσης και εγώ, οπότε δεν γίνεται... τα ίδια μάθαμε. Και μάθαμε ότι τα αρχαία ελληνικά, φυσικά και δεν είναι νεκρή γλώσσα σαν τα λατινικά. Είναι η ίδια γλώσσα που μιλάμε εμείς οι Έλληνες εδώ και χιλιάδες χρόνια, απλώς από την Κλασσική Ελληνική γλώσσα περάσαμε στην Ελληνιστική Κοινή και μετά στη Νέα Ελληνική.

Η γλώσσα μας άλλαξε μέσα στους αιώνες, απλοποιήθηκε, κάποια πράγματα καταργήθηκαν, αλλά στην ουσία είναι η ίδια γλώσσα που μιλάμε εδώ και 25 αιώνες.
Επειδή δεν μιλάμε σήμερα αρχαία ελληνικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε. Δεν γίνεται και δεν μπορούμε. Είναι σαν τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας, επειδή δεν τις ζούμε πλέον δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, είναι μέσα μας και θα πεθάνουν μαζί μας. Έτσι και η γλώσσα μας.

Τα αρχαία ελληνικά είναι σαν τα μαθηματικά. Έχουν λογική, είναι τέλεια και έχουν συγκεκριμένη μαθηματική δομή. Τα αρχαία ελληνικά εξευγενίζουν τα ήθη και στο κάτω κάτω, αν πρέπει να αλλάξει κάτι στη διδασκαλία της γλώσσας ας το αποφασίσουν οι επιστήμονες και οι γλωσσολόγοι, όχι οι βουλευτές.
Δεν είναι εύκολο κυρία Ρεπούση να είσαι λαομίσητος, αλλά να είσαι με λόγο και επαναστατική αιτία, για να αλλάξεις κάτι σημαντικό σ' αυτό τον τόπο, όχι γιατί παλεύεις με τη δοτική πτώση.