Πόσο εύκολο είναι να γίνεις καραγκιόζης στην τηλεόραση;

Πόσο εύκολο είναι να γίνεις καραγκιόζης στην τηλεόραση;

Όταν οι Έλληνες παρουσιαστές το παρακάνουν

 

Όταν ο νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες βρέθηκε καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές να χορεύει σάμπα αγκαλιά με ψηλοκάπουλες ημίγυμνες Κολομβιανές καλλονές τη δεκαετία του 90, έφερε σε δύσκολη θέση διάφορους τηλεκριτικούς που δεν ήξεραν και δεν ήθελαν να τον σχολιάσουν, όμως το γεγονός τους ξεπερνούσε. «Παίρνετε όλοι τον εαυτό σας πολύ σοβαρά» δήλωσε ο συγγραφέας στα σχόλια που γράφτηκαν για εκείνον. Μπορεί να απενοχοποίησε για πάντα τις "ανάλαφρες" εκπομπές, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η τηλεόραση είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέσο που μπορεί να σε αλλάξει, να σε κάνει να ξεπεράσεις το μέτρο και να σε μεταμορφώσει σε καραγκιόζη.

Το ίδιο συνέβη και με τους παρουσιαστές των πρωινών εκπομπών και συγκεκριμένα με το ζευγάρι Λιάγκα Σκορδά και την πρόσφατη περιπέτεια με το μοντέλο της αποτρίχωσης. Για όσους δεν ξέρουν την ιστορία, να πω πολύ σύντομα ότι εμφανίστηκε στην εκπομπή τους ένα μοντέλο, το οποίο στήθηκε στα τέσσερα και με τη βοήθεια μια κυρίας έδειξαν στους αμήχανους τηλεθεατές πώς γίνεται η σωστή αποτρίχωση. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην πρωινή τηλεόραση, αν έμπαινε η σωστή μουσική και δεν μιλούσαν, δεν θα το έπαιρνε είδηση ψυχή. Όμως γύρω από το κορίτσι στήθηκε κανονική κερκίδα. Μόνο μπύρες δεν άνοιξαν. Την επομένη η τηλεκριτικός Αφροδίτη Γραμέλη έγραψε για το πώς μπορούν στο πρωινό να εξευτελίσουν ένα κορίτσι με υποτιμητικά σχόλια και να του συμπεριφερθούν σαν σε κρέας στο τσιγκέλι, σαν μαϊμού σε κλουβί.

Εγώ με την Αφροδίτη είμαι. Η καφρίλα και ο δημόσιος εξευτελισμός είναι χυδαίες συμπεριφορές, όμως κατανοώ και το γεγονός ότι αν είσαι κάθε μέρα 3 ώρες ζωντανά μπροστά σε μια κάμερα, είναι εύκολο να γλιστρήσεις στα μπουγαδόνερα, να κάνεις καραγκιοζιλίκια, να σε παρασύρει κάποιος άλλος στο αστείο του και να πεις ή να κάνεις πράγματα που δεν πιστεύεις. Και οι καλοί και οι έξυπνοι παρουσιαστές, παρασύρονται και οι νομπελίστες χορεύουν σάμπα με τις ψηλοκάπουλες. Συμβαίνει, δεν είναι σύνηθες, αλλά συμβαίνει.

Απλά όταν συμβαίνει την επομένη μέρα λες ένα Mea Culpa και πας παρακάτω. Δεν υποστηρίζεις την άποψη σου, όταν είσαι λάθος. Χειρότερη και από μια χυδαία συμπεριφορά είναι μια χυδαία τακτική και άποψη ζωής. Το να είσαι συγκρατημένος ακόμη και μέσα στη φαιδρή πρωινή πραγματικότητα της ελληνικής τηλεόρασης, είναι πολύ σοβαρό πράγμα.

Όπως λέει και ο Ρυουνοσούκε, «Η ανθρώπινη ζωή είναι σαν ένα κουτί σπίρτα. Να φέρνεσαι σοβαρά είναι γελοίο, το να μη φέρνεσαι σοβαρά, είναι επικίνδυνο»