Ο Δημήτρης Μακαλιάς: «Γελάω εύκολα, το χιούμορ με κάνει ευδιάθετο»

Ο Δημήτρης Μακαλιάς: «Γελάω εύκολα, το χιούμορ με κάνει ευδιάθετο»

Ο Δημήτρης Μακαλιάς είναι ο τέλειος Πήτερ Παν

Ο Δημήτρης Μακαλιάς είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ένας άντρας μπορεί να είναι ταυτόχρονα παιδί, αποφασιστικός, ευγενικός και ώριμος. Ναι ο Δημήτρης είναι πολλά πράγματα μαζί και αθώος και ονειροπόλος, αλλά αλλά και ταλαντούχος και γλυκός.
Κάτι σαν το Πήτερ Παν, τον οποίο φέτος υποδύεται στη σκηνή του «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και μεταμορφώνεται, στο μικρό εκείνο αγόρι που δεν θέλει να γίνει ήρωας, που αρνείται να μεγαλώσει, δεν θέλει να ωριμάσει, αλλά προτιμά να δραπετεύσει στη χώρα του «ποτέ».


Πώς είναι να παίζεις μπροστά σε τόσα παιδιά;
Δεν είναι πρώτη φορά που παίζω σε παιδική παράσταση και δεν είναι πρωτόγνωρη εμπειρία, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι από τις πιο όμορφες και απαιτητικές θεατρικές δουλειές που έχω κάνει . Όταν τα παιδιά ανταποκρίνονται, νομίζω δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία. Μου αρέσει το παιδικό θέαμα γιατί τα παιδιά είναι αθώα και ειλικρινή και γι αυτό το λόγο είναι και το πιο δύσκολο και απαιτητικό κοινό που υπάρχει.


Τι σε φοβίζει πιο πολύ στο παιδικό κοινό;
Αυτό που με φοβίζει είναι η αλήθεια των παιδιών την οποία θα σου την πουν και ξέρεις κάτι. Τα παιδιά θα σε καταλάβουν όταν πας να τα ξεγελάσεις ή να τα εξαπατήσεις και θα στο πουν κατάμουτρα αν το αντιληφθούν. Εγώ παλεύω με γνώμονα αυτό, να μην μπορώ δηλαδή να εξαπατήσω κανέναν θεατή, να είμαι αληθινός και ειλικρινής σε αυτή τη διαδικασία που λέγεται θέατρο.


Φέτος παίζεις τον Πήτερ Παν, είχες αγαπημένους ήρωες όταν ήσουν μικρός;
Ο Πήτερ Πάν ήταν πάντα ο αγαπημένος μου ήρωας και από πολύ μικρός έβλεπα στα όνειρά μου πώς πετάω και υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι μπορώ να τα καταφέρω. Αν εξαιρέσεις όμως τον Πήτερ Παν δεν είχα ήρωες στην παιδική μου ηλικία και αυτόν τον αγάπησα πολύ αφού ενηλικιώθηκα.

Εσύ με τι γελάς;
Νομίζω ότι γενικά γελάω εύκολα και μου αρέσει να ανακαλύπτω τις αστείες στιγμές στη ζωή. Θεωρώ ότι είμαι εύκολος στο γέλιο, θα γελάσω με κάτι που μου αρέσει, το χιούμορ με κάνει ευδιάθετο και δόξα τω θεώ υπάρχουν πολλά που με κάνουν να αισθάνομαι έτσι.

Είσαι από αυτούς που τα Χριστούγεννα μελαγχολούν ή όχι;
Ούτως ή άλλως νομίζω ότι η μελαγχολία δεν συνδυάζεται απαραίτητα με τις γιορτινές μέρες. Άλλα θέματα μελαγχολούν κάποιον, όπως η μοναξιά ή ίσως η χαρά των άλλων. Εμένα δεν με θλίβουν αυτά, ούτε με πειράζουν οι γιορτές, αν είναι να αισθανθώ περίεργα και κάπως θα το κάνω έτσι και αλλιώς

Φέτος θα σε βρουν οι γιορτές μόνο ή ερωτευμένο;
Αυτές οι γιορτές θα με βρουν ευτυχισμένο και σε μια πολύ καλή περίοδο της ζωής μου.

Πιστεύεις ότι το baby face πρόσωπό σου, σου έχει στερήσει ρόλους;
Δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω. Δεν μου έτυχε να διεκδικήσω κάτι συγκεκριμένο ή να κυνηγήσω πράγματα που δεν μου αρέσουν και δεν μου πάνε. Όμως τα πάντα έχουν πολλές όψεις και ένας κόντρα ρόλος αποκτά άποψη, ενδιαφέρον και τον κάνει ιδιαίτερο και ίσως να με προκαλούσε.

Τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το 2013;
Προσωπικά δεν θέλω να αφαιρέσω τίποτε και νιώθω χαρά και ευτυχία με τις επιλογές μου –σωστές ή λάθος- και γουστάρω τα λάθη μου και μ' αρέσει να τα κουβαλάω. Αν άλλαζα κάτι ίσως αυτό να ήταν οι δυσκολίες των γύρω μου, των συνανθρώπων μου σε βασικά πράγματα γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και θα έρθει και άλλη πιο δύσκολη , οπότε θα ήθελα να βοηθήσω με τον τρόπο μου όσο γίνεται.

Και μια ευχή για σένα και όσους αγαπάς.
Θα ήθελα να βρούμε την προσωπική ευτυχία και να εκτιμήσουμε ότι έχουμε δίπλα μας. Να μην παλεύουμε για τα πολλά ή για να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερα, αλλά να αρκεστούμε στα λίγα και να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για μας, για τους ανθρώπους που αγαπάμε και για τους συνανθρώπους μας.