Πώς μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου;

Πώς μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου;

Πώς μπορείς να αποκτήσεις ξανά τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Έχεις εξαιρετικές ικανότητες αλλά δεν έχεις πίστη στον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις. Αυτό σε εμποδίζει να κάνεις αυτό που θέλεις πολύ για σένα ή για την επιχείρησή σου. Η αιτία συνήθως είναι ο φόβος της αποτυχίας. Η ιδέα ό,τι μπορεί να μην είναι κάτι επιτυχημένο από την αρχή, πόσο μάλλον οτι θα αποτύχει στο μέλλον, είναι τόσο μεγάλη, ώστε αποφασίζεις να μην το δοκιμάσεις καν.

Απλοί τρόποι να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου σαν επαγγελματίας και όχι μόνο.

  1. Μην αναλύεις πολύ τα δεδομένα.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση σε κάνει να σκέφτεσαι και να υπεραναλύεις πολύ όσα συμβαίνουν και ακόμα χειρότερα όσα πιθανόν να συμβούν.

Προσπάθησε να το σταματήσεις όταν συμβαίνει. Όταν βάζεις πολύ σκέψη σε κάτι και οι σκέψεις ακολουθούν η μία την άλλη χωρίς ακοπό, προστάτευσε τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθησή κάνε κάτι που εμπεριέχει κίνηση, ώστε να αποσπάσεις την ελεύθερη ροή των σκέψεών σου.

Μία απλή κίνηση, όπως το να πιείς ένα ποτήρι νερό ή να κάνεις ένα τηλέφωνο, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις την πειθαρχία που χρειάζεσαι στην αρχή ώστε να ξεσυνηθίσει το μυαλό σου να σκέφτεται και να αναλύει χωρίς σκοπό.

  1. Μην νιώθεις κατώτερη.

Η κακή συνήθεια να τοποθετείς τον εαυτό σου κάτω από μία νοητή γραμμή όσον αφορά τους άλλους είναι καταστροφική για την αυτοπεποίθησή σου και για σένα.

Ανωτερότητα δεν σημαίνει οτι κάποιου οι ανάγκες και τα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τα δικά σου. Ο καθένας έχει τη δική του δύναμη και τις δικές του αδυναμίες.

Δείξε σεβασμό για τους ανώτερό σου στη δουλειά και στα υπόλοιπα περιβάλλοντα, αλλά απέφυγε να συγκρίνεις εσένα με κάποιον άλλον.

  1. Μην ζητάς συγνώμη χωρίς λόγο (σοβαρό).

Αν έκανες κάποιο λάθος, τότε μπορείς να ζητήσεις συγνώμη. Όμως, δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη με το παραμικρό. Θέλεις να κάνεις μία ερώτηση, θέλεις να πεις τη γνώμη σου για κάτι, δεν μπορείς εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα που σου προτείνανε για κάποια υποχρέωση, μπορείς κάποια άλλη κλπ.

Για τέτοια θέματα είναι καλύτερα για την αυτοπεποίθησή σου να μην ζητάς συγνώμη γιατί δίνεις την εντύπωση ότι ο άλλος είναι κατώτερός σου. Πες ή ζήτα κατευθείαν αυτό που θέλεις.

Ναταλία Δεληγιώργη / Certified Performance Coach

nd@performancecoaching.gr