Το μελάνι θα ρέει και οι πένες θα μιλούν...

Το μελάνι θα ρέει και οι πένες θα μιλούν...

Σκιτσογράφοι απ' όλο τον πλανήτη εκφράζουν την οργή τους για το μακελειό στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και εξηγούν πως θα είναι η επόμενη μέρα. Ανάμεσα τους ο Κώστας Κουφογιώργος, ο Robert Nett, o Michel Van Remoorter. Ο βραβευμένος Michael Ramirez επιστρέφει το θέμα στην πηγή αναφέροντας πως: «Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης προασπίζει όχι μόνον την ελευθερία, αλλά και τη δημοκρατία»...

Της Γεωργίας Λινάρδου

Το πρώτο του σκίτσο μετά την αιματηρή επίθεση ο Κώστας Κουφογιώργος το δημιούργησε για λογαριασμό γερμανικών μέσων. Ηταν οι ώρες που ήταν έντονη και η οργή και η απέχθεια, όπως μου περιγράφει, γι' αυτό που συνέβη. «Αυτό το σκίτσο ήταν αποχαιρετισμός στους συναδέλφους που δημοσιεύθηκε σε δύο εφημερίδες στη Βρέμη και στο Αμβούργο καθώς και σε δύο ιστοσελίδες ειδήσεων εδώ στη Γερμανία. Διάλεξα ηθελημένα να μην είμαι ούτε βίαιος, ούτε καταγγελτικός. Δε νομίζω ότι ταίριαζε στην περίσταση. Ο Βολίνσκι ήταν ένας από τους πρώτους σκιτσογράφους που παρακολούθησα το 1985. Ηταν ένα σκίτσο-φόρος τιμής», δηλώνει ο Κ.Κουφογιώργος.

-Με ποιον τρόπο το πενάκι του σκιτσογράφου νικά τον φόβο και με ποιον τρόπο μάχεται όχι μόνον τα στραβά και παράλογα της εξουσίας, αλλά και της κοινωνίας;

«Αυτό που θέλουν οι φανατικοί και οι τρομοκράτες είναι να αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας και να τον στρέψουν εκεί που θέλουν αυτοί. Εγώ απλά τους αγνοώ. Θα συνεχίσω να λέω τη γνώμη μου σεβόμενος πάντα τη θρησκεία και τις ιδέες των συνανθρώπων μου», απαντά ο Κ.Κουφογιώργος.

Ενα σκίτσο-μία δήλωση από τον Καναδό Mark Fleck τα λέει όλα: «Δε φοβάμαι».

Ο Roberto Netto από την έδρα του στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ξεσπά: «Αυτοί που το έκαναν δεν είναι άνθρωποι, είναι κτήνοι, είναι γκάνγκστερ. Δεν πιστεύω ότι το Ισλάμ υποστηρίζει αυτού του είδους το πλήθος. Ντροπή».

Ο Γάλλος σκιτσογράφος Stephane Peray, γνωστός ως «Stephff» ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ταϊλάνδη είναι σαφής: «Προτιμώ να πεθάνω κάνοντας τη δουλειά μου με όλη μου την καρδιά, παρά να πεθάνω από την πολύ χοληστερόλη γύρω από την καρδιά μου».

Ο Michel Van Remoorter επαναλαμβάνει: «Σας μισώ βρώμικες κατσαρίδες, σας μισώ»...

Η επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo θα φοβίσει τους σκιτσογράφους με την έννοια ότι θα σκέπτονται πια περισσότερο τι θα σκιτσάρουν για το Ισλάμ; Απολύτως όχι, πιστεύει ο Αυστραλός Jason Chatfield ο οποίος εκτιμά μεταξύ άλλων πως: «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας».

«Οι γελοιογράφοι είναι ατρόμητοι. Δεν πρόκειται να αφήσουν ένα μάτσο τρομοκρατών να σωπάσουν τα πενάκια τους. Αν έχουν να πουν κάτι για το Ισλάμ ή για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, φυσικά θα το κάνουν. Θεωρώ βέβαιο ότι κάποιοι θα αυξήσουν τα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια, αλλά δεν πιστεύω ότι θα σταματήσουν αυτό που κάνουν. Ο κόσμος των σκιτσογράφων είναι πληγωμένος, αλλά όχι φοβισμένος. Το μελάνι θα ρέει και οι πένες θα μιλούν», καταλήγει ο Αμερικανός Tom Richmond.