Εκλογές 2015: Βουλή με άρωμα γυναίκας!

Εκλογές 2015: Βουλή με άρωμα γυναίκας!

Όσα θέλετε να ξέρετε για τις υποψήφιες που κέρδισαν τη μάχη των εκλογών

Βουλή με έντονο άρωμα γυναίκας προέκυψε από τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Η υποψήφια με τις περισσότερες ψήφους στο σύνολο των κομμάτων είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία και η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα πολλές είναι οι νέες κυρίες που εκλέγονται για πρώτη φορά με το όνομα της Αλεξάνδρας Τσανάκα από τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Νομός Καβάλας εκλέγει γυναίκα βουλευτή. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις γυναίκες που μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

ΣΥΡΙΖΑ

gunaikes bouli 1 2

(Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Αννέτα Καββαδία, Νίνα Κασσιμάτη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Ράνια Αντωνοπούλου)

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Τσανάκα είναι αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός και για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2009.
Η Ράνια Αντωνοπούλου το Νούμερο 2 στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια στο Τμήμα Ερευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη.
Η Αγλαϊα Κυρίτση επίσης στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δημοσιογράφος και πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γνωστή από την πορεία της στην ΕΡΤ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο του 2013, οπότε και έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Νέα στην πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η δημοσιογράφος Αννέτα Καββαδία η οποία καλύπτει ρεπορτάζ αριστεράς τα τελευταία 23 χρόνια. Είναι πολιτική συντάκτρια του Star Channel και πρώην εργαζόμενη της ΕΡΤ.


Από τον Πειραιά η Ελένη Σταματάκη διαθέτει μεγάλη διαδρομή στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης του Πειραιά.Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά.


Η Νίνα Κασσιμάτη από την Β' Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε προεκλογικά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Μεγάλωσε στο Κερατσίνι και το Πέραμα, είναι ιδιωτική υπάλληλος με αντικείμενο τον τομέα των χρηματοδοτήσεων και διαθέτει σημαντικές σπουδές στα οικονομικά.
Από το Κερατσίνι και η Εύη Καρακώστα η οποία στο παραπέντε σχεδόν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση δεν κατάφερε να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αρχιτέκοντας μηχανικός-πολεοδόμος και έχει σπουδάσει στη Φλωρεντία.
Ενα ακόμη νέο πρόσωπο στη Βουλή είναι και η Ελένη Σωτηρίου από την περιφέρεια Αττικής. Εχει σπουδάσει κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι ιδιωτική υπάλληλος.
Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή τη φορά εξελέγη στην Αχαϊα. Κατάγεται από την Πάτρα και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς.


Νέα είσοδος για τη Βουλή και για τη νεαρή δημοσιογράφο Νατάσα Γκαρά από τον Έβρο. Εχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Επικοινωνία στο Πάντειο και το μεταπτυχιακό της αναφέρεται στην Πολιτική Επιστήμη και την Ιστορία.
Η Φρόσω Καρασαρλίδου κατάγεται από τη Νάουσα και είναι ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και την παραγωγή αντικειμένων από γυαλί.


Από τα Ιωάννινα η Τζούφη Μερόπη είναι παιδίατρος-παιδονευρολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.


Η Κατσαβριά Σιωροπούλου Χρυσούλα από την Καρδίτσα είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και Εμψυχώτρια (ειδική δασκάλα στο να εμψυχώνει τα παιδιά στο θέμα της εκπαίδευσης). Διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό και μάλιστα η επαγγελματική της εμπειρία ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα το Μιλάνο όπου και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πρότυπο Σχολείο Μοντεσσόρι.


Από την Κέρκυρα η Φωτεινή Βάκη είναι απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία και επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.


Η νεαρότερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τη Μαγνησία. Η Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου είναι 29 ετών και μεγάλωσε στο Βόλο. Εχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Πολεοδομία και τις Αστικές Συγκοινωνίες.


Επίσης από τη Μαγνησία, η Αικατερίνη Παπανάτσιου μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οικονομολόγος. Εχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία από Συνεταιρισμούς. Αυτήν την περίοδο δραστηριοποιείται στον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και το Δίκτυο Γυναικείων Συνεταιρισμών Θεσσαλίας. Είναι μητέρα δύο παιδιών.


Η Αικατερίνη Κοζομπόλη Αμανατίδη από τη Μεσσηνία, είναι δικηγόρος. Εκλέγεται για πρώτη φορά με περισσότερες από έξι χιλιάδες ψήφους.
Από τη Μεσσηνία και η νεαρή Ελένη Ψαρρέα, πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η βουλευτής πια, διαθέτει δύο μεταπτυχιακά και δραστηριοποιείται στην Αριστερά από τα φοιτητικά της χρόνια.
Η Μπέττυ Σκουφά από την Πιερία είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας και διαθέτει μία κόρη. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και έχει πολύ μεγάλη δραστηριότητα στους συλλογικούς αγώνες. Είναι μέλος του Συντονιστικού της Κοινωνικής Κουζίνας Αλληλεγγύης στην Κατερίνη.
Από τη Λαμία η Βασιλική Λεβά είναι φιλόλογος και μέλος της γραμματείας του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τέλος από τα Χανιά η επόμενη πολιτικός η οποία για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Βάλια Βαγιωνάκη. Εχει σπουδάσει στο Χημικό της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου και το βιογραφικό της είναι πλούσιο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

kerameos 1

Η Νίκη Κεραμέως θεωρήθηκε το πρόσωπο έκπληξη του Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και την Αμερική. Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας και Νέας Υόρκης. Είναι μόλις 34 ετών, αλλά έχει δουλέψει πολύ. Στα χρόνια της Νέας Υόρκης βραβεύθηκε για την κοινωφελή της δράση προσφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε άστεγους της πόλης.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

gunaikes bouli 2 2

(Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Σταυρούλα Αντωνάκου, Χριστίνα Ταχιάου, Αντιγόνη Λυμπεράκη)

Από την Α' Πειραιά εκλέγεται η Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα Πόλη Σταυρούλα Αντωνάκου. Εχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στον Πειραιά και κατάγεται από τη Μάνη. Η πρώτη της εμπλοκή με την πολιτική ήταν το 2010 οπότε και εξελέγη δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη.


Η Χριστίνα Ταχιάου από την Α' Θεσσαλονίκης είναι δημοσιογράφος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αλλά τελικά την κέρδισε η δημοσιογραφία στην ηλικία των 30.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι οικονομολόγος, καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δραστήριο μέλος της Action Aid σε Ελλάδα και Κένυα. Δηλώνει ακτιβίστρια, «ιδιότυπη οικονομολόγος της ανάπτυξης και φεμινίστρια οικονομολόγος της ανάπτυξης».

ΑΝΕΛ

retsina

Η Δήμητρα Ρετσινά (φωτό) από την Α' Θεσσαλονίκης δηλώνει φιλόλογος, πολιτικός και δημοσιογράφος. Εχει πτυχίο φιλολογίας και μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική φιλοσοφία, στην ειδική αγωγή. Επίσης διαθέτει πτυχίο από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ.
Η Ευγενία Σαρηγιαννίδη είναι απόφοιτος ψυχολογίας του Παντείου και είναι υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας. Επίσης είναι συντονίστρια του Δικτύου «psy-counsellors» σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΠΑΣΟΚ

Η Χαρίκλεια (Χαρούλα )Ουσουλτζόγλου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν Δήμαρχος της Βέροιας. Εχει σπουδάσει δημοσιογραφία. Υπήρξε η πρώτη δημοσιογράφος στη Βέροια και ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Αλλαγή» της Ημαθίας. Η Λεμονίδου Χρυσούλα από το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι καθηγήτρια νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ενώ η Αικατερίνη Σολωμού, πάλι από το Επικρατείας, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης με το Επικρατείας η Τουφεξή Πάντου Άννα είναι συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος του ΕΛΕΠΑΠ.
Η Αδαμαντία Κατσιμπάρδη (Νάντια) είναι κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιμπάρδη και είναι δικηγόρος.